31 Mart 2012 Cumartesi

1 Nisan kazığı: Elektriğe yüzde 8.1 zam


Yeni yıla elektrik ve doğalgaz zamlarıyla giren, ağır geçen kış şartları nedeniyle faturaları kabaran vatandaşın yükü,  kışı atlattıktan sonra da hafiflemedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarına yüzde 8.1 oranında zam yaptı. Fiyatlar 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak.

EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, Kurul’un bugünkü toplantısında elektrik perakende satış fiyatlarını oluşturan maliyetlerdeki değişimler ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi’nin (TETAŞ) tarife teklifinin değerlendirilerek karara bağladığı kaydedildi.

Açıklamada, bu çerçevede 1 Nisan 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, kWh bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere nihai elektrik fiyatlarının ağırlıklı ortalama olarak yüzde 8.1 oranında arttığı kaydedildi.

MESKENDE YÜZDE 9.26

Açıklamada, “Aynı kapsamda, tek zamanlı perakende elektrik satış fiyatları, meskende yüzde 9,26 oranında bir değişimle 32,515 kuruşa, orta gerilim seviyesinde dağıtıma gömülü sanayide yüzde 8,71 oranında değişimle 26,672 kuruşa, dağıtıma gömülü ticarethanelerde yüzde 4,33 oranında bir değişimle 33,253 kuruşa yükselmiştir” denildi.

SIRADA DOĞALGAZ VAR!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geçtiğimiz günlerde benzin zammının ardından doğal gaza da zam yapılacağı yönünde sinyal verdi. Gazetecilerin doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusunu Bakan Yıldız şöyle yanıtlamıştı: “Şu ana kadar biz doğalgaz zammından ziyade vereceğimiz hizmetleri düşündük. Takdir edersiniz ki; ham petrolün fiyatı son aylarda çok fazla arttı. Bunlar bizim hoşlanmadığımız şeyler. Bölgemizdeki siyasi istikrarın sıkıntıya uğraması, Arap baharının getirdiği yükler enerji sektörüne olumsuz olarak yansıyor. Dolayısıyla dünyanın bize bu manada yük olduğunu görüyoruz. Ham petrolün yüzde 92’sini, doğalgazın da yüzde 97,5’ini ithal eden bir ülke olarak; ham madde ve döviz fiyatlarının artmış olmasından hoşlanmadığımızı belirtmek isterim.” Art arda gelen benzin zamlarının ardından, elektriğe gelen zam önümüzdeki günlerde iğneden ipliğe gelecek zamların habercisi niteliğinde.


SON ALTI AYDA YÜZDE 25 ARTTI

2011 Ekim ayında yapılan yüzde 14’lük zam ile bugünkü zam arasında geçen 6 aylık sürede elektrik faturası yaklaşık yüzde 25 kabardı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya elektriğe yapılan zammın haksız olduğunu, yüzde 8 oranındaki artışın çok ağır bir zam olduğunu belirtti.

Elektriğe yapılan zammın, piyasadaki birçok ürüne yapılacak olan zammı da beraberinde getireceğini söyleyen Kaya, enerjiden alınan özel tüketim vergisinide ciddi bir indirim yapılması çağrısında bulundu.
Kaya, “Rakamları incelemeye alacağız, şayet enflasyonun üstünde bir artış söz konusuysa idare mahkemesine başvuracağı” dedi.

BENZİN 3 HAFTADA 3 ZAM GÖRMÜŞTÜ

Benzin fiyatlarına üç haftada üç zam geldi. 9 Mart’ta 10 kuruş, 19 Mart’ta 8 kuruş zamlanan benzin, 27 Mart’ta 5 kuruş zam gördü. 3 hafta önce 4.53 lira olan benzinin fiyatı böylece 4.67 liraya çıktı.

Türkiye yapılan son zamla birlikte en pahalı benzin liderliğinde diğer ülkelerle arayı açtı. Türkiye’de 4.66 lira olan benzinin litresi, İtalya’da 4.28, Hollanda’da 4.25, Yunanistan’da 4.11, Belçika’da 4.07, Fransa’da ise 4.04 lira. Benzinde İran’la ilgili de senaryolar dikkate alındığında 5 TL senaryoları da güçlenmeye başladı. 5 TL’ye 34 kuruş kaldı.



Evrensel




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder