9 Mayıs 2012 Çarşamba

Festival Kapital ile kapandı


İşçi Filmleri Festivali’nin İstanbul'daki kapanışı Kapital ve onun Türkçe’deki serüveni üzerine bir söyleşiyle yapıldı 


Bu yıl yedincisi düzenlenen İşçi Filmleri Festivali Karl Marx’ın başyapıtı Kapital ile ilgili bir söyleşiyle sona erdi. 7 Mayıs Pazartesi saat 19’da Aynalı Geçit etkinlik mekanındaki etkinlik Nail Satlıgan, Ahmet Tonak ve Sungur Savran’ın Özgür Üniversite’de verdikleri Kapital derslerinden ve Satlıgan ile yapılan bir söyleşiden parçaların olduğu bir kısa video gösterimiyle başladı.

Gösterimin ardından Sendika.Org yazarı Ali Ergin Demirhan kısa bir konuşma yaparak bu dersleri kayda alan ve Sendika.TV üzerinden yayımlayan Sendika.Org’un bu video dersleri kitaplaştırmak için yeni bir çalışma başlattığını, Özgür Üniversite ile başlayan bu girişimin emek örgütlerinin de desteğiyle yakın bir zamanda ürün vereceğini anlattı. Demirhan konuşmalarını yapmak üzere Ahmet Tonak ve Sungur Savran’ı kürsüye davet etti.

Kapital’in Türkiye macerasında Satlıgan’ın önemi

İlk konuşmayı yapan Tonak, rahatsızlığı nedeniyle söyleşiye katılamayan Nail Satlıgan’ın selamını iletti ve sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Benzer şekilde Sungur Savran da konuşmasının başını Satlıgan’ın Kapital’in Türkiye’deki serüveni açısından önemine ayırdı. Savran, Kapital’in Almanca orijinalinden çevirisinin Mehmet Selik’in bıraktığı yerden tamamlanmasında Nail Satlıgan’ın katkılarını anlattı.

Tonak konuşmasında Marx’ın analiz ve sunum yöntemlerine değindi ve Keynesyen iktisadın veri setiyle Marx’ın analizlerini bugüne taşımanın mümkün olmadığını anlattı. Tonak artı-değer gibi Marxist kategorilerin nicel olarak ölçülebilmesi için Pakistan asıllı Amerikalı iktisatçı Anwar Shaikh ile birlikte yaptıkları ve yakında Türkiye’de de yayımlanacak çalışmalarına değindi.

Savran ise Kapital’in çevirmeni Satlıgan’ın katkılarının ardından yazarının dehasından bahsettiği konuşmasında Marx’ın kullandığı bir çok kavramın ilk olarak onun tarafından kullanılmadığını ancak onun öneminin görünenin ardındaki görünmeyeni açığa çıkarmak olduğunu anlattı. Savran toplumsallaşan üretim ile özel mülkiyetin çelişkisinin devrimci özne tarafından çözüleceğini söyleyen bir eserin soğuk bir bilim kitabı olmadığının altını çizdi.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle VII. İşçi Filmleri Festivali’nin kapanış etkinliği sona erdi.



Sendika.Org



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder