25 Ocak 2012 Çarşamba

Gelir testi yaptırmak sandığınızdan zor!


Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan yüz binlerce kişinin 31 Ocak’a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Vatandaşlar gelir testi yaptırmak için uzun kuyruklar oluşturuyor, saatlerce soğukta bekliyor. Buna rağmen Bakan Şahin “Henüz büyük bir sıkıntı yok” diye açıklama yapıyor.

Yeni yılla birlikte Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan yüz binlerce yurttaşın gelir testi yaptırmak için ikamet adreslerine en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaları gerekiyor. 31 Ocak’a kadar başvuruda bulunmayan vatandaşlara bir nevi cezai işlem uygulanacak ve gelir beyanında bulunmadıkları için en yüksek gelir düzeyine göre sigorta primi ödemeleri gerekecek. Bu sebeple binlerce kişi ilçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ediyor. Ancak bu süreç hiç de iddia edildiği kadar kolay değil.


Bugün git yarın gel!


Vatandaşlar genel prosedür gereği gelir testi yaptırmak için ilçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na gidiyor. Nüfusun yoğun olduğu ilçelerde yaşayan vatandaşlara diğer ilçelerde de işlem yaptırabilme olanağı tanınmıyor.


Vatandaşlar, genelde kaymakamlık binası içerisinde bulunan bu vakıfların önünde sabahlıyor. Pek çok ilçede sabah 6 sularında sıraya giren vatandaşların mesai bitimine kadar gelir testi yaptıramadığı ve uzun bir bekleyişin ardından ertesi sabah tekrar gelmek üzere Vakıf’tan ayrıldıkları göze çarpıyor.
Gerekli altyapı oluşturulmamış

On beş milyona yakın nüfusu olan İstanbul’da yüz binlerle ifade edilebilecek nüfusa sahip ilçelerde bile gelir testi yapmak üzere vakıflarda görevlendirilmiş kişi sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.


Örneğin Fatih Kaymakamlığı binasında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bir günde yaklaşık 350 kişiye gelir testi yaptıklarını ifade ediyor. Ancak yaklaşık 500 bin nüfuslu Fatih ilçesinde GSS kapsamına alınan tüm vatandaşların bu işleyiş içerisinde son başvuru tarihi olan 31 Ocak’a kadar kayıt yaptırmaları mümkün gözükmüyor.
Vatandaşlar soğukta sabahlıyor!

Ayrıca vatandaşların işlemlerini sağlıklı şekilde yürütebilmesi için gerekli altyapı da hazırlanmış değil. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinde gelip işlerini halledemeyince çareyi gece saatlerinde gelip bina önünde sabahlamakta buluyor. Gece 2 sularında ertesi gün gelir testi yaptırmak üzere gelen vatandaşlar kendi çabalarıyla bir liste oluşturuyor. Sabaha kadar gelen vatandaşlar adlarını bu listeye yazıyor. Mesai saatinde gelen Vakıf görevlisi gece boyunca sokakta beklemiş olan bu kişilere listedeki sıraya göre sıra numarası dağıtıyor.


Ancak vatandaşların gece boyunca beklemeleri bile işlerini erken halletmeleri anlamına gelmiyor. Önceki günün listesinde adı yazılı olanlara öncelik tanınıyor. Yani bir önceki gece ve gün boyunca bekleyip de kendilerine sıra gelmemiş olan vatandaşlar ertesi gün sabah saatlerinde sıra numarası alabiliyor. Ardından o güne ait listedeki sıraya göre sıra numaraları dağıtılıyor ve vatandaşlar mesai bitimine kadar sıranın kendilerine de gelmesini umarak bekleyişe devam ediyor.

Bazı ilçelerde yalnızca birkaç saatlik bekleyişin ardından gelir testi yaptırılması mümkün. Ancak İstanbul’un birçok ilçesinde ve ülke genelinde Fatih örneğinde olduğu gibi vatandaşların geceden kuyruğa girip sabaha kadar soğukta bekleyerek gelir testi yaptırabildiklerini ifade ediyor. Bilindiği gibi Yeşil Kart sahiplerinin de 31 Ocak’a kadar gelir testinden geçmeleri gerekiyor. Şanlıurfa, Adana ve Tekirdağ gibi illerde aralarında Yeşil Kart sahiplerinin de bulunduğu çok sayıda yurttaşın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları önünde oluşturduğu uzun kuyruklar birkaç gündür basına yansıyor.


SGK evlere kontrole gelecek!

Gelir testi sırasında vatandaşlara kendi aylık gelirleri, hanedeki tüm bireylerin aylık gelirleri ve kira bedelleri gibi bilgiler soruluyor. Vatandaşlar gelirleriyle ilgili olarak sözlü beyanda bulunuyor ve gereken incelemenin yapılması için yetki tanıdıklarına dair imza atıyor.


Vatandaşlar attıkları imza ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun adrese gelerek yerinde inceleme yapmasına izin verdiklerini beyan etmiş oluyor.

Ayrıca gelir testi yapmakla yükümlü Vakıf çalışanı ikamet adresindeki faturaların hanede ikamet edenlerin adına kayıtlı olması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.


Muhtarlık ve Vakıf el ele!

Vatandaşların ilçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmadan önce ikamet ettikleri mahalle muhtarlığından bir form edinmeleri gerekiyor. “Form-5” olarak adlandırılan bu form, bazı bölgelerde vakfın bulunduğu yerden de edinilebiliyor. Ancak pek çok il ve ilçede Vakıf görevlileri vatandaşları form almak üzere muhtarlıklara yönlendiriyor.


Maliyeti oldukça düşük olduğu aşikar olan bu formlar muhtarlıklarda parayla satılıyor. Yalnızca 1 sayfadan oluşan bu form muhtarlıklardan 5 TL karşılığı temin ediliyor.

Tahmin edileceği üzere form almadan gelen vatandaşlar onca bekleyişten sonra Vakıf kapısından geri çevriliyor.


 “Büyük bir sıkıntı yok”

Vatandaşlar GSS kapsamında her ay prim ödemeye mahkum edilmenin yanı sıra başvuru yapmak için de pek çok sıkıntıya katlanıyor. Binlerce kişi soğukta sabahlayarak, saatlerce kuyrukta bekleyerek gelir testi yaptırmaya çalışırken, bir o kadarının da 31 Ocak’a kadar başvuruda bulunamayacağı tahmin ediliyor. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bu tabloyu görmezden geliyor.


Bakan Şahin dün konuyla ilgili bir açıklama yaparak '''Genel Müdürlüğümüz her şehirdeki müracaatı takip ediyor. Gerekirse uzatırız ama şu an uzatacak şekilde çok büyük bir sıkıntı bize gelmedi, takip ediyoruz” dedi. Gerekirse sürenin uzatılabileceğini belirten Şahin şu anki tabloda bir sıkıntı olmadığını vurgulamış oldu.

Şahin, “Genel Sağlık Sigortasına geçebilmek için asgari geçim standardının raporlanması gerekiyor. Bu konuda kurumsal bir yapımız var, oturmuş bir yapımız var, bilgi ve teknolojimiz kuvvetli, bir düğmeye basıp hızlı bir şekilde 3 saniye içinde bütün bilgileri alabiliyoruz” diye konuştu.

Tahmin edilebileceği gibi vatandaşların TC kimlik numaraları vasıtası ile gelir ve sosyal güvenlik durumlarına ilişkin bilgilere erişmek mümkün. Bakan Şahin, bahsettiği yapı ve teknoloji ile neden bu bilgilere ulaşmak yerine vatandaşı gelir testine sokmayı tercih ettiklerini ise açıklamadı.

(soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder