5 Mayıs 2012 Cumartesi

Erdoğan tiyatroculara 'buyrun özel tiyatro kurun' çağrısı yaptı


Tiyatroların özelleştirilmesiyle ilgili konuşan Erdoğan aydınlara öfke kustu. Tiyatroculara "buyrun özel sektör olarak tiyatro kurun" çağrısı yapan Erdoğan'ın konuşması, gericilikle piyasacılığın birbirini nasıl beslediğinin açıkça gösteriyor.

Tiyatroların özelleştirilmesiyle ilgili konuşan Erdoğan, bu sefer aydın düşmanlığı yaptı. Erdoğan'ın AKP Kahramanmaraş İl Kongresi'nde yaptığı konuşma, gericilikle piyasacılığın birbirini nasıl beslediğini bir kez daha gösterdi. Sanatçıları seçkincilikle suçlayan Erdoğan, tiyatrocuları "özgür" ve "serbest olarak" özel tiyatrolar kurmaya davet etti. Açıkça sanatı sermayeye teslim edeceklerini söyleyen Erdoğan, beğendikleri özel tiyatroları da hükümetin destekleyeceğini söyledi.


Erdoğan'dan aydın düşmanlığı

Sert bir üslupla konuşan Erdoğan, AKP'nin siyasi kampanyalarında kullandığı seçkinler eleştirisini bu başlıkta da yineledi ve şu ifadeleri kullandı:


"Bu tartışma, tiyatro tartışması değildir. Mesele çok başkadır. Kendilerine küçük iktidar alanları, rant alanları oluşturmuş, köşeleri tutmuş, kendi doğrularını 75 milyona dayatama gayretine girmiş seçkincilerin millete tepeden bakma meselesidir. Bunlar Tanzimat'tan bu yana sadece kendilerinin bildiğini dayatmaktadır. Bunların siyasi kanadı, nasıl ki Türkiye’nin tapusunu kendilerinde sanıyorsa, bu seçkinciler de sanatın kendi tekelinde olduğunu sanıyorlar. Bunlar sanatı toplum için yapmazlar, sanat toplum için yapılırsa sanat olur."

Erdoğan'In "sanat toplum için yapılırsa sanat olur" sözleri, bu konudaki eski tartışmaları akla getirirken, hükümeti destekleyen liberal çevrelerin bu konuda ne tavır alacağı merak konusu. Ancak Erdoğan'ın bu sözlerinin asıl anlamı, aydınlanma düşmanlığıyla piyasa arasındaki ilişkiye işaret ediyor. Erdoğan, daha sonraki sözleriyle de gericileştirilen toplumda sanatın piyasalaştırılmasını savunuyor.


"Buyrun özel sektör olarak tiyatro kurun"

Argo bir dil kullandığı görülen Erdoğan, tiyatroları sermayeye teslim edeceklerini söylergen yine "özgürlük" söylemini kullanmayı ihmal etmedi. Tiyatrocuları özel sektöre davet eden başbakan, bunun tiyatroyu "özgürleştireceğini" savundu:

"Kardeşim sen tiyatro mu oynayacaksın; özgürce hareket et, kurun kendi aranızda tiyatronuzu, buyurun serbest olarak, özel sektör olarak bu alana girin. Bizim dönemimizde tiyatro sahneleri hiçbir dönemle mukayese edilmeyecek şekilde artmıştır."

"Erdoğan ayrıca "Özgür olun, özerk olun, özel olun. Ama artık devlet tiyatro sahnesinden çekiliyor, buyurun siz tiyatro sahnesine kalın.”


"Senaryoyu beğenirsek size sadaka veririz"

Hızını alamayan Erdoğan ayrıca tiyatrocuları tiyatroseverleri "rahatlatacak" sözler de sarfetti. Beğendikleri özel tiyatroları destekleyeceklerini söyleyen Erdoğan'ın, adeta sadaka verir bir tarzda konuştuğu gözden kaçmadı.

"Bu sahnelerde sizleri destekleriz, yeri gelir senaryoyu beğenirsek bizim de inceleme kurullarımız buralara sponsor olur, buralarda da destekleriz ama artık bugüne kadar geldiğiniz anlayış olmayacak."

(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder