17 Ocak 2012 Salı

Özel hastanelere ‘fark’ kıyağı


Özel hastanelerin, Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirlenen fiyatları kabul etmeyerek, öngörülenden fazla fark almasına getirilen cezalar nedeniyle SGK’yla sözleşmelerini yenilemek istememeleri üzerine, istedikleri gibi fark almalarını sağlayacak farklı sözleşme tiplerinin önerileceği ortaya çıktı.


Habertürk’ün haberine göre Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) belirlenen fiyatların 2003’ten bu yana artırılmamış olması nedeniyle SGK’yla anlaşması olan öngörülenden fazla fark alan özel hastanelerin karşılaştıkları ağır cezalar, bazı özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmelerini yenilemek istememeleriyle sonuçlandı. Bunun üzerine SGK’nın, özel hastanelere yönelik dört farklı sözleşme türü hazırlayacağı belirtiliyor. Habertürk’e göre düzenlemeye sıcak bakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bugün konuyu Maliye Bakanı ve Başbakan’ın da gündemine taşıyacak.


İstedikleri kadar fark alıp, üzerine de SGK’dan para alacaklar

Getirilmek istenen yeni düzenlemeye göre özel hastanelerin imzaladıkları sözleşme çeşidine göre hastalardan aldıkları farklar ve SUT payları farklılık gösterecek. Hastadan istediği oranda fark alacak hastanelere, buna rağmen SUT tarafından öngörülen fiyatın yarısı, üç kat fark almak isteyen hastanelere SUT fiyatınıın yüzde 70’i, iki kat fark almak isteyen özel hastanelere ise SUT fiyatının yüzde 80’i ödenecek. Herhangi bir fark almayan özel hastaneye ise SUT fiyatının tamamı ödenecek.


Bu uygulamayla bugüne kadar hiç SGK’lı hasta bakmamış özel hastanelerin de SGK kapsamına girmesinin sağlanacağının umulduğu belirtiliyor. Kuşkusuz, örneğin “istediği kadar fark alıp” üzerine bir de SGK’nın öngördüğü fiyatın yarısı kadar pay alan özel hastanelerin sisteme katılmak istememeleri için herhangi bir neden görünmüyor.

Bugün toplanacaklar

SGK ile özel hastaneler arasında 2012 yılını kapsayan sözleşmelerin imzalanması için bugünün son gün olduğu ve özel hastane temsilcileri ileri SGK yöneticilerinin bugün Ankara’da bir araya gelecekleri belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder