14 Nisan 2012 Cumartesi

Barınma hakkına kurşun: 2 yaralı



Ankara Dikmen Vadisi’ne sabaha karşı gelen panzerler ve polisler Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in “Havalar düzelince yıkımlara devam edeceğim ve kimsenin gözünün yaşına bakmayacağım” sözlerinin hakkını vermek için yıkıma başladılar.


Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 6 buçuk yıldır gerçekleştirilen yıkımlarda daha önce yaşanan çatışma görüntüleri bu defa da yaşandı ancak bir farkla; bu kez polis evlerini terk etmek istemeyen vadi halkına tazyikli su ve gazın yanında plastik mermi ile karşılık verdi.

POLİS PLASTİK MERMİ KULLANDI: 2 YARALI

Vadi’nin yukarısında bulunan gecekonduları yıkmak isteyen ekibe yüzlerce çevik kuvvet ve TOMA’lar da destek verdi. Polisin attığı plastik mermi sonucu bir kişi kolundan ve bacağından bir kişi de karın bölgesinden yaralanırken, yıkıma direnen iki kişi de gözaltına alındı. Gecekondularda yıkım ekibi evleri yıkarken, polis de her gecekondu için 500 kişilik ekiple saldırıya geçti ve halkın direnişini kırmaya çalıştı.

YAŞLI KADINA BİBER GAZI SIKTILAR

Polisin evlerinden eşyalarını bile almasına izin vermediğini söyleyen bir gecekondu sahibi, “Evimizi terk etmek istemeyince yaşlı, tansiyon hastası annemin yüzüne bile biber gazı sıkmışlar. Bu ne kindir anlamadım” diyerek feryat etti.

“Ben evsiz kalınca Gökçek rahat edecek mi?” diye soran Vadili başka bir yurttaş ise, Gökçek’in kendilerine vermek istediği ev karşılığında ödeyemeyecekleri kadar para istediğini, “Veremiyorsanız limon satın” dediğini aktardı ve “Benim buradan ölüm çıkar da evimi onlara vermem” dedi.

Gecekondu sahiplerinden bazıları polisin saldırısına karşı eşyalarını yakarak karşılık verdi.
'VADİ, GÖKÇEK'E TESLİM EDİLMEYECEK'

Çatışmanın devam ettiği sırada CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt gelerek polislerle görüştü. “İnsanlar burada barınma haklarını savunuyorlar, Gökçek’in rant projeleri için evlerini terk etmeyeceklerdir elbette” diyen Gök, vadi halkının yanında olduğunu söyledi.

Dikmen Vadisi Halkının direnişi sonunda polis geri çekilerek vadiyi terk etti. Halk daha sonra kendilerine destek vermek için gelen kitle örgütleri ile Barınma Hakkı Bürosu'nda açıklama yaptı.

KURT: “VADİ ROBOSKİ GİBİ BOMBALANDI”

Melih Gökçek’in provakasyoncu diyerek hedef gösterdiği Vadi halkından Tarık Çalışkan Gökçek’in İsrail’in Filistinlilere saldırdığı gibi kendilerine saldırdığını söylerken, barınma haklarına hiçbir saldırıyla karşı koyamayacaklarını ifade etti.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ise devletin Dikmen Vadisi’ni tıpkı Roboski gibi bombaladığını dile getirirken, “Ne Roboski’de ne de Dikmen Vadisi'nde direniş bitmedi, bitmeyecek” dedi.

NE OLMUŞTU?

Dikmen Vadisi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 1 Şubat 2007 tarihinden beri Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hedefinde yer almıştı. Evlerini yıktırmamak için yıllardır mücadele veren Dikmen Vadisi halkı, televizyon programlarında Melih Gökçek tarafından hedef gösterilmiş, defalarca polis şiddetine maruz kalmış, ancak yaşam alanlarını teslim etmemişti.



Bir Gün



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder