26 Ocak 2012 Perşembe

Tüm kardeşler direnişe!


Adana’da ücretlerinin yükseltilmesi için iş bırakan saya işçileri, görüşmelerin ardından yüzde 25 zam aldılar. Büyüksaat ayakkabıcılar çarşısında iş bırakan sayacılar arasında Özay ailesi de vardı. Aynı atölyede çalışan beş kardeş Müjdat, İbrahim, Onur, Uğur ve Nizamettin iş bırakma eylemine hep birlikte katılmışlar. Babalarının da destek için eylemin ilk günlerinde, işçilerin bulunduğu yere geldiğini söyleyen Özay kardeşler hep birlikte direnişe katılmalarını “Herkes iş bırakmışken bizim çalışmamız olmazdı” şeklinde ifade ediyorlar.

Saya işçilerinin eylemdeki amaçları zamla birlikte çalışma saatlerinin de düşürülmesiydi. Çünkü uzun çalışma saatleri hem çok yoruyormuş hem de hayattan koparıyormuş insanı. Kendilerinin 2 liraya diktiği saya başka şehirlerde 6-7 liraya dikildiği için kendi işlerinin para etmediğini söylüyor saya işçileri. Ayakkabı modellerinin sürekli değişip  zorlaşmasına rağmen fiyatların hep aynı kalmasından da rahatsızlar.

Emekçiler için her geçen gün zorlaşan yaşam koşullarının kendilerini de zor durumda bıraktığını söyleyen Özay kardeşleri atölyelerinde ziyaret ettik ve yaşanan direnişi ve çalışma koşullarını konuştuk.

PATRONLAR KRALLAR GİBİ YAŞARKEN İŞÇİLER REZALET İÇİNDE

6 kardeşin hepsi saya işçisi Özay ailesinin. 15 yıldır bu işi yaptığını söylüyor Müjdat Özay, ilkokul beşinci sınıftan bu yana çalışıyor saya işinde. Eskiden çalışma şartlarının daha iyi olduğunu söyleyen Özay, “Ustalar daha çok para kazanabiliyordu. Eskiden bir çift saya diktiğimiz zaman üç kişi kebap yiyebiliyorduk. Şimdi bir kebap yiyebilmek için beş çift saya dikmemiz gerekiyor” diyor. Atölye Özay kardeşlerin, “Kimseye muhtaç olmamak için kendi işimizi yapalım diye küçük bir atölye açtık. Beş kişi çalıştırıyorum. Sigaram yok, alkolüm yok, sosyal yaşamım yok. Yemeğimiz evden geliyor yine de elimde haftalık 250 TL belki kalıyor. Şartlar zorlaşıyor. İşçilere haftalık ödemek zorlaşıyor” diyor Müjdat. “Eylem sonrasında elde edilen yüzde 25 zam ilk adım için çok önemli” diyen Müjdat, patronların zam sözünü tutmamaları durumunda tekrardan iş bırakacaklarını da sözlerine ekliyor.

BİR HAFTA ÇALIŞMAZSAK BORÇ BULMAK ZORUNDAYIZ

Hem ailesine, hem de kendi evine bakıyor Müjdat Özay, ailesi de kendisi de kirada oturuyor. Kazandıklarından bir kenara bir şeyler koyamadığını söylüyor Müjdat ve ekliyor “Eylül ayından bu yana aralıksız çalışıyorum. Patron şimdi bir haftalık izin verse, çalışmazsak aç kalırız, borç isteyecek duruma geliriz.” Yılın üç dört ayını boş geçirdiklerini söyleyen Müjdat, fuar zamanları evi geçindirmek için borç ettiklerini ve işbaşı yaptıktan sonra da bu borcu ödemeye çalıştıklarını sözlerine ekliyor.

SİGORTAYI İŞÇİLERİN PARASINI KESEREK YAPIYOR

Patron bir atölyede sadece ustaya sigorta yaptırıyor sayacılıkta onu da ustanın haftalığından para keserek yapıyor. Günde 12 saat çalışsalar bile zarar ettiklerini söyleyen Özay, “Yüz tane patron krallar gibi yaşarken, on bin insan rezil şartlarda yaşıyor. Direniş olmasaydı, zam almasaydık pazar günleri bile çalışmayı düşünüyorduk” diyor.


Faruk Ayyıldız

EVRENSEL-Adana


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder