18 Mart 2012 Pazar

Gaz Bombalarıyla Newroz


BDP'nin izin verilmemesine rağmen kutlayacaklarını ilan ettikleri Newroz için başta İstanbul'da halk sokaklarda. İstanbul'da polis, biber gazı ve suyla Kazlıçeşme'ye girişi engelliyor. Sabah saatlerine gergin başlayan Diyarbakır'da halk barikatları aşıp alanı doldurdu.

Newroz'u kutlamak isteyen binlerce insan sabahın erken saatlerinden itibaren başta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere çeşitli illerde toplandı.




İstanbul
İlk müdahale saat 10.00 civarı Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'na gitmek isteyen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerine geldi.
Polis, Topkapı Millet Caddesi'nde toplanan yaklaşık 400 kişiye su ve biber gazıyla müdahale etti.
Gerginlik ara sokaklarda devam ediyor.
Çocuklar, genç ve yaşlılar yöresel kıyafetleriyle sokaklarda, polis barikatları ve çatışmalar sebebiyle nereye gideceğini bilemiyor.
Meydana ulaşan yollarda çok sayıda çevik kuvvet ekibi var ve Kazlıçeşme Meydanı demir bariyerlerle çevrili.
Newroz sebebiyle bazı yollarda trafiğe kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasına göre sabah saat 07.30'dan kutlamaların bitiş saatine kadar trafiğe kapatılacak cadde ve sokaklar şöyle:

Onuncu Yıl Caddesi (Sahil kuzey-güney girişler ve Belgratkapı arası), Zeytinburnu Varyant'tan Zeytinburnu'na giriş, Zeytinburnu Önleyici Hizmetler Ekip Amirliği önünden geçen Abay Caddesi ve Zakirbaşı Sokak, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile Balıklı Rum Hastanesi önü, Anıt Mezar'dan gelen Hal Yolu çıkışlar, Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi).
İhtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak yollar ise Mevlanakapı Kavşağı sahil istikameti, Yenikapı istikameti, Galeria ilerisi Zeytinburnu Köprüsü ve Samatya ışıklar, Ataköy istikameti ve gerek duyulması halinde Zeytinburnu Kazlıçeşme mevkisi ve çevresindeki yollar.
Ayrıca tramvay ve metrobüs Topkapı durağında durmuyor. Banliyö treni çalışmıyor.
İzin verilmemesine rağmen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) vekillerinin çağrısıyla toplananların 12.00'ye doğru artması bekleniyor.

Saat 12:25

Kazlıçeşme'nin arkasındaki sahil yolunun üzerindeki Kennedy Caddesi'nde polis ve Newroz'u kutlamak isteyenler arasında olay çıktı. Polis grubun üzerine gaz bombası atıyor, kitle taşla karşılık veriyor.

Diyarbakır

Diyarbakır'da Newroz alanına gitmek isteyen 1500 civarı kişi sabah saatlerinde BDP il binası önünde toplandı. Şehrin çeşitli mahallelerinden alana gitmek isteyenlere güvenlik güçleri müdahale etti.
Çevik kuvvet ekipleri kentin önemli noktalarında konuşlandı; polis helikopterleri de havadan denetim yapıyor. Kentin çeşitli semtlerinde toplanan gruplarla polis arasında gerginlik sürerken BDP milletvekilleri ve belediye başkanları parti binasına geldi.
BDP Diyarbakır il binası önünde toplanan yaklaşık 1500 kişi, kente yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Newroz alanına gideceklerini söyleyerek beklemeye başladı. BDP yöneticileri ile güvenlik güçleri arasında kutlamalara izin verilmesi için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Muğla

Muğla'nın Bodrum ilçesinde kutlama yapmak isteyen BDP'liler polis tarafından engellendi. Gümbet pazar yerinde toplanan grup, bir süre oturma eylemi, ardından alkışlarla basın açıklaması yaptı. Grup dağıtıldı.
Ne olmuştu?
BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş dün "Mitingler yasaklandı, kutlama değil. Polisler karakollardan çıkmasın, gerginlik yaratan kendileridir. Halk Nevruz'u kutlayacak" demişti.
Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Nevruz'u bu yıl birçok etkinlikle birkaç gün boyunca kutlamak isteyen BDP, İstanbul ve Diyarbakır'daki büyük kutlamaları 18 Mart Pazar günü yapmak istemişti.
İçişleri Bakanlığı 18 Mart kutlamalarına izin vermedi.



Nilay VARDAR

BİA Haber Merkezi - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder