17 Mart 2012 Cumartesi

Ya o rehber öğretmeni olmasaydı?

Son yıllarda arttığı gözlemlenen küçük kızlara tecavüz olayına bir yenisi daha eklendi. Olayın ortaya çıkması, bizzat genç kızın okuduğu okul yönetimi tarafından engellenmeye çalışılırken, öğrenciye sahip çıkan rehber öğretmenine de "kınama cezası" verildi.

Radikal'den Ferit Aslan'ın haberine göre Diyarbakır’da 14 yaşındaki öğrenciye tecavüz ve şantajı, rehber öğretmen ortaya çıkardı. Olayı kapatmak isteyen okul yönetimine soruşturma açıldı, dört saldırgandan üçü yakalandı. Rehber öğretmene ise okula 15 dk. geç kaldığı için "kınama cezası" verildi.
Son yılarda benzer olayların sayısında artış gözlemlenirken, bunların birçoğunda yetkililerin olayı örtbas etmeye çalıştıkları görülüyor. Mağdurlar ise sosyal baskıdan korktukları için haklarını arayamıyorlar. Son olayda sonuç alınmasında rehber öğretmenin kişisel çabasının etkili olduğu ortaya çıkıyor.

Fotoğraflı şantaj

İlköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi R.Ü., geçen aralık ayında yolda yürürken aynı mahallede oturan dört kişi önüne çıktı. Bu kişiler R.Ü.’yü zorla bir eve götürüp tecavüz etti. Kızı tehdit eden zorbalar, “Fotoğraf ve görüntülerini çektik. Eğer anlatırsan, görüntü ve fotoğrafları ailene ve okulda arkadaşlarına dağıtırız” diyerek korkuttu.
Yaşadığı travmaya rağmen korkudan olayı kimseye anlatamayan R.Ü., eğitimine devam ederken bu kez aynı sınıfta okuduğu bir erkek öğrenci olayı öğrendi. Aynı zamanda tecavüzcülerin arkadaşı olan E.K., R.Ü.’yü rahatsız edip, “Elimde görüntülerin var. Eğer benimle olmazsan herkese göstereceğim” dedi. R.Ü. tehdide boyun eğmeyince E.K. olayı bazı arkadaşlarına anlattı.

Bunun üzerine R.Ü., rehber öğretmeni E.Y.’ye yaşadıklarını anlatıp, “Artık dayanamayacağım. Suçluların cezalandırılmasını istiyorum. Ailem öğrenirse beni öldürürler” dedi.
Okul yönetimi olayı kapatmaya çalıştı

Öğretmen E.Y., öğrencisinden başından geçenleri bir dilekçeyle yazmasını istedi. Okul müdürü Ö.A.’ya çıkan öğretmen, durumu anlatarak, dilekçesini işleme koymasını istedi. Rehber öğretmen E.Y., verdiği dilekçenin, okul müdürü tarafından işleme konulmadığını öğrenince İlçe Milli Eğitim Müdürü Y.Y.’ye giderek durumu anlattı. Buradan da sonuç alamayınca Kaymakamlık ile Emniyet’e durumu iletti. Rehber öğretmen, “Okul müdürü ve Milli Eğitim Müdürü olayın okul dışında olmasını gerekçe göstererek kapatmak istiyor” dedi. Kaymakamın da devreye girmesiyle hem idari hem adli soruşturma başlatıldı. Savcılık soruşturmasında bir süre koruma altında tutulan R.Ü. daha sonra teslim edildiği ailesi ile birlikte başka bir yere nakledildi. R.Ü.’nün babasının bir süre önce öldüğü, annesi ve yedi kardeşiyle birlikte yaşadığı öğrenildi. Kaymakamlık öğrencinin ailesine maddi destekte bulundu.
Dört tecavüzcüden üçü yakalanıp tutuklanırken olayı kapatmaya çalışmak suçlamasıyla okul müdürü Ö.A. ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Y.Y. hakkında savcılık adli, Milli Eğitim Müdürlüğü de idari soruşturma başlattı. R.Ü.’ye şantaj yapan sınıf arkadaşı E.K. da başka okula gönderildi.

Rehber öğretmene de "kınama cezası" verildi

Bu arada öğrencisine sahip çıkarak, tecavüzcülerin yakalanmasını sağlayan rehber öğretmen E.Y., bu yaşananlardan sonra okula 15 dakika geç geldiği iddiasıyla ’kınama’, müdür yardımcısının odasındaki bilgisayarı kullandığı gerekçesiyle de ’uyarı’ cezası aldı.




(Sol – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder