31 Ocak 2012 Salı

‘Din dersi kaldırılsın’



Eğitimciler: Zorunlu din dersi asimilasyondur, dönüştürmedir. AİHM, Danıştay kararları uygulansın

İstanbul’da çeşitli liselerde okuyan öğrenciler, Milli Güvenlik dersinin kaldırılması yönünde alınan kararın ardından din dersinin de zorunlu olmaktan çıkarılarak seçmeli ders olarak okutulmasını istediler. Öğrenciler, “Madem 12 Eylül ve darbelerle hesaplaşılıyor, Kenan Evren ve cuntasının sorgulayan ve hesap sorabilen gençliğin önünü kesmek için müfredata koyduğuı zorunlu din dersini de kaldırsınlar” dedi. Bir grup eğitimci ise yaptıkları açıklamada, “Zorunlu din dersi asimilasyondur, dönüştürmedir. AİHM ve Danıştay kararları uygulansın, baskıya son verilsin” diye konuştu.

Zorunlu din derslerine karşı gazetemizi ziyaret eden “Liseli Genç Umut”tan bir grup öğrenci, Milli Güvenlik dersinin ardından zorunlu din dersinin de kaldırılmasını istedi. Öğrencilerden K.P. din dersinin 12 Eylül darbe süreci ile zorunlu hale getirildiğini belirterek “Kenan Evren, düşünmeyen, sorgulamayan ve dogmalara inanan bir nesil yetiştirmek için bu dersi zorunlu olarak müfredata koydu ve bu ders diğer inanç gruplarını asimilasyona uğratmak için kullanıldı. Şu anki din dersi diğer inanç gruplarına hitap etmiyor.

Aleviler ve inanmayan arkadaşlarımızın bu içerikle dersi görmesi doğru değil. Üstelik ortada AİHM ve Danıştay kararı var iken insanları bu derse zorlamak darbeci zihniyetle aynıdır” dedi.

H.D.Ö. ise zorunlu din dersinin insanların inanç özgürlüğünü kısıtladığını söyledi. H.D.Ö, “Hıristiyan bir arkadaşım derse girmek istememesine karşın, devamsızlık yapıyor sayıldığı için zorunlu olarak derslere katılıyor. Derslere katılmak istemeyen arkadaşlarımız ‘Sen nasıl inanmıyorsun’, ‘Neden derslere girmiyorsun’ gibi sorularla karşılaşıyor. Laik bir ülkede devletin dini olmaz iken bizde tek bir inanç sistemine göre öğrenciler şekillendirilmeye çalışılıyor. Din dersi seçmeli hale getirilmeli” diye konuştu. Din dersine girmek istemediği için notunun düşürüldüğünü kaydeden D.I. da “Müzik, resim gibi dersler seçmeli olarak okutulurken din dersinin zorunlu olarak okutulmasını kabul edemiyorum. Dersten çıkmak istediğimi hocama söylüyorum, beni disipline vermekle tehdit ediyor. İnanmadığımı söylediğim için notum düşürüldü. İnanmadığımı söylediğim için arkadaşlarımızla kutuplaşıyoruz ve bağlarımız kopuyor. Türkiye’de askeri rejimle hesaplaştıklarını söyleyerek Milli Güvenlik derslerini kaldıranlar, din dersini de zorunlu olmaktan çıkarsınlar” dedi. B.Ç. din dersi hocasının sözlü notlarını sınıfta namaz kıldırarak verdiğini, namaz kılmayan öğrencilerin o dersten geçemediğini söyledi. B.Ç. din dersinin seçmeli olarak okutulmasıyla inanç özgürlüğü önündeki engellerden birisinin kaldırılmış olacağını belirtti. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bir grup eğitimci ise yaptıkları açıklamada “Hem Türkiye’de iç hukuk mahkemeleri hem de AİHM kararları olmasına karşın zorunlu din derslerinin halen uygulanıyor olması Türkiye’deki Alevilere ve diğer inanç gruplarına haksızlıktır. Din dersi isteğe bağlı olarak seçmeli, genel kültür içerikli ve evrensel değerleri içerecek şekilde yeniden düzenlenmeli” görüşünü savundu.

ALİ AÇAR

Cumhuriyet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder