16 Nisan 2012 Pazartesi

TKP'den açıklama: 'Barış kazanacak'


Türkiye Komünist Partisi Suriye'ye yönelik savaş çığırtkanlığını protesto etmek üzere düzenlediği Barış Seferi'nin İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı bir genelgeyle yasaklanmaya çalışılması konusunda bir açıklama yaptı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Hatay'a yapılacak Barış Seferi'nin İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı bir genelgeyle yasaklanmaya çalışılması konusunda bir açıklama yaptı. TKP açıklamasında "barış kazanacak" dedi.

TKP Genel Merkez imzasını taşıyan açıklamanın tam metni şu şekilde:

Türkiye Komünist Partisi, emperyalizmin Suriye’ye yönelik saldırgan politikalarını ve Türkiye’nin bu politikalarda öncü rol üstlenmesini protesto etmek amacıyla, bir Barış Seferi düzenledi. TKP, emperyalizmin Suriye’ye müdahalesi sonucunda tetiklenecek olan bir savaşın bölge halkları arasında büyük bir yıkım anlamına geleceğini anlatmak için Türkiye’nin Suriye sınırından barış sesini yükseltmeyi amaçladı.

AKP’den olağanüstü hal


Suriye’ye yönelik saldırganlıkta kararlı görünen AKP hükümeti, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile Barış Seferi’ni engellemeye çalıştı.

Dün geceden bu yana, çeşitli illerden Hatay’a doğru yola çıkmak için hazırlanan Barış Seferi otobüslerinin hareketine, bakanlık genelgesi ve Hatay Valiliği’nin bu doğrultuda aldığı karar gerekçe gösterilerek izin verilmedi.


Ankara’da engellenen TKP üyeleri, Tunus Caddesi’nde 01.30 ile 02.30 arasında oturma eylemi yaptılar.

14 Nisan Cumartesi günü, İstanbul’dan yola çıkan otobüsler, Pazar sabahı saat 06.20’de Aksaray’da polis tarafından durduruldu. Uzun süre bekletilen katılımcılar, daha sonra yeniden hareket ettiler, ancak saat 12.30’da yeniden durdurularak uzun süre bekletildiler ve yola devam etmelerine izin verilmeyeceği belirtildi.

Gaziantep'ten yola çıkmaya hazırlanan TKP’lilerin hareket etmeleri de polis zoruyla engellendi. Otobüslerin polis tarafından bağlanması nedeniyle Antepli Barış Seferi katılımcıları, kendi olanakları ile Hatay'a ulaşmaya çalıştılar. Adana’dan yola çıkan otobüsler "araçlardaki eksiklikler" bahane gösterilerek, polis tarafından bağlandı. Adana’nın Ceyhan ilçesinde 7 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Mersin’den yola çıkan otobüslerin önü şehir çıkışında polis tarafından kesildi. Ayrıca Ceyhan ile Hatay arasında, polis fiilen olağanüstü hal ilan ederek, otoyolda ilerleyen özel araçları dahi durdurup arama yaptı.

Barış seslerini engelleyemediler

AKP Hükümetinin tüm engelleme girişimlerine rağmen Barış seferi katılımcıları, engellendikleri yerleri eylem alanına çevirdiler.


Ankara’dan yola çıkması engellenen Barış Seferi katılımcıları, bu engellemeyi protesto etmek amacıyla Pazar günü saat 13.30’da Başbakanlık binası önünde bir gösteri yaptılar. Savaşa hayır diyenlerin seslerinin kesilemeyeceğini vurgulayan TKP’liler, Başbakanlık binasının duvarına “Savaşa hayır” yazdılar.

Barış Seferi’nin kente ulaşmasını bekleyen Hataylı TKP’liler ve savaş karşıtları ise öğle saatlerinde, yoğun polis ablukasına karşın bir protesto eylemi düzenlediler. Daha sonra Hatay Halkevi’ne yürüyerek, burada Halkevleri üyelerinin de katılımı ile bir basın toplantısı yaptılar.

Engellenen Barış Seferi katılımcıları, Eskişehir ve Adana’da da bu durumu protesto ettiler. Adana’daki protesto eylemine ÖDP ve Halkevleri üyeleri de destek verdi.

Barış Kazanacak!

Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlık gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Askeri bir müdahalenin zemini adım adım hazırlanıyor. Türkiye de AKP öncülüğünde bu saldırganlığın bir parçası haline getirilmiş durumda. Türkiye'nin silahlandırdığı terör gruplarının kışkırtmaları ile bölgede bir savaş ortamı yaratılmaktadır.


Bu saldırganlığın sonucu, gerek Türkiye’de yaşayan gerekse bölgedeki diğer halklar için büyük bir yıkım olacaktır. Savaş ağalarının kuyruğuna takılıp, Suriye halkına karşı savaş kışkırtıcılığı yapanlara dur denilmelidir.

Barış Seferi, savaş karşısında barışın sesini yükseltmeyi, bu açıdan bir hareketlilik yaratmayı hedefliyordu, bu amaca ulaşılmıştır. Öte yandan AKP hükümeti, gerek yayınladığı resmi genelgelerle ve aldığı kararlarla, gerekse sudan bahanelerle ortaya koyduğu engellemelerle Suriye’ye dönük saldırganlığın bir parçası olmakta kararlı olduğunu ve barışı savunanların sesini kısmaya niyetli olduğunu ortaya koymuştur.

Barışı savunanların, savaşa hayır diyenlerin sesini kısmak mümkün olmayacaktır. Bölge halkları arasında düşmanlık tohumu ekmek isteyenler, bu niyetlerinde başarılı olamayacaktır. Barışın sesi, savaşın sesini bastıracaktır.


(soL-Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder