15 Mart 2012 Perşembe

Gerze'nin direniş davası görüldü


Anadolu Grubu'nun termik santral projesine karşı mücadele eden Gerzelilere yönelik hukuksal saldırılar sürüyor. 7 farklı davada 300 kişinin yargılandığı Gerze'de, 23 Ağustos tarihinde yaşanan olaylar ile ilgili dava dün görüldü. Dava 9 Mayıs'a ertelendi

Gerze'ye termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu, 3 Mayıs 2010'da ÇED tanıtım toplantısı, 30 Mart ve 23 Ağustos 2011'de ise sondaj çalışması için geldiği Gerze'de halkın protestoları ile karşılaşmıştı. Şirketin sondaj çalışmasında, halkın ise yaşam hakkında diretmesi sonucu polis ve jandarma halka saldırmış, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Yaşanan olayların ardından Gerzeliler hakkında farklı suçlamalar ile dava açılmıştı. "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnmek", "kamu malına zarar vermek" ve "hakaret" gibi suçlamaların yer aldığı davada halk, dün (14 Mart) hakim karşısına çıktı.

'Direndik, çünkü meşruyuz'


Termik santralin doğaya vereceği zararlardan bahseden Gerzeliler, termik santrale karşı koymakla Anayasa'nın 56. maddesinin kendilerine yüklediği ödevi yerine getirdiklerini, mücadelelerinin meşru olduğunu söylediler.

Gerzeliler, kolluk kuvvetlerinde verdikleri ifadelere de değindi. "Kendimi yere attım", "Üstümü başımı parçaladım", "Yolun sert olması nedeniyle elbiselerim parçalandı" gibi cümlelerin yer aldığı ifadelerin baskı altında imzalatıldığını söyleyen sanıklar, tüm sorumluluğun kolluk güçlerinde olduğunun da altını çizdi.

'İzinsiz gösteriyi sondajcılar yaptı'

Yaşam hakkına sahip çıkanlar, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek suçlamasına da şu sözlerle yanıt verdi: "Gecenin 1'inde eylem yapılmayacağını biliyoruz. Ortada planlı, önceden tasarlanmış bir eylem varsa bu eylemi biz değil, izinsiz olarak sondaja gelen şirket organize etmiştir. Bu saatte köyümüze baskına gelen şirket bu sürecin sorumlusudur. Dava açılacaksa sondajı organize edenler yargılanmalıdır".

'Karşı gelmek anayasal hak ve ödevimiz'

Şirketin, daha önce 30 Mart'ta sondaj için köye geldiğini hatırlatan Gerzeliler, sondajın izinsiz olduğunun Gerze Kaymakamlığı tarafından da dillendirildiğini ifade ettiler. Mahkemede "Anayasa'nın 56. maddesi çevrenin korunmasını yurttaşlara hem bir hak hem de bir ödev olarak tanımlamıştır. Biz, termik santrallerin çevreye zarar verdiğini bildiğimiz için bu etkinliklerin karşısında durmayı görev biliyoruz" sözleri ile çevre hakkı savunması yapıldı.

Kimseden emir ve talimat almadıklarını da vurgulayan halk, "Ortada bir yönlendirici arıyorsanız Gerze'deki binlerce insanın çevre hakkı mücadelesine bakın, özel olarak birilerini aramayın" dedi.

Termikçi şirket dosyaların peşinde

Davada 3 Mayıs 2010 tarihinde yapılması planlanan ancak halkın yoğun tepkisi sonucu gerçekleştirilemeyen ÇED toplantısı da gündem oldu. Anadolu Grubu avukatlarının davaya taraf olmak için dosyayı incelemek istemesine Gerze halkının avukatları tepki gösterdi.

İstemin hukuksuz olduğunu, dosyadan taraf olarak örnek alınabileceğini hatırlatan avukatlar, talebin reddini istedi. Anadolu Grubu'nun taraf olmadan belge alma girişimleri mahkeme heyeti tarafından görüşülmeden reddedildi.

Mahkeme, savunmaların alınmasının ardından davayı 9 Mayıs tarihine erteledi.


Sendika.Org



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder