29 Mart 2012 Perşembe

4+4+4'ün arkasında bir tek AKP var

MUHALEFETİN İTİRAZ VE KAMUOYUNUN TEPKİLERİNE RAĞMEN 4+4+4 GENEL KURULA GELDİ 

Meclis Genel Kurulu’nda, 4+4+4 teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler dün başlayıp sabaha karşı son buldu. Kamuoyunda büyük tepki toplayan, sendikaların grev çağrısında bulunduğu, gündeme getirildiği ilk günden bu yana tepkilerin devam ettiği tasarıya ilişkin Meclis görüşmeleri de gergin başladı.

Teklif üzerindeki görüşmeler başlamadan önce CHP, MHP ve BDP itiraz etti. Muhalefet partileri teklifin görüşülemeyeceğini belirterek tepki gösterdi. Ancak muhalefet partilerinin itirazları dikkate alınmadı. Uzun süren usul tartışmalarının ardından teklifin görüşmelerine geçildi.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerinde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okul öncesi eğitim ile ilgili, “Kanuni bir zorunluluk haline getirilmiyor ama okul öncesi eğitim Türkiye’de önceden olduğu gibi 36- 60 ay grubundaki çocuklarımız için yüzde 100 okullaşma oranı hedefiyle devam edecektir. Yazması gerekmiyor ben de onu anlatmaya çalışıyorum zaten” dedi.

Ortaöğretimlerle ilgili imam hatip okullarının açılıp açılmayacağına ilişkin sorular sorulduğunu ifade eden Dinçer, bu tasarı ile eğitimde esnekleşmenin sağlanacağını ve bu esneklikten “İmam hatip okullarının da azami derecede” yararlanacağını söyledi.

TÜMÜ ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞMELER BİTTİ

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından CHP’nin, maddelere geçilmesinin açık oylama yapılmasına ilişkin önergesi oylandı. Oylamada; 390 milletvekili oy kullanırken 289 kabul, 101 ret çıktı. Ardından teklifin birinci bölümünün görüşmelerine geçildi. Aradan sonra Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut, 28 Mart Çarşamba günü saat 14’te toplanmak için birleşimi kapattı.

27 maddelik yasa teklifi, Genel Kurulda temel kanun olarak görüşülmeye başlandı. Birinci bölümde 1-13 arası maddeler ele alınıyor.

Teklifin birinci bölümü üzerinde yapılan görüşmelerde CHP grubu adına İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, BDP grubu adına Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, MHP grubu adına Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri söz aldı. Şahsı adına ise CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile AKP Amasya Milletvekili Avni Erdemir görüşlerini ifade etti. Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer,, "4+4+4 milli eğitim sisteminde sistemin bütünün değiştiren bir reform olarak hiçbir zaman benim tarafımdan söylenmedi. Eğitimde reform değişikliğini oluşturan çok sayıda yapı vardır. Bu sistemde ise yapıda bir değişiklik yapılmaktadır. Eğitim sisteminin temel görevi içerinde yapıda bir değişiklik yapılıyor. Milli eğitimde reformlar, müfredatlar, öğretmenlik mesleği, amaç ve hedefler gibi değişiklerdir" dedi.

Bu arada TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, maddeler üzerinde verilecek önergelerin sınırlandırılacağını söyleyince muhalefet tepki gösterdi. Muhalefet partileri, Yakut'un tutumu hakkında usul tartışması açılmasını istedi. Usul tartışmasının ardından da karar değişmeyince her madde için 4 adet önerge verilmesi kabul edildi. Daha sonra teklifin birinci bölümünün birinci maddesi ile ilgili MHP'nin verdiği önerge görüşüldü ve önerge reddedildi. Önergenin reddedilmesinin ardından birleşime 1 saat ara verildi.

CHP’Lİ İNCE: EVRAK MEMURU ÇİÇEK’İ TANIMIYORUZ

CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ise yaptığı konuşmada, tasarıyla ilgili komisyon görüşmesinin yok hükmünde olduğunu kaydetti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i sert sözlerle eleştiren İnce, “Sayın Cemil Çiçek evrak memurudur, CHP olarak Sayın Cemil Çiçek’i tanımıyoruz” dedi. Mecliste zorbalığın hüküm sürdüğünü belirten İnce, “Meclis Başkanı gıkını çıkaramıyor. Gözünü koltuk doyursun Sayın Çiçek. 30 senedir milletvekilisin. Daha ne olmayı bekliyorsun bir kere devlet adamı ol hepsini bir kenara bırak” sözleriyle Meclis Başkanı Çiçek’i eleştirdi.


TEKLİFİN ALTINDA İMZASI VAR AMA OKUMAMIŞ

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal’ın, “Hangi vatandaşımız 1. sınıfa giden çocuğuyla 8. sınıfa giden başka çocukların aynı mekanları kullanmasına rıza gösterir” sözüne CHP’li İnce tepki gösterdi. İnce, AKP’li Ünal için “Bu kanun teklifinde imzası var ama sanırım bu teklifi okumamış. Bu teklif yasalaşırsa 5 yaşındaki çocuk ile 13 yaşındaki çocuk aynı binada olacak” dedi.



Evrensel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder