26 Mart 2012 Pazartesi

Fatih Belediyesi kent tarihimizi yıkıyor

Ayvansaray’da “kentsel dönüşüm” adı altında tarih yıkımı ve talan gerçekleşiyor. Geçmişte İstanbul surları dibindeki parkı yıkarak, yerine şantiye yapan Fatih Belediyesi şimdi de Ayvansaray’da hafriyat çalışmasını başladı. Arkeologlar sur altlarında yapılan bu çalışmaların tarih kıyımı anlamına geleceğini belirtiyor.

Ayvansaray Tokludede Mahallesi sakinlerini zorla yerinden edip intihara kadar sürükleyen proje, şimdi de toprak altındaki tarih Bizans ve Osmanlı eserlerini yok ederek devam ediyor. Fatih Belediyesi ve Şener Holding işbirliği ile süren proje kapsamında başlayan hafriyat çalışmaları tam anlamıyla bir tarih kıyımı niteliğinde.

Konuyu soL’a değerlendiren Arkeolog Dr. Şeniz Atik, yapılan işlemin açıkça yasalara aykırı olduğunu dile getirdi. Tarihi yarım adanın hiçbir noktasında İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden yetkili olmadan kazı yapılamayacağına değinen Atik, bu projeyi yapan firmanın da yetkililerin de bu yasayı bilmemesinin mümkün olmadığını belirterek, hafriyat çalışmasının yetkililer olmadan başlamasının bilinçli bir tercih olduğunu söyledi.

Tarihe yapılan böylesi bir saldırının geriye dönüşü mümkün olmayacak zararlara yol açabileceğini vurgulayan Atik, insanlık suçu sayılabilecek böylesi bir tarih kıyımının bir an önce durdurulması gerektiğini ifade etti.

“Yapılan tarih yıkımıdır”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Fener Balat Ayvansaray Derneği Genel Sekreteri Çiğdem Şahin, Ayvansaray’ın üstünün de altının da oldukça değerli olduğunu ve yapılanın büyük bir tarih yıkımı anlamına geldiğini söyledi.

Ayvansaray’da büyük baskılar sonucunda geriye sadece birkaç evin kaldığını ve diğer evlerin boşaltıldığını belirten Şahin, ne Ayvansaray’da bulunan tarihi ahşap evlerin ne de Ayvansaray’ın yer altındaki tarihin yıkıma açılmaması gerektiğini dile getirdi. Ayvansaray’da çok önemli arkeolojik kalıntılar olduğunu tahmin etmenin hiç de zor olmadığına dikkat çeken Şahin, Ayvansaray’ın arkeolojik sit alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.


(soL – Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder