31 Mart 2012 Cumartesi

4+4+4'e üniversiteden tepki


HÜKÜMETİN GÖRÜŞÜNÜ ALMADIĞI BİLİM İNSANLARI 4+4+4’Ü DEĞERLENDİRDİ


Çukurova Üniversitesinde görevli 46 öğretim üyesi ortak açıklama yaparak  4+4+4 eğitim modelinin çocukların gelişimi ile örtüşmediğini açıkladı. Öğretim üyeleri alternatif olarak “2 yıl okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise” modeli önerdi.

4+4+4 Yasası’na bilim insanlarından tepki geldi. Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) görevli 46 öğretim üyesi yaptıkları yazılı açıklama ile bu sistemin çocukların gelişimine aykırı olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada yasa teklifinin, kamuoyunun ve başta Eğitim Fakülteleri olmak üzere bilim insanlarının ve uzmanların görüşüne başvurulmadan hazırlandığına dikkat çekildi.


EĞİTİM SİYASETE KURBAN EDİLMESİN

Ülkenin ve toplumun geleceğini şekillendirecek böyle ciddi bir konunun siyasete kurban edilmemesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Bilim insanları olarak görüşlerimizi paylaşma zorunluluğu hissediyoruz” denildi.  

İlkokula başlama yaşı olarak öngörülen 60-72 ay yani “5 yaş”ın okulöncesi çağına denk geldiği ve ilkokula başlamak için bilişsel, sosyal, duygusal ve motor beceriler yönünden erken olduğunun belirtildiği açıklamada, “1983-85 yılları arasında ilkokula başlama yaşı olarak 5 yaş uygulanmış, ancak bu yaş çocuklarının okul olgunluğu gerçekleşmediği için bu uygulama başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Az sayıda bazı ülkelerde 5 yaş uygulanmakla birlikte bu ülkelerde okulöncesindeki 3-4 yaş okullaşma oranı yüzde 100’e yakındır. Türkiye’de ise 3-4 yaş grubu için okullaşma oranı yüzde 50’yi bile bulmamıştır. Yani çocuklar okul öncesi bir eğitim almadan ve hazır olmadan 5 yaşında zorunlu bir eğitimle karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla ilköğretim olgunluğuna sahip olmadıklarından okul öncesi ilköğretimle karıştırılmamalı,  4-5 (veya 4-6) yaş okulöncesi eğitimi olarak farklı fiziki koşullar, program ve eğiticiler çerçevesinde düşünülmelidir” ifadelerine yer verildi.


‘HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ’

Teklifin olumlu olumsuz yanlarının bilimsel esaslara göre sağlıklı bir şekilde tartışılmasına ve yeniden şekillendirilmesine ihtiyaç olduğunun söylendiği açıklamada, “Başta hükümet ve milletvekilleri olmak üzere herkesi duyarlı davranmaya, çocukları ve inançları siyasete kurban etmemeye, okullarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya, ihale ve hizmet alımlarında zaten sınırlı olan kaynakların yerinde ve verimli kullanılmasına, mevcut kademe ve müfredatlar da dahil eksik ve aksayan yönler varsa gözden geçirilerek dünyaya model olacak demokratik insancıl çağdaş ileri reformlar yapmaya davet ediyoruz” denildi. Yapılacak bu reformlar için Eğitim Fakültelerinin, eğitim ile ilgili tüm sendikaların ve paydaşların görüşlerinin alınarak bir yasal düzenlemeye gidilmesinin daha uygun olacağına dikkat çekilen açıklamada, “Mevcuttan geriye düşmeden çok daha ileri modeller oluşturmak için bizler Çukurova Üniversitesi öğretim elemanları ve eğitimciler olarak her tür katkıyı sunmaya hazırız” denildi.


AÇIKLAMAYI YAPAN BİLİM İNSANLARI

Prof. Dr. Adnan Gümüş, Prof. Dr. Şükran Kılbaş, Prof. Dr. Sonay Güçray, Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, Prof. Dr. Binnur Eraldemir, Prof. Dr. Bülent Çukurova, Prof. Dr. Tahir Balcı, Prof. Dr. Necmi Yaşar, Prof. Dr. Hatice Sofu, Doç. Dr. Suat Karaaslan, Doç. Dr. Meral Atıcı, Doç. Dr. Songül Tümkaya, Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç, Yard. Doç. Dr.  Ayten İflazoğlu, Yard. Doç. Dr. Mehmet Karakuş, Yard. Doç. Dr. Özlem Kaf Hasırcı, Yard. Doç. Dr. İskender Özgür, Yard. Doç. Dr. Sebahattin Çam, Yard. Doç. Dr. Ebru Deretarla Gül, Yard. Doç. Dr. Fatma Sadık, Yard. Doç. Dr. Özkan Özgün, Yard. Doç. Dr. Neşe Cabbaroğlu, Yard. Doç. Dr. Munise Yıldırım, Yard. Doç. Dr. Rana Yıldırım, Yard. Doç. Dr. Cem Can, Yard. Doç. Dr. Adnan Biçer, Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Kilimci, Yard. Doç. Dr. Faruk Yıldırım, Öğr. Gör. Ragıp Şahin, Öğr. Gör. Fehmi Kanalmaz, Öğr. Gör. Aşkın Şen Gök, Öğr. Gör. Meltem Gökmen, Öğr. Gör. Dr. Mustafa Çapar, Öğr. Gör. Ali Doğan, Öğr. Gör. Cem Demir, Öğr. Gör. Mehmet Özcan, Öğr. Gör. Dr. Mustafa Yaşar, Öğr. Gör. Dr. Ayten Pınar Bal, Öğr. Gör. Dr. Abdullah Balcıoğulları, Öğr. Gör. Ömer Aslantaş, Öğr. Gör. Dr. Özgecan Taştan Kırık, Öğr. Gör. Tugay Akbulut, Öğr. Gör. Dr. İsmail Sanberk, Araş. Gör. Tuba Demircioğlu, Araş. Gör. Lili Bal, Araş. Gör. Betül Karaduman.



EVRENSEL - Adana


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder