7 Mayıs 2012 Pazartesi

Fındıkta rekolte oyunları


Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar, yetkililerin fındıkta yüksek rekolte tahminlerine tepki göstererek, “Fındık üreticilerinin menfaatleri kollayacak şekilde kurgulanacak bir depoculuk anlayışını yaşama geçirmek kaçınılmazdır" dedi.

Fındık Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Kutsi Yaşar, fındıkta rekolte tahminlerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

BEKLENEN REKOLTE GERÇEKLEŞMEYECEK

Fındıkta rekolte tespitinin ilk ayağı olan karanfil sayımlarına göre ilgili bir çok kurum tarafından 2012 yılında oldukça yüksek rekolte tahminleri yapıldığını kaydeden Yaşar, “Fındığın çeç olup çuvala girmeden rekolte hakkında kesin bir kanaate varmanın bizi yanıltacağını fındık üreticileri çok iyi bilirler. Rekolte çalışmalarının ikinci ayağı olan Çotanak sayımlarının yapılmaya başlanacağı önümüzdeki günlerde de rekolte tahmini için kesin bir şey söylemek mümkün olmayacaktır. İklim değişiklikleri, bize don, kuraklık ve geçtiğimiz günlerde cereyan eden fırtına gibi veya daha başka bir iklimsel sorunlar yaratabilir. Ama net olarak şu söylenebilir ki 2012 yılında beklenen yüksek rekolte gerçekleşmeyecektir” dedi.

İTHALATÇILARIN SENARYOSUNA DİKKAT

Fındıkta rekolte tahminleri üzerinden yaratılan algı yanılsamalarının önemli olduğunu vurgulayan Yaşar, bu duruma ilişkin şu uyarıda bulundu: “Karanfil sayımı sonrası yapılan yüksek rekolte açıklamaları ve beraberinde TMO stoklarındaki fındığı ihracatçılara vereceği haberleri de piyasa da fındık fiyatlarını hızla aşağıya çekerek 6,00 TL’sının altına kadar düşürmüştü. Nisan başlarında meydana gelen don hasarı ve sonrasındaki fırtına hasarı rekoltedeki beklenti ve tahminleri aşağıya çekince fındık fiyatları da 6,50 TL sına kadar çıkışa geçmiştir. Bu durumda 2011 yılında fazla ithalat yapan fındık alıcıları benzer senaryoyu 2012 de uygulayabilirler.”

ÜRETİCİLER KOLLANMALI

“Yıllarca uygulanan bu ve benzeri senaryolara karşı fındık üreticilerinin menfaatleri kollayacak şekilde kurgulanacak bir depoculuk anlayışını yaşama geçirmek kaçınılmaz olacaktır” diyen Fındık-Sen Genel Başkanı, şöyle devam etti: “Fındık da üretimin az geçekleştiği son yıllar adeta yol gösterici olmaktadır. Şüphesiz bu konuda çok uluslu gıda ve tarım şirketleri de kendi menfaatlerini gözeten bir lisanslı depoculuk üzerine çalışmaktadırlar. Şirketlerin bu hamlelerine karşı Fındık Üreticileri olarak adını ister Çiftçi Destekli ister Toplum Destekli isterse de Kamu Destekli diyelim Şirketlerin Lisanslı Depoculuk anlayışına karşı kendi depoculuk anlayışımızı ortaya koymamız gerekiyor. Bu da ancak fındık üreticilerinin yönetebildiği güçlü bir Fiskobirlik’le mümkün olacaktır.”



EmekDunyasi.Net


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder