17 Mart 2012 Cumartesi

Beyazıt ve Halepçe unutulmadı


16 Mart 1978'de İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi Eczacılık Fakültesi önünde gerçekleşen katliamla, Irak'ın Halepçe kentinde Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliam Beyazıt Meydanı'nda yapılan etkinliklerle protesto edildi.

16 Mart Platformu, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, TKP'li Öğrenciler, HDK  İstanbul Gençlik Meclisi ve Genç Sen'in olduğu grupların yaptığı etkinliklerde, yaşamını yitirenlerin unutulmadığı kaydedildi.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi Ana Kapısı önünde yapılan etkinliklerin ilk ayağında, KESK, ÇHD gibi yapıların olduğu 16 Mart Platformu, 16 Mart Katliamı'nı temsilen anıt heykel dikti. 

7 öğrencinin öldürüldüğü katliamın 34. yıl dönümünde Beyazıt Meydanı'nda yapılan anma ve protesto eylemlerinin bir diğer ayağı Gençlik Muhalefeti, TKP'li Öğrenciler ve Öğrenci Kolektifleri ile HDK İstanbul Gençlik Meclisi tarafından gerçekleştirildi. Eylemde konuşan Sebahat Tuncel katliamları kınayarak, katliamlarının gerçek faillerinin bulunmasını istedi. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da eyleme katıldı.

'KATLİAMCI ZİHNİYET BUGÜN İKTİDAR'

Eylemde okunan basın açıklamasında, "Yıllar önce Beyazıt'ta hem üniversitelileri katleden, hem Kürt halkının Halepçe'de katledilmesine onay veren zihniyet bugün AKP faşizmiyle kendisini göstermektedir" denildi. Açıklamanın ardından katliamın gerçekleştiği Eczacılık Fakültesi önüne geçen gençler, buraya kırmızı karanfiller bıraktı.
1978 yılında İstanbul Üniversitesi Önünde yaşanan 16 Mart Katliamı'nın bir diğer protesto ve anma adresi İstanbul Beyoğlu oldu. 78'liler Girişimi'nin aralarında bulunduğu kalabalık bir grup 16 Mart Katliamı'nı protesto etmek için Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü.
 

DÜN HALEPÇE BUGÜN ULUDERE

16 Mart 1988 Halepçe Katliamı yıldönümü nedeniyle Adana, Ankara, İzmir, Aydın, Hakkari, Patnos, Başkale, Urfa, Batman, Diyarbakır ve daha birçok kentte yapılan yürüyüş ve anmalarda, katliam bir kez daha kınandı.
 

HAKKARİ

Halepçe Katliamı Hakkari'de çeşitli etkinliklerle anıldı. İHD Hakkari Şubesi'nde bir araya gelen dernek yöneticileri basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Şube Sekreteri Sait Çağlayan, Halepçe ve yaşanan bütün katliamları kınadı.

BDP Hakkari İl binasında kılınan Cuma namazından sonra ise il binasının önünde açıklama yapıldı. BDP İl Başkanı M. Sıddık Yıldırım, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş açıklamaya katıldı.

Açıklamayı yapan Yıldırım, tarihin tekerrür ettiğini ve 24 yıl önce Halepçe'de yapılan katliamların bugün Gülen cemaati ve AKP eliyle Kürtlerin yaşadığı topraklarda yeniden yapıldığını belirtti.

ÇUKURCA

Halepçe Katliamı Hakkari'nin Çukurca İlçesinde de yapılan etkinlikle kınandı. BDP Çukurca İlçe Teşkilatında düzenlenen basın açıklamasında 18 Mart Halepçe Katliamı kınandı. Açıklamada " 16 Mart 1988'de Irak Devlet Başkanı dikdatör Saddam Hüseyin tarafından görevlendirilen Kimyasal Ali lakaplı canavar tarafından insanlığa karşı bir soykırım işlendi" denildi.

ADANA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana bileşenleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını İHD Adana Şubesi binasında yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı.

Açıklamayı grup adına İHD Şube Başkanı Osman Kara okudu. Kara, Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede savaşlar ve katliamların sürdüğünün altını çizdi.
ANKARA

KESK Yürütme Kurulu, Halepçe katliamı ile Beyazıt katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Baharın gelişini müjdeleyen Mart ayının toplumsal belleğe "acılar ve katliamlar ayı" olarak geçtiğinin belirtildiği açıklamada, Halepçe, Beyazıt ve Gazi katliamlarının üzerlerinden yıllar geçmesine rağmen hala hafızlarda tazeliğini koruduğu vurgulandı.

'KÜRTLER BUGÜN DE KATLEDİLİYOR'

BDP Ankara İl Örgütü Halepçe katliamının 14. yılı nedeniyle Kızılay Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. "Halepçe katliamını kınıyoruz" pankartının açıldığı basın açıklamasına ESP, SDP, HDK ve Halkevleri de destek verdi.

Basın açıklamasında konuşan BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday, 16 Mart 1988 yılında Halepçe Kentinde yaşayan 5 bin Kürdün Saddam Hüseyin tarafından atılan kimyasal bombalarla katledildiğini hatırlatarak, Kürtlerin Kuran'ı Kerim'de bulunan "Enfal" ayeti adını verdiği harekat ile soykırıma uğratıldığını kaydetti. Aday, geçmişte Kürt halkına yönelik yapılan katliamların günümüzde de devam etiğini vurgulayarak, "Kürtler bugün de Roboski'de katlediliyor. Katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen failler hala bulunamadı. Katillerin nasıl korunduğu ve cesaretlendirildiği daha 3 gün önce Sivas Katliamı davasında görüldü. Devlet katilleri koruyarak değil katliamları ortaya çıkararak ve demokratikleşmeyi sağlayarak ancak toplumsal barışı sağlayabilir" dedi.

DİYARBAKIR

Halepçe Katliamı Diyarbakır'daki düzenlenen kitlesel bir basın açıklamasıyla protesto edildi. Diyarbakır'da bulunan onlarca sivil toplum örgütünün ortaklaşa gerçekleştirdiği eylem, Dağkapı Meydanı'nda yapıldı. Eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin yanı sıra sivil Cuma namazı sonrası dağılan cemaat de katıldı. Açıklama sırasında "Enfal'den Halepçe'ye, Qamişlo'dan Roboskî'ye katliamlarla geçen bir tarih; insanlığın yüzkarası Halepçe Katliamı. Sessiz kalmak, zulme ortak olmaktır, Halepçe'yi unutmadık, unutturmayacağız" yazılı büyük bir pankart açıldı. Basın açıklaması öncesi kısa bir konuşma yapan Diyarbakır Barosu Başkanı M. Emin Aktar, Diyarbakır'da bulunan çok sayıda kurum ve kuruluşun bir araya gelerek, tarihe kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamını kınadıklarını söyledi.

BATMAN

Halepçe Katliamı yıldönümü dolayısıyla Batman Demokrasi Platformu Gülistan Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İHD üyeleri, BDP'li yöneticiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklamasını okuyan İHD MYK Üyesi Nihat Ekinci kısa bir açıklama yaptı. Ekinci, Kürtlere dönük gerçekleştirilen katliamların dünya tarafından ortak olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Açıklamanın ardından Gülistan Caddesi'nde açılan ve 2 gün sürecek olan Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarından oluşan resim sergisi gezildi.

URFA

BDP Urfa İl Örgütü, Karakoyun İş Merkezi önünde Halepçe Katliamını kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Halepçe'yi unutmadık unutturmayacağız" pankartı açıldı. BDP Merkez İlçe Başkanı İzzetin Gök burada kısa bir açıklama yaptı. Katliam emrini veren ve ortak olanların halk vicdanında mahkum olacaklarını söyleyen Gök, Kürt halkının tüm katliam ve saldırılara onurlu bir direnişle cevap verdiğini ve bundan sonra da vereceğini kaydetti.

VİRANŞEHİR
Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde yüzlerce kişi Halepçe Katliamını protesto etmek için Kışla Mahallesi'ndeki BDP İlçe binasında bir araya geldi. Yüzlerce kişi buradan Emiroğlu Caddesi üzerindeki Tüm Bel-Sen Urfa Şubesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin ablukası altında şube binasına gelen kitle burada bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan Nuri Çetin, Halepçe Katliamı'nı yapan zihniyeti kınadıklarını ifade ederek, Sivas davasının düşmesinin de bir devlet ayıbı olduğunu söyledi.

SURUÇ

Urfa'nın Suruç İlçesi'nde Suruç BDP İlçe Örgütü'nde bir araya gelen aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), MEYA-DER, Tüm Bel-Sen ve sivil toplum örgütleri üyeleri, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü nedeni ile basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan BDP İlçe Başkanı Mehmet Kayhan, Kürtlerin, Gazi, Qamışlo, Halepçe ve son olarak da Roboski'de katledildiğini ancak, dünya devletlerinin ikiyüzlülüğünün yüzünden bu katliamların tarih sayfalarına geçmediğini söyledi.

SİLOPİ

Halepçe Katliamı nedeniyle siyah bezin asıldığı BDP Silopi İlçe binası önünde yapılan açıklamaya, BDP Silopi İlçe Başkanı Mütalip Sakman, Belediye meclis üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Halepçe'de kimyasal silahlarla ölenlerin fotoğrafları taşındığı açıklamada, "Halepçe katliamının kınıyoruz, yapılanları nefretle kınıyoruz" pankartı açıldı.

İDİL

Şırnak'ın İdil ilçesi'nde Aşiti Parkı'nda Halepçe katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. BDP'li Botan Belde Belediye Başkanı Nuri Akman tarafından yapılan açıklamada, Halepçe katliamının insanlık tarihine kara bir leke olarak düştüğüne vurgu yapıldı.

ÇALDIRAN

BDP Çaldıran İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP İlçe Başkanı Metin Adugit'in de bulunduğu çok sayıda kişi üzerinde Halepçe ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Halepçe ve Roboski katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız" pankartını açtı. Burada grup adına açıklama yapan Adugit, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Kürt halkının bu katliamları unutmayacağını söyledi.

ÖZALP

Van'ın Özalp İlçesi'nde BDP ilçe binasında bir araya gelen İlçe Başkanı Yakup Almaç, Belediye Başkanı Murat Durmaz ve BDP ilçe yöneticileri Halepçe Katliamı'nı kınadı. Açıklamayı yapan Almaç, geçmişten bu yana Kürtlerin yaşadığı çoğrafyada uğradığı katliamları sıraladı.
BAŞKALE

Van'ın Başkale BDP İlçe Örgütü Halepçe Katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak katliamı protesto etti.

PATNOS

BDP Patnos İlçe örgütü önünde bir araya gelen ve aralarında Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, BDP Patnos İlçe Eş Başkanı Kutbettin Tuncer ile çok sayıda yurttaşın bulunduğu grup, Dörtyol mevkine kadar yürüyüş yaparak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan BDP Slçe Eşbakanı Kutbettin Tuncer, Kürtlerin çeşitli dönemlerde Halepçe gibi katliamlara maruz kaldığını hatırlatarak, "Saddamla aynı kirli zihniyeti taşıyan güçler Şeyh Said, Dersim, Zilan, Sivas ve son olarak da Roboski'de katliamlarını sürdürmüştür" dedi.

İZMİR

Halepçe Katliamı'nın 24'üncü yıldönümünde BDP İzmir İl Örgütü öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda yurttaş Konak Pier önünden Eski Sümerbank önüne kadar yürüdü. Siyah zemin üzerine "24. yılında Halepçe Katliamını bir kez daha nefretle kınıyoruz" pankartı öncülüğünde yürüyen grup, "Dün Halepçe bugün Roboskî", "Em Halepçe jibîr nakin", "Beyazıt Katliamını kınıyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüşte, "Dün Saddam bugün Erdoğan" sloganı sık sık duyulurken, Eski Sümerbank önünde açıklama yapan BDP üyesi Abdulbaki Günyel, Halepçe Katliamı'ndan bugüne pek bir şey değişmediğini anlattı.

Ege Üniversitesi'nde protesto
Öte yandan HDK İzmir Gençlik Meclisi, 12 Mart Gazi, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamlarının yıldönümü dolayısıyla Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünden Kampus Çarşı önününe kadar yürüyerek katliamları protesto etti. Çok sayıda öğrencinin katıldığı yürüyüşte, "12 Mart Gazi, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamlarını unutturmayacağız" pankartı taşınırken, sık sık "Beyazıttan Sivas'a hesap sormaya", "Halepçeyi unutmadık unutturmayacağız" sloganları atıldı.

AYDIN

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde BDP Nazilli İlçe Örgütü ile Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin ortak düzenlediği etkinlikte Halepçe Katliamı kınandı.

MUŞ

Muş'un BDP Malazgirt İlçe binasında yapılan açıklamaya BDP'li yöneticiler, belediye meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra grup adına açıklama yapan TUHAD-DER üyesi İdris Özer, Halepçe'yi anlatarak, katliamda kimyasal ve biyolojik silahların kullanıldığı, katliamın insanlık tarihinin utanç sayfasına "Halepçe katliamı" olarak geçtiğini belirtti. Özer, "Savaşa, katliamlara, baskı ve zulme hep karşı olduk, bundan sonra da karşı olmaya devam edeceğiz. Başka Halepçeler yaşanmasın diye, savaşlara işgallere son verilsin diye, azınlık ve farklı kimlikler üzerinde baskı ve zülüm uygulamasın diye mücadele edeceğiz" dedi.

NUSAYBİN

BDP Nusaybin İlçe Örgütü, Halepçe Katliamı'nı protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirdi. İlçe binasın önünde bir araya gelen çok sayıda kişi "Qirkirina Halepçe, Qamişlo, Roboski em jibîr nakin" pankartı açtı.
MARDİN
BDP Mardin Merkez İlçe Örgütü, Halepçe Katliamı'na ilişkin ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Mardin İl Eş Başkanı Sihem Elveren Alp ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı yapan BDP Mardin Merkez İlçe Başkanı Aldulcelil Şimdi, Halepçe katliamını unutmayacaklarını belirterek, katliamda yaşamını yitirenleri andıklarını söyledi. Açıklamanın ardından kitle eylemine son verdi.

DERİK
Mardin'in Derik İlçesi'nde BDP İlçe binası önünde bir araya gelen aralarında Derik Belediye Başkanvekili Doğan Özbahçeci, MEYA-DER üyeleri, Belediye meclis üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi sloganlar eşliğinde Ahmet Kaya Sanat Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Parkta son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklama öncesi katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan sonra basın açıklamasını okuyan BDP Derik İlçe Yöneticisi Mahmut Mercen, Kürt halkı 24 yıl önce uğradığı Halepçe Katliamı'nın 2011 versiyonunu Uludere Katliamıyla tekrar yaşadığını belirterek, "Uludere Katliamı'nın üzerinden 4 aya yakın bir süre geçmesine rağmen kıllarını kıpırdatmıyorlar. Kıllarını kıpırdatmadıkları gibi yüzleri kızarmadan insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerden bahsedebiliyorlar. Bu katliamı aydınlatmadan bizim gözümüzde katilsiniz, katliamcısınız. Saddamsınız" dedi. (diha)



SERBAY MANSUROĞLU

BİRGÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder