14 Mayıs 2012 Pazartesi

Hükümet emekçiyle dalga geçiyor


Kamu emekçilerinin aylardır büyük bir merakla beklediği toplusözleşme görüşmelerinde hükümet rakamını açıkladı. Hükümet memurlara birinci yıl için yüzde 3+3 ikinci yıl için ise yüzde 2+3 oranında zam teklifinde bulundu.

Enflasyon rakamlarının yüzde 10 olarak açıklandığı ülkede memura etklif edilen yüzde 3+3’e konfederasyon başkanları tepki gösterdi.

Memurların, 2012-2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek için süren toplusözleşme görüşmelerinin üçüncü oturumu Çalışma Bakanlığında yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlığındaki kamu işveren heyeti, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki memur konfederasyonu heyeti ile bir araya geldi. Çelik, işveren olarak 2012-2013 için memur zammı artış tekliflerini 2012 yılı için yüzde 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3 olarak açıkladı.

GÜNDOĞDU: DAĞ FARE BİLE DOĞURAMADI

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Heyetinin önerdiği zam teklifini yok hükmünde saydıklarını, çarşamba günü yeni bir teklif beklediklerini söyledi. Kendilerine 2012 yılı için sunulan 3+3 ve 2013 yılı için 2+3 yüzdelik zam teklifini “Dağ fare bile doğuramadı” şeklinde değerlendiren Gündoğdu, ülke gerçekleriyle bağdaşır bir rakam beklediklerini ifade etti. Türkiye’de ekonomik büyüme rakamlarının yüksek olduğu bir dönemde verilen bu teklifin komik olduğunu belirten Gündoğdu, 2012 için en az yüzde 16 zam istediklerini tekrarladı. Gündoğdu, ek ödeme alamayan kamu görevlilerinin bu mağduriyetinin giderilmesinin de talepleri içinde yer aldığını hatırlattı. Kamu İşveren Heyeti adına sunulan teklifin, enflasyon hedefleriyle bile bağdaşmadığını söyleyen Ahmet Gündoğdu, ülke genelinde yapacakları açıklamalarla bu teklifi kabul etmediklerini haykıracaklarını söyledi. Gündoğdu, yarın saat 11.00 ile 14.00 arasında kitlesel basın açıklamalarıyla tepkilerini ortaya koyacaklarını bildirdi.


SADAKA İSTEMİYORUZ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise kendileri için sürpriz bir rakam olmadığını, ocak ayından bu yana hükümetin 2012 bütçesine bakarak maksimum bu rakamın çıkacağını söylediklerini aktardı.
Hükümetin böyle bir rakamı bugün yeni bir şey gibi açıklamasını “Kamu emekçileriyle dalga geçmek, alay etmek” olarak değerlendiren Özgen, “Bizim için kabul edilebilir bir zam teklifi değildir. Kamu emekçilerine hükümet sadaka vermek istemektedir. Ancak kamu emekçilerinin hükümetin sadakasına ihtiyacı yoktur o yüzden de tepkisini gösterecektir” diye konuştu.  



HÜKÜMET SÜT ÜRETİCİLERİNE ÇALIŞTI

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da hükümetin bu teklifini reddettiklerini söyledi.  “Böyle bir teklif kamu çalışanlarıyla alay etmektir. Büyüme oranları yüzde 8’leri 10’ları bulacak. Büyüme rakamları ortada ama kamu çalışanlarına verilen oran bu” diyen Koncuk, öğretmenlerin, akademisyenlerin, posta dağıtıcıların, din görevlilerin ek ödemeleri bir puan dahi artırılmadığını, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması yönündeki taleplerinin görmezden gelindiğini kaydetti.
Koncuk, “4-c ve 4-b ile ilgili tekliflerimiz vardı bunlardan bahsetmediler. Onları kendi kaderlerine terk ettiler. Dini bayramlarda dini vecibelerin yerine getirilebilmesi için ikramiye teklifimiz vardı bahsetmediler. Hükümet kendi çalıyor kendi oynuyor. Bu nasıl bir toplusözleşme masası, sadece tekliflerin sununduğu, sadece bazı iş kollarının yoğurt talepleri kabul edildiği bir toplusözleşme mi olur? Yoğurt üzerine bir toplusözleşme kabulü var. Yani hükümet sadece süt üreticilerine çalışmış” diye konuştu.
Koncuk, önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemleri yapacaklarını, bu düşüncelerini Memur-Sen ve KESK’le de görüşerek ortaklaştıracaklarını dile getirdi.




Evrensel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder