30 Ocak 2012 Pazartesi

Kılıçdaroğlu: Buna ancak diktatörlükte rastlanır


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Feneri eski savcıları hakkında hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmasını, hukuk adına “büyük ayıp” olarak değerlendirdi.

“İnsanda biraz utanma olması gerekir" diyen Kılıçdaroğlu, “Yasa dışı telefon dinleyenler, yaşa dışı belge düzenleyenler hükümetin koruması altında. Bütün bunlara hiç ses çıkarılmıyor da 3 tane savcıya ‘Niye bu soruşturmayı bu noktaya getirdiniz, delilleri topladınız’ diye, onlar şimdi hapisle yargılanıyor. Yani bunun hukukta yeri yoktur. Bu ancak diktatörlükte rastlanan bir olaydır” dedi.




DENİZ FENERİ DAVASI

Kılıçdaroğlu, CHP Eryaman temsilciliğinin açılışının ardından, parti otobüsünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Deniz Feneri soruşturmasını yürüttükleri sırada, HSYK tarafından görevlerinden alınan üç savcı hakkında hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmasına ilişkin olarak, “Yüzyılın soygunu’ dendi. Almanya’da yargılama yapıldı, bitti, ‘asıl failler Türkiye’de’ dendi. Hükümet faillerin Türkiye’de yargılanmaması için her türlü engeli çıkardı. Savcıların gitmesi, dosyaların gelmesi, büyükelçiliklerle görüşmeler, bütün bunların hepsi yargılama süreci Türkiye’de yapılmasın diye yola çıkıldı” dedi.

SAVCILAR NEDEN GÖREVDEN ALINDI?

Davayla ilgili delillerin gelmesi ve yargılama sürecinin başlamasının ardından savcıların layıkıyla görevlerini yerine getirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Sonra bir batık bu savcılar görevlerinden alındılar. Önümüze hiçbir haklı gerekçe konmadı bu konuda. ‘Efendim işte bir mahkeme kararıyla oynanmış, karardaki belli yerler kapatılmış’, iyi de bu öteden beri yargıda süre gelen bir uygulama. Kaldı ki kapatan bir kişi, niye üç kişiyi görevden alıyorsunuz” dedi.

İNSANDA BİRAZ UTANMA OLUR

Geldiğimiz bu noktada savcılar hakkında hapis cezalarıyla yargılanmak üzere iddianame hazırlandığını belirten Kılıçdaroğlu, “İnsanda biraz utanma olur, hukuk adına bu kadar büyük ayıp yapılmaz” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Yasa dışı telefon dinleyenler, yaşa dışı belge düzenleyenler hükümetin koruması altında. Bütün bunlara hiç ses çıkarılmıyor da 3 tane savcıya ‘Niye bu soruşturmayı bu noktaya getirdiniz, delilleri topladınız’ diye, onlar şimdi hapisle yargılanıyor. Yani bunun hukukta yeri yoktur. Bu ancak diktatörlükte rastlanan bir olaydır. Biz de zaten bugünkü yönetime postmodern diktatörlük diyoruz.”

'İSTİHBARAT YABANCI BİR ÜLKEDEN'

Kılıçdaroğlu, Şırnak’ın Uludere ilçesi Ortasu (Roboski) köyünde 34 sivilin öldürülmesiyle ilgili daha önceleri yaptığı gibi katliama sebep olan politikalardan ziyade, saldırı için istihbaratın kimden geldiği tartışmasına devam etti.

Kılıçdaroğlu, istihbaratın yabancı bir ülke tarafından verildiği bilgisini yineledi. Kılıçdaroğlu, “Alınan istihbarat, yabancı kaynaklı olduğu artık yüzde yüz kesin, niçin bir değerlendirmeye tabi tutulmadı ve bu istihbarat niçin yüzde yüz doğru kabul edildi” dedi.

Hükümetin bu istihbaratın hangi kaynaktan geldiğini kamuoyuyla paylaşması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ancak bunu yapamayacağını da sözlerine ekledi.


Evrensel-ANKARA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder