23 Mart 2012 Cuma

'Kültür merkezine ne gerek var yıkıp eğlence merkezi yapalım!'


İlgisizlik nedeniyle dört Cumhurbaşkanı, sekiz Başbakan ve yirmi bir Kültür Bakanı’nın tamamlayamadığı Ayazağa Kültür Merkezi, Ertuğrul Günay Bakanlığı’nda yıktırılırken, alana yapılacak yeni proje belli oldu: Eğlence Merkezi. Bu inşaatı da Emek Sineması'nı yıkmak isteyen Turkmall üstlendi.

İstanbul Ayazağa’da 1988 yılından beri tamamlanamayan ve çok değerli bir alanda bulunan kültür merkezi yıktırılırken, geriye kalan arsaya 7 bin kişilik bir eğlence merkezi yapılmasına karar verildi. Üstelik inşaatı yapacak firma Emek Sinemasını yıkmak isteyen Turkmall olacak…

Yapımına 1988 yılında başlanmıştı


Kültür merkezi yapılması için 1. Ordu'dan alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen ve yapımına 1988 yılında başlanan Ayazağa’daki kültür merkezi, yıllardır biten kaba inşaatına rağmen hiçbir iktidar tarafından tamamlanmadı.


Son olarak Ertuğrul Günay’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde adı birçok kez “inşaata yeniden başlanacak”, “sponsor aranıyor” şeklinde geçen kültür merkezi 2011 yılında yıkıldı ve yerine ne koyulacak sorusu da kısa sürede yanıt buldu.

Arazi hangi koşullarda verildi bilinmiyor

İstanbul’a AKM dışında çok önemli bir diğer kültür merkezi daha kazandırmak amaçlı başlayan proje tamamlanmayıp AKP iktidarında yıkılınca, yerine 7 bin kişi kapasiteli bir eğlence merkezi yapılmasına karar verildi.


Arazinin Bakanlık tarafından hangi koşullarda verildiğine dair bir bilgi yokken, eğlence merkezi inşaatını Pozitif adlı bir organizasyon şirketi ile Emek Sineması’nın yıkım sürecinde adı sıkça geçen Turkmall şirketinin yapacağı ortaya çıktı.

Ertuğrul Günay ne demişti?

Bakanlığı döneminde Emek Sineması ve AKM’nin sıkça yıkılması gündeme gelirken ve Ayazağa Kültür Merkezi’nin de yıkımı gerçekleşmişken Bakan Günay’ın şu sözleri akla geliyor: “İstanbul'da uzun zamandır kangren olmuş bazı konuların çözümüne doğru çok önemli ve en geç 2013'te sonuçlarını göreceğimiz adımlar atacağız. İstanbul AKM, Emek Sineması, Ayazağa kültür varlıklarının korunması açısından özel ilgilendiğim konular.”


"Kültür merkezine değil eğlence merkezine ihtiyaç varmış"

Dün akşam Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Tiyatro alanında neler oluyor” başlıklı panelde konuşan Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Şube Başkanı Orhan Kurtuldu, Ayazağa Kültür Merkezi projesini gündeme getirerek, AKP tarafından dinamitlenen kültür merkezinin yerine eğlence merkezi yapılmasına tepki gösterdi.


Yaklaşık 40 milyon dolar harcanan bir kültür merkezi inşaatının yıllardır tamamlanmamasını ve sonunda yıkılmasını anlamanın imkansız olduğunu belirten Kurtuldu, kararın ülkenin kültür merkezine değil, eğlence merkezine ihtiyacı olduğunun düşünüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi. 40 milyon doları çöpe atarak moloz yığınına dönüştüren Ertuğrul Günay’ın, AKM için 30 milyon TL kaynak aramasına tepki gösteren Kurtuldu, kültür merkezlerine verilen değerin net bir biçimde ortaya çıktığını ifade etti.



(soL – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder