16 Nisan 2012 Pazartesi

Yoksul aile 1 ayakkabıyı zor alırken zenginlerin derdi araba oluyor!


19 milyon ailenin en zengin ve en yoksul yüzde 20'lik kesiminin yaptığı harcamalar dikkate alınarak yapılan araştırmada yoksulluğun boyutları ortaya çıktı. Buna göre en yoksul 3 milyon 761 bin aile yılda bir ayakkabıyı zor alırken, zenginlerin araç masrafı yoksulların gıda masrafını geride bıraktı.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası yaptığı incelemelerin ardından "En zenginler ve en yoksulların Türkiye harcama görünümü" raporunu açıkladı. Rapora göre yoksullar yılda 1 ayakkabıyı zor alırken zenginler 651 bin 144 araba alıyor.

Yoksul aileler gıdada zorlanırken, zengin ailelerde yok yok


Türkiye'de yoksulu gıda, barınma ve yakıt masrafı zorlarken, yüksek gelir grupları gıda yanında, araç alımına, kiraya, restoran ve kefelere kaynak ayırabiliyor. Bunun dışında yoksul ailelerin bütçe ayıramadığı eğitim, kültür ve eğlence ancak zengin ailelere mahsus…


Zengin için gıda ve araç alım payı neredeyse eşit oranda

Zengin için gıda ile araç alımının payı ise neredeyse aynı olduğunun ortaya çıktığı rapora gör en zengin ve en yoksul kesim arasındaki farkın önemli oranda belirginleştiği diğer konular sigorta ve sosyal hizmetler alanında.


En yoksul yüzde 20 risklere karşı kendini korumak amaçlı sigorta yaptıramazken, sosyal amaçlı hizmetler satın alamıyor. Rapordaki verilere göre; örneğin yıllık toplam sigorta poliçesi adedi en yoksul 3 milyon 761 bin hane halkı için 2 bin 515 iken, en zengin 3 milyon 761 bin hane halkı için toplamda 1 milyon 207 bin.

"En Yoksulların Türkiye Harcama Görünümü" adlı rapora göre, en yoksul haneler yılda yalnız bir çift ayakkabı alabilirken, en zengin aileler 7 çift ayakkabı alıyor.

Zenginin araba masrafı yoksulun gıda masrafından fazla

Türkiye'de sayıları 18 milyon 808 bin 172 olan hanenin en zengin 3 milyon 761 bin 634 hanesi ile en yoksul 3 milyon 761 bin 634 hanesinin harcama analizlerine göre; zenginin araba masrafı bile yoksulun gelirinden fazla durumda.


Rapora göre en yoksul 3 milyon 761 bin hane halkı 2010 yılında sadece 377 adet araba alabilirken, aynı sayıdaki en zengin hane halkı 651 bin 144 araba aldı. Zengin için gıda ile araç alımının payı ise neredeyse aynı. Yoksullar ve zenginler arasındaki farkı ortaya koyan rakamlar şöyle: yoksul aileler yılda 377 araba alabilirken, zengin aileler için bu rakam 651 bin 144.

Yine yoksul aileler 3 bin 747 ayakkabı satın alabilirken, bu rakam zenginler için tam 26 bin 79 olarak tespit edildi. Yoksul aileler sadece 18 bin tatil paketine katılabilirken, zengin aileler 940 bin tatil paketine katıldı.

Toplam harcamaların yüzde 42’sini en zengin kesim yaptı

Bir yıllık TÜİK verilerine göre hane halkları toplam 416 milyar TL tüketim harcaması yaptı. Bunun 173 milyar TL'sini yani yüzde 42'sini en zengin yüzde 20'lik kesim yaptı. Buna karşın en yoksul yüzde 20'nin yaptığı harcama 30 milyar TL ve yüzde 7'lik pay ile sınırlı kaldı.


Zenginlerin sigara masrafı, yoksulların gıda harcamasının yarısından fazla

En zengin ile en yoksul kesim arasında tütün ve sigara tüketimi açısından fark ise sadece 3,4 kat. Bu fark alkollü içeceklerde 14,1'e çıkıyor. Yoksul alkole yıllık sadece 8 TL ayırabilirken, tütün ve sigaraya 410 TL ayırıyor. Buna karşın en zengin kesimin yıllık alkollü içecek bütçesi 119 TL, sigara ve tütün bütçesi 1409 TL. Buna göre en zengin yüzde 20'nin sigara ve tütün masrafı, yoksullun yıllık gıda harcamasının yarısından fazla.


Yoksul ailenin bir yıllık sinema ve tiyatro harcaması 11 TL

Rapora göre; dar gelirli, aylık sadece 93 kuruşunu şans oyunlarına, sinemaya, tiyatroya ya da maça ayırabiliyor. Yıllık olarak bu tutar 11 TL'yi buluyor. Bu tutarla maça, sinemaya, tiyatroya gitmek mümkün değilken, yılda sadece 1 kere çeyrek bilet alma, ayda 1 kere sayısal loto ya da şans topu oynama imkânı var.


Buna karşın en zengin yüzde 20, bu kalemler için yıllık 560 TL'lik bütçeye sahip.


(Sol - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder