30 Ocak 2012 Pazartesi

AKP'den sendikaları bitirme planı


Bugün açıklanması beklenen işkolu istatistikleri sonucunda yüzde 10 sendika barajı düşürülmediği için ülkede bulunan 100 sendikadan sadece 12’si toplu sözleşme yapabilecek. DİSK ise bu adımın karşılık bulmayacağını ve hükümetin kapsamlı saldırı öncesi kafa karışıklığı amaçladığını dile getirdi.

Kıdem tazminatının alınmasını ve esnek çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak isteyen hükümet bu adımından önce, sendikaları köşeye sıkıştırmak istiyor. Bugün açıklanması beklenen ve sendikaları bitirme hareketi olarak yorumlanan işkolu istatistikleri sonucunda DİSK’in toplu sözleşme yapamayacağı iddialarıyla ilgili DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ile görüştük.

Bugün SGK verilerine göre açıklanması beklenen işkolu istatistikleri sonucunda, sendikaların üye sayıları itibariyle toplu sözleşme yetkileri yeniden düzenlenecek. Yeni açıklanacak verilere göre DİSK’in toplu sözleşme hakkını tamamen yitireceği belirtilirken, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu söyleyerek daha kapsamlı bir saldırı geleceğine dikkat çekti.

"Hükümet daha kapsamlı bir saldırı hazırlığında"

Bu adımın hükümetin işçi sınıfına dönük çok daha kapsamlı bir saldırısının işareti olduğunu belirten Görgün, hükümetin bu konuda ileri sürdüğü gerçek dışı iddiaların kafa karıştırmayı ve sendikaları köşeye sıkıştırmayı amaçladığını dile getirdi.


Kıdem tazminatlarına göz diken ve esnek çalıştırmayı yaygınlaştırmak isteyen hükümetin sendikalara dönük saldırı gerçekleştirmesinin son derece doğal olduğunu belirten Görgün, hükümetin DİSK’i toplu sözleşme dışında bırakamayacağını söyledi.

"DİSK 12 Eylül'e de AKP'ye de diz çökmez"

DİSK’in ne 12 Eylül’e ne de AKP’ye diz çökmediğini vurgulayan Görgün, hükümetin böylesi yasa dışı bir adım atması durumunda çok ciddi bir karşılık bulacağını dile getirdi.


DİSK yasa düzenlemesinin ardından Salı gününden itibaren Çalışma Bakanlığı önünde ve tüm yurtta eyleme başlayacak.

“Düzenlemeyle sadece 15 sendika toplu sözleşme yapabilir”

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü haberine göre düzenleme sonrası Türk-İş’e bağlı 33 sendikadan sadece 12 sendika toplu iş sözleşmesi hakkını koruyabilecek. Hak-İş ise 11 sendikadan sadece ikisini. 40 bağımsız sendikadan da 1’nin toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi olacakken DİSK’in toplu sözleşme dışı kalacağı belirtiliyor.



(soL - Haber Merkezi)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder