28 Ocak 2012 Cumartesi

İç tüzük değişiklikleri muhalefetin sesini kısmaya yönelik

 
TBMM Anayasa Komisyonu’nda, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi’nin geri çekilmemesini protesto eden CHP, MHP ve BDP milletvekilleri toplantı salonunu terk etmiş, bu teklifin “muhalefetin sesini kısmak için” hazırlandığını kaydetmişlerdi.

Bu protestonun ardından görüşlerini aldığımız Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yapılmak istenen değişikliklere tepki gösterdiler.

MEVCUT DURUM BİLE ÇOK GÖRÜLDÜ

Tüzel içtüzüğün, meclis çalışmasının “anayasası” olduğunu kaydetti. “İçtüzük mevcut haliyle zaten antidemokratikti” diyen Tüzel, meclis çalışmasında “Parti gruplarının egemenliğinin söz konusu” olduğunu belirtti. Mevcut durumun bile çok görüldüğünü kaydeden Tüzel, var olan sıkıntılardan bahsetti.

Tüzel, “Vekiller kendilerini ifade etme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Örneğin verilen soru önergeleri okunmadan, basılı evraklar üzerinden geçiliyor. Meclis TV’nin belirli saatler arasında yayın yapması diğer bir sorun. Halkın meclis faaliyetlerini öğrenmesini, iktidardan farklı düşünceleri dinlemesini engelleyici uygulamalar söz konusu” dedi. Mevcut durumda bile iktidar partisi milletvekillerinin “işlerine gelmediği önergeleri oy çokluğuyla reddettiklerini” belirten Tüzel,  “Şimdi buna yeni tüzükle beraber bir kılıf uyduruyorlar” dedi.

MUHALEFETİN SESİNİ KISACAK

Bu düzenlemenin, tamamen muhalefetin sesini duyurmayı engelleyeceğini belirten Tüzel, “AKP işine geldiği gibi davranıyor. İktidarın rahatlığına uygun düzenlemeler yapılıyor. Örneğin; ‘Genel kurul tabanına herhangi bir materyal sokulamaz’ deniyor. Bunlar milletvekilinin ifade özgürlüğünü kısıtlar” dedi.

Tüzel, “Biz de farklı önergeler verdik. Vekillerin konuşma süreleri uzun olmalı. Bağımsız milletvekillerinin komisyonlara katılma hakkı olmalı” dedi.

AKP MUHALEFET İSTEMİYOR

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da AKP’yi iç tüzükte yapılmak istenen değişikliklere itiraz etti.

Ata şöyle konuştu: “AKP iktidarı 23. dönem iktidarıyla genel politikanın adımını atmaya başladı. Mevlis TV’ye sınır geldi. Meclis kürsüsünden yapılan canlı yayın 19 itibariyle sınırlandırıldı. Şimdi de muhalefetin yöntemlerine darbe amaçlı bir değişiklik var. Konuşma hakkımızı sınırlandırmaya yönelik bir şey var. Şu çok açıktır ki; muhalefet varsa demokrasi olur, yoksa demokrasi olmaz. AKP, demokrasiden söz ediyor ama muhalefeti yok etmeye çalışıyor. Unutulmamalıdır ki AKP dışındaki grupları da meclise halk gönderdi.

Ülkenin anayasasının uzlaşma yoluyla tesis edilmeye çalışıldığı bir süreçte meclisin anayasasının çoğunluklu yöntemle ele alınmasını kabul etmiyoruz. AKP karşı muhalefet sessiz kalmaz. Bu, AKP’nin ustalık döneminin yeni bir icraatıdır”.

MUHALEFET DAHA ETKİN OLMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, muhalefetin meclis çalışmasında dah etkin olması için çaba harcadıklarını söyledi. Tanrıkulu şöyle devam etti: İktidar partisi, muhalefetin yasama faaliyetini kısıtlamak istiyor. AKP kendi çoğunluğuyla iç tüzüğü değiştirmek istiyor. Biz, iktidar çoğunluğunun karşısında muhalefetin yasama faaliyetinde etkili olmasını istiyoruz”.

EVRENSEL-İstanbul


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder