13 Ocak 2012 Cuma

Gökçek Dikmen Vadisi'nde yıkım sürecine hız verdi


Dikmen Vadisi'nde rant peşinde koşan Ankara Büyükşehir Belediyesi, yıkım sürecini tekrar başlattı. Dört çocuklu bir ailenin evi yıkıldı. Vadi halkı direnmeye devam ediyor.

2006 yılından beri Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesine direnen Dikmen Vadisi halkına yönelik saldırılar yeniden hız kazandı. Altı yılda pek çok evi yıkıp, birçok aileyi sokakta bırakan Belediye, yıkım sürecini tekrar başlattı. Kentsel dönüşümün 3. etabı bitmek üzere, sırada 4. ve 5. etap var.





Dört çocuklu ailenin evi yıkıldı

6 Ocak’ta Dikmen Vadisi halkı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleşen görüşmeler, belediye başkanı Melih Gökçek’in çirkin tavrı nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Bunun üzerine 10 Ocak Salı günü yıkım ekipleri Vadi’ye geldi. Fakat yıkım ekipleri Vadi halkının direnişi sonucunda geri çekilmek zorunda kaldı. Ertesi gün tekrar Vadi’ye gelen yıkım ekipleri, dört çocuklu bir ailenin evini, eşyalarını almalarına dahi fırsat vermeden yıktı. Bunun üzerine Dikmen Vadisi halkı Turhan Güneş Bulvarı’nda eylem düzenledi. Yıkım ekipleri Vadi’den ayrılmak zorunda kaldı.



Melih Gökçek: Kocan limon satsın

Dikmen Vadisi halkının 6 Ocak’ta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilileri ve Belediye Başkanı Melih Gökçek ile yaptığı görüşme, Gökçek’in çirkin tavrı nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Sendika.org’un haberine göre görüşmenin ana gündemini belediyenin Vadi halkına sunduğu TOKİ konutlarının satılması teklifinin koşulları oluşturdu. Vadi halkı, Mamak Kusunlar mevkiinde bulunan ve kendilerine teklif edilen TOKİ konutlarının ödeme koşullarındaki kimi olumsuzluklara dikkat çekerek, bu koşulların Vadi halkının yoksulluğu ve ekonomik olanaksızlıkları da gözetilip daha hakkaniyetli düzeye çekilmesini talep etti.


Ancak görüşmede bu konuda bir uzlaşma sağlanamadı. Gökçek ve belediye yetkilileri ödeme koşullarında iyileştirmeye yanaşmayarak, bir kez daha yıkım tehdidini gündeme getirdi. Görüşmeye damgasını vuran söz ise, Vadi halkı heyetinden bir kadının, "Kocam işsiz, çocuğum hasta, biz TOKİ konutları için bu düzeyde bir parayı nasıl öderiz?" şeklindeki sözlerine Gökçek'in "Kocan limon satsın" yanıtı oldu.

Vadi halkından, görüşmelere katılan Tarık Çalışkan Bianet’e, belediyenin TOKİ vaadi ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Altı yıldır bize terörist diyen belediye, en sonunda masaya oturmaya karar verdi. Bize 42 bin ve 54 bin liralık TOKİ evi vaat ettiler.
Aldığımız evi 15 yıl vadeyle ödeyebileceğimizi söylediler. Ancak ayda ne kadar ödeyeceğimizi belirlememişler. Belediye 'bizim sorunumuz değil, TOKİ'yle görüşün' diyor, ben hesaplattım, on beş yılsonunda 42 bin dedikleri evi alırsak 80 bin lira, 54 bin liralık evi alırsak da 108 bin lira ödemiş olacağız."



Belediye önünde eylem

Görüşmelerin sonuçsuz kalması ve dört çocuklu bir ailenin evinin yıkılması üzerine, Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’ndan kadınlar, dün Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. 6 Ocak’taki görüşmelerde Gökçek’in “kocan limon satsın” sözlerine atfen, eyleme limonlarla gelen kadınlar "Biz bu limonları Gökçek’e satarak ev taksitlerini çıkartacağız" dedi.


Kadınlar adına bir açıklama yapan Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Sözcüsü Gülhan Yalnız, 11 Ocak’ta yapılan yıkımı hatırlatarak, Melih Gökçek’in dört çocuklu bir aileyi kış günü sokakta bıraktığını belirtti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder