26 Mart 2012 Pazartesi

"Acele kamulaştırmaya" karşı acil suç duyurusu

“Acele kamulaştırmalar” Diyarbakır ve Mardin’de sürerken, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu’nun çağrısıyla birçok platform tarafından 27 Mart Salı günü İstanbul ve birçok kentte suç duyuruları ve basın açıklamaları düzenleniyor

Bakanlar Kurulu’na İkinci Dünya Savaşı koşullarında çıkarılmış bir kanuna dayanılarak verilen “acele kamulaştırma” yetkisinin son dönemde sık sık kullanmaya başladı. Ancak savaş koşullarında alınabilecek hızdaki kamulaştırma kararlarının HES ve termik santrallerin yapımı, kentsel dönüşüm, 3. köprü projesi ve hızlı tren hatları için yapılacak kamulaştırmalarda uygulanıyor. Her türlü santral çevresi ile kentsel dönüşüm alanlarındaki birçok araziye devlet tarafından şirketler adına el konulması, doğanın ticarileştirilmesine ve kentsel dönüşüme muhalefet eden platformlar tarafından ortak eylem konusu haline getiriliyor. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen platformlar, 27 Mart Salı günü İstanbul’da ve uygulamaların yapıldığı birçok bölgede eş zamanlı olarak basın açıklamaları yapacak.

En son Danıştay tarafından Elazığ Perisuyu’nda yapılması amaçlanan HES bölgesindeki acele kamulaştırmayla ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında da Diyarbakır ve Mardin’deki bazı bölgelerde “acele kamulaştırma” kararı alındığı açıklandı. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'ne ulaşımı sağlayacak hattın yapımı için 100 bin metrekarelik bir arazinin ve üstündeki bina ve ağaçların, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından ve Mardin’deki enerji nakil hatlarının yapımı için bazı arazilerin Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Acele kamulaştırma kararına ilişkin suç duyurusu ve basın açıklaması, İstanbul’da 27 Mart 2012 saat 11.00’de Çağlayan adliyesi önünde gerçekleştirilecek. Açıklamaya Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, Kent Hareketleri Bileşenleri ve açıklamaya imza veren diğer platformlar katılacak.


Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder