6 Mayıs 2012 Pazar

İzmir’de barolar iktidarın hukuka müdahalesine karşı yürüdü


Türkiye Barolar Birliği’nin öncülüğünde Türkiye’nin dört bir köşesinden barolar ve demokratik kitle örgütleri “özel yetkili mahkemelerin kaldırılması” için ve yargı sürecine yapılan müdahalelere karşı bugün İzmir Gündoğdu Meydanı'nda buluştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) çağrısı ile saat 11:30 İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen avukatlar, burada oluşturdukları kortejlerle Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Türkiye’nin dört bir köşesinden baroların destek verdiği eylemde özellikle çevre illerin yoğun katılımı dikkat çekti.

“Dün DGM bugün ÖGM - Olağanüstü yargılama usullerine hayır - Özel görevli mahkemeler kapatılsın” pankartının arkadasında yürüyen avukatların pankartlarında "Adalet istiyoruz", "Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılsın", “Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın”, “Baskı, Gözaltı, tutuklama = ileri demokrasi” yazılı pankartlarla yürüyen avukatlar, savunma hakkının ve hukuk devletinin ilhali anlamına gelen özel yetkili mahkemelerin kapatılması, avukatlara yönelik baskıların son bulması ve yargının iktidarın öç alma aygıtına dönüşmesini protesto ettiler. Özel yetkili mahkemelere sloganlarında özel “görevli” mahkeme adını vererek, bu mahkemelerin siyasal işlevlerine dikkat çektiler.

Adalet için hukukçular ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de destek verdiği eylemde, “Bağımsız yargı, bağımsız adalet”, “Eşitlik, özgürlük, adalet”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Bağımsız yargı, toplum için adalet” sloganları atıldı.


“Bağımsız yargı için mücadelemiz sürecek”

Yürüyüşe katılan İzmir Barosu üyesi avukat Özlem Öngörü eylemle ilgili olarak, “Özel yetkili mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması amacı ile bir araya geldik. Deniz Gezmiş’ler için Ankara’da yapılan eylemden beri, baroların ortak olarak düzenlediği ilk yürüyüş olması bu eylemi anlamlı kılıyor. Hukukun bitirildiği, savunmanın tutuklandığı bugünlerde böylesi bir tepki çok değerli” dedi. Adana Barosu’ndan Avukat Ali Akıncı ve Avukat M. Gazi Çıtırık da özel yetkili mahkemelerin eski sıkıyönetim mahkemeleri, devlet güvenlik mahkemeleri geleneğinden geldiğini ve amaçlarının toplumsal mücadelerin sindirilmesi olduğunu belirttiler. Yargı ve savunmanın bağımsızlığı için her zaman mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdiler.


“ÖYM’ler mahkeme olmaktan çıkıp, tutuklama dinleme merci haline gelmiştir”

Yapılan yürüyüşün ardından Gündoğdu Meydanı'nda kurulan kürsü etrafında toplanan avukatlar şiirler ile karşılanırken kürsüden yapılan ilk konuşma İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş tarafından gerçekleştirildi. Pekdaş, özel görevli ağır ceza mahkemelerinin, demokrasi ve hukuk devletinde yerinin olmadığını söyledi. TBB ve 57 baronun 17 Nisan 2011’de yayınladığı deklarasyonla "özel görevli ağır ceza mahkemelerinde geçerli olan soruşturma ve yargılama usullerinin, savunma hakkının kısıtladığını ve kaldırılmasının istendiğini" hatırlatan Pektaş,
"Geçen sürede, savunma dokunulmazlığını hedef alır şekilde, avukatlar hakkında birçok dava açılmıştır. Avukatın görev yapamaz olması demek, hukuk devletinin olmaması demektir" dedi ve başladıkları mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Pekdaş’ın ardından konuşan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da bugün ÖYM’ler ile gerçekleştirilmeye çalışanın yargıdan savunma hakkının çıkarılmaya çalışılması olduğunu, yargıdan savunmanın, mahkeme salonlarından avukatın çıkartılmasının, adaletin çıkartılması olduğunu ifade derek, şöyle konuştu: "Savunma hakkı vatandaşlar için su gibi hava gibi ekmek gibi gerekli. Avukat savunma hakkının teminatıdır. Özel görevli mahkemeler, hukuk devleti için felaket olan gizli tanıklık gibi güçle birleşince, hak ve özgürlükler için tam bir dinamit etkisi yaratıyor. Dolayısıyla bu mahkemeler kaldırıncaya, yargı bağımsızlığı tam olarak tesis edilinceye kadar mücadele edeceğiz." Kocasakal hükümete de “Bizlerin asla efendisi olmayacaksınız, bunu kafanızdan çıkarın” diye seslendi.

TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler ise yaptığı konuşmada savunmanın, Cumhuriyet'in kazanımlarından biri ve halkın sesi olduğunu söyleyerek, halkın hak arayışına destek vermek, onun sesi olmak amacıyla bu eylemi düzenlediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından avukatlar eylemi sonlandırdı.




(soL – Haber Merkezi )




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder