20 Mayıs 2012 Pazar

Çay üreticileri eyleme hazırlanıyor


Üretim sezonuna kota sıkıntısı, açıklanan yaş çay bedelinin düşüklüğünün öfkesiyle başlayan çay üreticileri seslerini duyuracak eylemlere hazırlanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından kilo başına 1 TL 10 kuruş taban fiyat ve 12 kuruş destekleme primi olmak üzere 1 TL 22 kuruş olarak açıklan yaş çay fiyatını eylemlerle karşılayan çay üreticileri yarın bir çok ilçede kitlesel basın açıklamaları yapacak.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Fındıklı Şube Başkanı Hasan Zorlucan, çay kampanyasının üreticiyi sıkıntıya sokacak birçok gelişme ile başladığına işaret ederek şunları söyledi: “Çay alımının başlamasından iki gün sonra kontenjan uygulamasına geçildi.Dönüm başına on kilo çay alınmakta. 1.22 kuruşluk fiyat tam bir fiyaskodur. Açıklanan fiyatın geçen seneden sadece 12 kuruş fazla olması üreticilerin tepkilerine neden oluyor.”


21 MAYISTA ÜRETİCİLER EYLEMDE

Rize’de üreticiler Tarım Bakanı Mehdi Eker’e tepki olarak bir kamyon çayı asfalta döktü, Kemalpaşa’da yol trafiğe kapatıldı. Fındıklı’da alım yerlerinde üreticiler tepkilerini dile getirdi.  21 Mayıs Pazartesi günü bir çok yerde sokağa çıkacaklar.

Fındıklı’daki eylem saat 13’de merkez cami önünde yapılacak.


GÜBRE NE KADAR ARTIYORSA...

Hasan Algün: Özel sektör devletin yaş çaya verdiğinden daha düşük fiyatla çay alıyor. Geçen yıl verdiği fiyattan 30-50 kuruş daha düşük fiyattan aldılar. Benim, 10 tonda 3 bin lira özelin kestiği paradan kaynaklı kaybım var. Taban fiyatı hiçbir zaman beklediğimiz fiyat olmadı. Gübre ne kadar artıyorsa, ekmek ne kadar artıyorsa çay fiyatı da o kadar artmalı.

Mehmet Aslan: Ben çayı yarıya topluyorum. Çayı satmak çok dertli bir iş oldu. Kota var, kontenjan var. Gübrenin tonunu 1080 liradan alıyoruz. Mayısta aldığımız çay parası zaten gübreye gidiyor. Bunun işçisi var, taşıması var yüklemesi  var; var da var. Taban fiyatın altında da özeller çay alıyor. Bu duruma devlet müdahale etmeli. Ya ÇAYKUR bizden alıp özele vermeli ya da taban fiyatın altında alımları yasaklamalı.



EVRENSEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder