25 Ocak 2012 Çarşamba

Kanser eden performans!



Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniğinde çalışan laborantların, kan ve idrarında yüksek oranda kimyasal maddeye rastlandı. Bu durumun 3 ay önce tespit edildiği ancak hâlâ çalışma koşullarının düzeltilmesi için bir önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Meslek Hastalıkları Hastanesi tarafından yapılan sağlık taramasında, bazı laborantların kan ve idrar tahlillerinde, Ksilen, Formaldehit gibi kimyasal maddeler, olması gerekenin çok üzerinde çıktı. Bu maddeler yüzünden birçok laborant, başta üst solunum yolları hastalıkları, çarpıntı, davranış bozukluğu, karaciğer rahatsızlıkları ve akciğer kanserine yakalanma riskiyle karsı karşıya. Kanında yüksek oranda kimyasal madde çıkan SES İşyeri Temsilcisi Laborant Mehmet Ferhat Çeter,  tahlil sonuçlarının kendileri için şaşırtıcı olmadığını söyledi. Çalıştıkları alanlarda kimyasallardan korunmaları için önlem alınmadığını anlatan Çeter, “Doku Takip Cihazının bulunduğu odada herhangi bir havalandırma yok. Camları açarak içeriyi havalandırıyoruz. Ayrıca, koruyucu maske, eldiven gibi tedbirler de yok. Bu yüzden, değerlerin böyle çıkması normal” diye konuştu. Günde 300 hastaya baktıklarını söyleyen Çeter, performans sistemiyle iş yüklerinin arttığını, bir gün içinde olması gerekenin üzerinde kimyasala maruz kaldıklarını anlattı.

‘GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR’

Sonuçların açıklanmasından hemen sonra bölüm şefi ve hastane idaresinin önlemlere ilişkin gerekli çalışmayı başlatacaklarını söylediklerini ifade eden Çeter, aradan üç ay geçmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti. Çeter, “İdareciler, havalandırma için yazışmaların yapıldığını söylüyor. Güya maske alınmış ancak halen onları kullanmış değiliz” dedi. Tahlil sonuçlarında, kimyasal madde oranı yüksek çıkan laborantlara ilişkin de bir adım atılmadığını söyleyen Çeter, bu laborantların kimyevi ortamdan uzaklaştırılması gerekirken çalıştırılmaya devam ettiklerini anlattı.

 ‘PERFORMANS BİZİ HASTA EDİYOR’

Klinik içerisinde risk paylaşımının olmadığını söyleyen Çeter, “Klinikte aynı işi daha fazla personelle yapsak, kısa süre çalışacağımızdan daha az etkilenirdik. Ancak, az kişiyle, ağır iş yükü altında çalışırken bunun tam tersi oluyor” dedi. Bazı çalışanların fazla performans getiren işlerde çalışmak için klinik şefine yakın durduğunu ve risk oranı az olan birimlerde çalıştırıldıklarını söyleyen Çeter, klinik şefine  yakın durmayanlarınsa risk oranı yüksek olan işlerde çalıştırıldığını belirtti. Bunun iş barışını bozduğunu dile getiren Çeter, “Bu uygulama, bizi rekabet içerisinde birbirimize kırdırmaya çalışan, laborantları,  idareye yakın olan ve olmayan şeklinde bölen bir anlayıştır” dedi.

‘SORUN ORTAK’

SES Şişli Şube Yöneticisi Firdevs Tat, başhekimden randevu talep ettiklerini ancak cevap alamadıklarını söyledi. Sorunun çalışma düzeniyle ilgili olduğunu ifade eden Tat, “Bu sadece Okmeydanı’ndaki laborantlar yaşamıyor. Laborantların çalışma koşullarıyla ilgili genel bir düzenleme yapılması gerekiyor” dedi. Sendikaya bağlı diğer patoloji kliniklerinde herhangi bir sağlık taramasının yapılmadığını dile getiren Tat, bunun üzerine gideceklerini söyledi. Hukuki bir süreç de başlatacaklarını da söyleyen Tat, bunun sadece tahlil sonuçlarından ibaret olmayacağını, laborantlara uygulanan mobbinge karşı da dava açacaklarını anlattı.



ÇALIŞMA ALANI YETERSİZ

“Patoloji laboratuvarında 27 kişi üzerinde yapılan analiz, kan ve idrar örneklerinde uygulanmış ve kaygı verici bulunmuştur” ifadesiyle  değerlendirme raporu hazırlayan Meslek Hastalıkları Hastanesi, kimyasal oranının yüksek çıkmasını raporunda şöyle değerlendiriyor: “350 metre kare alan üzerinde bulunan pataloji servisi çalışanlarının ortak kullanım alanları da olmak üzere bütün odaların bir merkeze açılıyor olması nedeniyle çalışanlarda çok fazla toksik maddeye rastlanmıştır” Raporda,  alınması gereken tedbirler de şöyle sıralanıyor: “Doku takip cihazının yer aldığı odada ayrı bir havalandırma olmalı, özellikle solüsyon değişimi sırasında personel çok fazla toksit maddeye maruz kaldığı için, filtreli maskeler, nitril  veya butil eldivenler oldukça önem taşımaktadır.”
 

10 YIL SONRA YAPTILAR

Patoloji Dernekleri Federasyonunun hazırladığı patoloji laboratuvarları kalite standartları rehberinde, laborantların yaptıkları iş gereği 3 ayda bir sağlık taramasından geçmesi gerektiği ifade ediliyor. Ancak, Türkiye genelinde birçok hastanede böyle tarama yapılmıyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de 10 yıl aradan sonra yapılmış. Şişli Etfal Hastanesi Patoloji Bölümünde çalışan, SES İşyeri Temsilcisi Hüseyin Kaya, böyle bir taramadan haberdar olduklarını ama kendi hastanelerinde böyle bir taramanın yapılmadığını, en kısa sürede kendilerinin de bunu talep edeceklerini söyledi. Diğer Hastanelerde de durum pek farklı değil. Cerrahpaşa hastanesi SES İşyeri temsilciliğinden aldığımız bilgilere göre hastanede böyle bir analiz yapılmamış.  Yine taksim İlkyardım Hastanesinde de durum aynı, İstanbul’da ulaştığımız hastanelerin hiçbirinde bu analizlerin yapılmadığını öğrendik.



Şenay Kumuz / Eda Yıldırım
 

EVRENSEL- İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder