2 Mart 2012 Cuma

Muhalefet "Taksim" İçin Birleşti


Taksim Projesi'ne karşı uzun süredir farklı kesimlerden gelen itirazlar "Taksim Dayanışma" sında birleşti. Farklı siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri, mücadeleyi tek elden hem hukuki zeminde hem de sokakta yürütecek.

Farklı siyasi parti, sendika, mahalle örgütleri ve sivil toplum örgütleri Taksim Projesi'ne karşı birlikte mücadele yürütmek için ortak bir deklarasyonla "Taksim Dayanışması"nda birleşti.

TMMOB Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası'nın sekretaryasını yürüteceği oluşumda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Halkın Sesi Partisi (HAS), DİSK, KESK, Taksim Platformu da var.

Taksim trafiğini yer altına almayı ve Gezi Parkı'na 1939'da yıkılan Topçu Kışlası'nın yeniden inşasını öngören Taksim Projesi'ni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 1 Haziran'da açıklamıştı; karar 14 Şubat'ta askıya çıktı.


"Taksim Meydanı bir bütündür"

Mimarlar Odası'nda bir araya gelen topluluk adına konuşan Mücella Yapıcı, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Su Yolları Maksem, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Gez Parkı'nın bir bütün olarak Taksim Meydanı'nı oluşturduğunu ve koruma altına alındığına dair 1999 kararı olduğuna dikkat çekerek yeni projenin bu kararı ihlal ettiğini söyledi.

Şu anda mevcut olmayan Topçu Kışlası'nın kültür alanı olarak ilan edilip tescil edilmesinin ise bilimsel olarak kabul edilemez olduğunu söyleyen Yapıcı, projenin kimseye duyurulmadan mimar Halil Onur tarafından oluşturulmaya başladığını da belirtti.

Yapıcı, Taksim'in mekansal değerinin yanında toplumsal hafızada da önemli bir yer işgal ettiğini belirterek "Bundan sonra 1 Mayıs için tek sıra halinde alana ulaşsak bile, en ufak bir karmaşada aynı 1977'deki gibi kaçacak bir yer olmayacak" dedi.


Taksim şeffaf ve katılımcı şekilde düzenlensin

70 kurumun imzaladığı Taksim Dayanışma deklarasyonundan satır başları:

* Plan değişikliği, evrensel şehircilik değerleri göz ardı edilerek, ulaşım planlama ve projelendirme bilim ve tekniği gözetilmeden, üstelik koruma ve hukuk kurulları ihlal edilerek ilan edildi.

* "Betonlaştırma", "insansızlaştırma" ve "kimliksizleştirme" projesi, araç ve yaya güvenliğini tehdit eden dalış rampaları ve istinat duvarlarıyla, yayaların meydana erişimini engelleyen koridorlaştırılmış kaldırımlarıyla, tarihi bir ortamın görsel ve yaşamsal bütünlüğünü yok eden bir "yer altı" projesidir

* Topçu Kışlası'nın yeniden inşa edilecek, yegane park alanı, depremde sığınacağımız Gezi Parkı elimizden alınacak.

* Taksim, bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığı ve kentimizin en önemli kamusal alanı. Projenin bir oldubittiye getirilmeden, acil olarak durdurulmasını talep ediyoruz. Evrensel kuram ve kurallara uygun, dürüst, şeffaf, katılımcı ve demokratik yöntemlerle düzenlenmesini istiyoruz.

Taksim Dayanışması 12 Mart'ta toplu şekilde projeye itiraz dilekçesini Belediye'ye sunacak.

Gezi Parkı'ndaki ağaçları sahiplenen bir eylem yapan Taksim Platformu da yarın saat 13:00'te yine Gezi Parkı'nda el ele tutuşarak "Taksim Hepimizin" diyecek.

Alttaki video Kayıt Dışı ekibinin Taksim Projesi sonrasında yollarda tek sıra halinde nasıl yürüneceğini anlatıyor.



Nilay VARDAR

BİA Haber Merkezi-İstanbul


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder