26 Mart 2012 Pazartesi

Açık Havada Kitap Keyfi



48. Kütüphane Haftası'nda okuma alışkanlığına dikkat çekmek için 81 ilin meydanlarında aynı anda yarım saat kitap okundu. Etkinliğin İstanbul ayağı Galatasaray Lisesi'ydi.

48. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında 81 ilin meydanlarında aynı anda yarım saat kitap okundu.

Bugün başlayan Kütüphane Haftası, "Bilgi Toplumu Çoğullaştırır" ana temasıyla çeşitli etkinliklerle 1 Nisan'a kadar kutlanacak.

Toplumun kitap ve kütüphaneye ilgisini çekmek, okuma alışkanlığı konusunda farkındalık yaratmak için kütüphaneciler, bilgi ve belge yönetimi bölümü öğrencileri, akademisyen, yazar, yayıncı ve okurlar kitap okudu.

Etkinlik İstanbul'da Taksim Galatasaray Lisesi ve Üsküdar Şemsipaşa Meydanı'nda yapıldı.

"Kapı kapı kitap aramaya gerek yok"

Galatasaray Lisesi önünde toplanan ve genellikle öğrencilerden oluşan grup yarım saat boyunca, aralarında Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Paul Auster, Atilla İlhan, İhsan Oktay Anar'ın da olduğu çeşitli yazarlara ait kitaplar okudu.

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencisi Seda Odabaşı, eskiden kütüphanecilik olan bölümünün bilgi belge olarak değiştirilmesinin teknolojik gelişmelerin kaçınılmaz sonucu olduğunu söylüyor.

Odabaşı, kitaba ulaşmanın eskisi gibi zor olmadığını, teknolojik gelişmeyle, dijital kitaplar sayesinde kütüphanelerin kitaplarını paylaştığını ve hangi kitabın nerede olduğunu bulmak için eskisi gibi kapı kapı kütüphane dolaşmak gerekmediğini belirtiyor.

Yılda yedi kitap okunuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 2011 "Türkiye Okuma Kültürü Haritası"na göre, Türkiye'de yılda 7,2 adet kitap okunuyor.

Yüzde 45'i kitabı rastgele seçip düzensiz okuyor; yüzde 61'i tavsiye edilen kitapları okuyor.

Düzenli bir yazarı takip edenlerin oranı yüzde 16. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 3,9'u halk kütüphanesi kullanıyor; yüzde 6'sı diğer kütüphanelerden yaralanıyor.

1163 halk kütüphanesi, 15 milyon kitap var

2011 verilerine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 1163 Halk Kütüphanesi bulunuyor; 45'i müstakil binada hizmet veren çocuk kütüphanesi; ayrıca 43 tane de gezici kütüphane var.

Kütüphanelerde toplam 15 milyon 621 bin kitap mevcut. Okuyucu sayısı 18 milyon ancak kayıtlı üye sayısı 750 bin.

TÜİK 2010 verilerine göre Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) ile 34 857 kitap basıldı; bir önceki yıla göre yüzde 14 artış var.



Nilay VARDAR

BİA Haber Merkezi - İstanbul


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder