15 Mayıs 2012 Salı

Mevsimlik işçiler can veriyor, Bursa Valisi 'bölücü' avında!


Bahar geldiği zaman başlayan mevsimlik işçi göçleri, her yıl herhangi bir can güvenliği olmayan onlarca işçinin ölümüyle sonuçlanıyor. Bugün de 34 mevsimlik işçi trafik kazasında yaralanırken, Bursa Valisi Şahabettin Harput, "mevsimlik işçilerin arasına sızan bölücüler"den bahsederek işçileri hedef gösterdi.

Her sene, özellikle ülkenin doğu bölgelerinden batıya çalışmak için yollara düşen Kürt işçilerin kamyon kasalarında yaşadıkları trafik kazaları, ırkçı linç girişimleri ve güvencesiz çalışma koşulları bahar aylarıyla birlikte Türkiye'nin gündemine giriyor.

Bugün de Adana'nın Ceyhan ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 30'u kadın 34 kişi yaralandı. Mevsimlik işçiler, çok düşük ücretlere, herhangi bir iş güvenliğine ve çalışma hakkına sahip olmadan Türkiye'nin birçok bölgesinde bahar aylarıyla birlikte çalışmak için yollara düşüyorlar.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, kaymakamlar, belediye başkanları, İl Özel İdare Genel Sekreteri, İl Jandarma yetkilileri ve kurum temsilcileri ile Bursa'da yaptığı toplantıda, mevsimlik işçilerin çalışma ve barınma koşullarıyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmayarak, "mevsimlik tarım işçileri arasına sızacak muhtemel bölücü unsurlara" dikkat çekerek çok zor koşullarda çalışan emekçileri hedef gösterdi.


Harput'a göre mevsimlik işçiler 'Türkiye'nin gerçeği'

Toplantı öncesi bir değerlendirme yapan Vali Harput, mevsimlik tarım işçilerinin bir Türkiye gerçeği olduğunu belirterek, "Ülkemizin tarım, sanayi ile gıda potansiyeli yüksek bölgelerine Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden ciddi bir mevsimlik işçi akımı yaşanmakta. Bu süreçten Bursa'da kendi nasibini almakta. Bu süreçte uzun zamandır Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden Bursa'ya bu şekilde mevsimlik işçi göçü yaşanmakta." dedi.


Harput her yıl Bursa'ya 7 bin civarında tarım işçisinin geldiğini söylerken, "Çok yönlü hizmetlerin devlet kurumları başta olmak üzere belediyeler ve ilgili kurumlar tarafından büyük bir titizlik gösterildiğini" iddia etti.


'Mevsimlik işçiler arasına sızan bölücü mihraklar'

Her yıl ülkenin batı bölgelerinde mevsimlik işçilere yönelik ırkçı linç girişimlerinden habersizmiş gibi konuşan Vali Harput şunları söyledi:


"Bu insanların güvenliklerinin sağlanması, bazı bölücü mihrakların bu insanların arasına sızarak bir fitne ve nifak sokmasına fırsat vermeme adına hassasiyet gösterilmesi olmazsa olmaz hususlardan biridir. Ayrıca bunların tuvalet, banyo, elektrik içme ve kullanma suyu ihtiyaçları, diğer barınma ihtiyaçları soysal hizmet ihtiyaçları ve diğer ihtiyaçların sunulması bizim görevimiz. Bu nedenle her kurumun bu konuda ki hassasiyetini yerine getirmesini bekliyoruz."


Mevsimlik işçilere yönelik 'hassasiyetler'

İnsan Hakları Derneği'nin 2008 yılında hazırladığı mevsimlik işçi raporunda, mevsimlik işçilerin çalışma koşulları ve gördükleri ayrımcı muameleyle ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.


Raporda ücret eşitsizliğine değinilirken, işçilerin yağmur çamur ve güneşin altında çok düşük ücrete çalıştıkları kaydediliyor. İşçilerin yevmiyelerinin, illerde valiliğin de içinde olduğu, ücret tespit komisyonlarınca belirlendiğinin, bu süreçte işçilerin geldiği bölge, işçi-işveren ilişkisi ve hükümet politikalarının belirleyici olduğunun altı çiziliyor. İşçilerin mağduriyetlerinin giderilerek sosyal güvenceye kavuşturulmalarının gerektiğine dikkat çekilerek, kadınların ezilmesinin ve iki kat sömürülmelerinin önüne geçecek politikalar geliştirilmesinin önceliği vurgulanıyor.

Öte yandan, raporda Kürt işçilerin kimliklerinin toplatılması, şehir merkezlerinden tecrit edilmesi gibi konular da gündeme getirilmişti. Geçtiğimiz yıllarda Sakarya, Bursa, Trabzon gibi şehirlerde, Kürt işçilere yönelik birçok saldırı olmuş, hemen hemen bütün olaylarda hiçbir kanıt olmadan "PKK parmağı" olduğu iddia edilmiş, saldırılar "münferit" olarak görülerek herhangi bir soruşturmaya gerek görülmemişti.


(soL - Haber Merkezi)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder