14 Mayıs 2012 Pazartesi

Sendika düşmanına 10 numara AKP koruması


35 işçiyi Deri-İş Sendikasına üye oldukları için işten atan TOGO ayakkabı fabrikası adeta devlet koruması altında.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3 kilometre ötesindeki yaşananları görmezden geliyor. Valilik işçilerin fabrika önünde beklemesine yasak getiriyor. Polis işçileri gözaltına alıyor. AKP’li Büyükşehir Belediyesi işçilerin beklediği alanı gölete çeviriyor. Gel de bu ülkede “Sendikalaşmak anayasal hak” de.

Bürokrat ve milletvekillerinin tercihi olan TOGO ayakkabının işten attığı işçilerin fabrika önünde başlattığı direniş iki haftayı geride bıraktı. Sendikanın Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu yapmasının hemen ardından kapı önüne konan, tamamı sendika üyesi işçilere yönelik baskılar ise artarak sürüyor.


BELEDİYEDEN ‘FISKİYE’ HAMLESİ

Bu sabah saatlerinden itibaren yine fabrika önünde buluşan işçiler, “TOGO’ya sendika girecek, başka yolu yok” sloganı attılar. Geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günleri gözaltına alınan işçiler, bu sabah başka bir sürprizle daha karşılaştılar. AKP’li Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği ekipler, işçilerin beklediği alandaki su fıskiyelerini açtılar. İşçiler ıslanmamak için pankartlarıyla fıskiyelerin kendilerine bakan tarafını kapatmak zorunda kaldılar.



YİNE GÖZALTI

Bu sırada TOGO fabrikasına polisler geldi. Geçtiğimiz hafta çevik kuvvet araçlarının kapıda beklemesinin “müşteri kaçırdığını” düşünen patronun isteği üzerine bu kez polis araçları fabrikanın arka tarafına park etti.

Daha sonra Deri-İş Sendikası yetkilileriyle görüşen polisler, Valiliğin talimatı olduğunu belirterek işçilerin dağılmasını istediler. Durumu değerlendiren işçiler ise, sendikalı olmanın Anayasal bir hak olduğunu belirterek, eylemlerine devam edeceklerini bildirdiler. Bunun üzerine polisler işçileri gözaltı araçlarına bindirerek Balgat’taki 10 Nisan Karakoluna götürdüler. Gözaltına alınanlar arasında Deri-İş Örgütlenme Uzmanı Engin Çelik ve işçilere destek verenler de bulunuyor. Gözaltına alınan işçiler, mücadeleden vazgeçmemekte kararlı.


VALİLİĞE KINAMA

Konuya ilişkin açıklama yapan Deri-İş, Türkiye’nin başkentinde sigortasız ve kaçak işçi çalıştırılmasına göz yumulduğuna dikkat çekti. Açıklamada, “Kölece çalışma şartlarına karşı insanca bir yaşam ve güvenli bir gelecek için anayasal haklarını kullanıp sendikalı olan işçilere yönelik kolluk kuvvetleri ve Ankara Valiliği haksız bir tutum takınmaktadır. Bu haksızlığı protesto ediyoruz. Emekten yana herkesi mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz” denildi.



EVRENSEL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder