19 Mart 2012 Pazartesi

Pozantı'dan sonra Sincan


Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi'nden cinsel şiddete uğradıktan sonra Sincan'a getirilen çocukların Sincan'da işkence gördüğü ortaya çıktı. Gardiyanlar çocukları "Basına haber giderse adlilerin yanına gideceksiniz" diyerek tehdit ediyor.



DİHA'dan Alper Atalay'ın haberine göre, Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde siyasi nedenlerle tutuklu bulunan çocuklara uygulanan cinsel istismar ve şiddet akıllardan silinmezken Adalet Bakanlığı tarafından Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevk edilen çocukların Sincan'da yaşadıkları Pozantı'yı aratmadı. Cinsel şiddete uğrayan çocukların Sincan'a naklinden sonra çoğu basın kuruluşu sorunun çözüldüğü yaklaşımı ile çocukları unuturken, BDP Hukuk Komisyonu'nun 17 Mart günü Pozantı'dan Sincan'a nakledilen 6 çocuk ile cezaevinde yaptığı görüşme çocukların yaşadıklarını ortaya koydu. Komisyonun görüştüğü 6 çocuk da TMK mağduru çocuklardan oluşurken, görüşmeler sırasında çocuklar üzerlerindeki baskıyı ve Pozantı'dan getirildikten sonra yaşadıklarını anlattı.



KIRIK PARMAĞINA ACI DİNSİN DİYE PRİL SÜRÜYOR



Komisyonun görüştüğü Ş.U. ve M.K., Pozantı sonrasında Sincan'a ilk geldiklerinde kaba dayak ile karşılaştıklarını, kendilerinin 2 gün hücrede tutulduklarını belirtirken, çocuklardan birinin parmağının gardiyanlar ile çıkan arbedede kırıldığı, ancak bilerek revire götürülmediği vurguladı. Parmağı kırılan çocuk, komisyona, parmağına ağrısının çok olduğunu buna dayanamadığı için ağrıyı gidermesi için parmağına pril sürdüğünü söyledi.




SAVCIDAN ÇOCUKLARA: POZANTI'DAKİ ŞİKAYETLERİ GERİ ÇEKİN!

Öte yandan çocuklar komisyon üyelerine cezaevi savcısının kendileri ile görüştüğü ve Pozantı'da yaşananlar hakkında verdikleri şikayet dilekçelerini çekmelerini istediklerini ve kendilerine, "Şikayet ettiğini adamlar beraat ederse burada ananız ağlar" dediğini vurguladı.


'TEK BATTANİYE VERDİLER ÇOK ÜŞÜYORUZ'


Çocuklar, görüşme sırasında komisyon üyelerine cezaevinin fiziki koşulları ve yapılan muameleden dolayı yaşadıklarını da anlattı. Kendilerine 1 battaniye verildiğini, ikinci bir battaniye istediklerinde bu talebin karşılanmadığını belirten çocuklar, komisyon üyelerine geceler üşüdüklerini ve bundan dolayı yatamadıklarını söyledi.



BASINA KONUŞURSANIZ ADLİLERE YOLLARIZ TEHDİDİ


Komisyon üyelerine, gardiyanların kendilerine özel muamele yaptığını belirten çocuklar, "Gardiyanlar bizim buradan dışarıya haber ulaştırmamızı istemiyorlar. Bize 'Eğer buradan dışarı haber çıkarsa burayı Pozantı'dan beter yaparız. Sizi adlilerin yanına koruz o zaman görürsünüz Pozantı mı Sincan mı' diyorlar" dedi. Komisyon üyeleri çocukların Sincan'a getirilmelerinin ardından belirli aralıklarla tahliye edilmeye başlandığını, ancak tahliye edilen çocukların cezaevi yönetimi tarafından gece geç saatlerde yanlarında hiç para olmadan cezaevinin önüne bırakıldığını ve bu çocukların o saatte hiçbir yere gidemeyecekleri için yerlerde yatmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Komisyon yaptığı incelemeler sonucunu önümüzdeki günlerde detaylı bir rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaşacak.



Bir Gün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder