15 Ocak 2012 Pazar

TÜBİTAK, bilim insanlarını ACUN ile "meşhur edecek"

Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak açıklamalarda bulundu. Altunbaşak, gazetecilerle adeta kâr alanlarına gözünü dikmiş bir patron edasıyla konuşurken, bilim düşmanlığını da konuşturdu.

Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir kahvaltıda buluşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Yücal Altunbaşak açıklamalarda bulundu. Basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerine TÜBİTAK hakkında bilgi veren Altunbaşak'ın sözleri, bir bilim kurumunun sorumlusunun değil de adeta bir şirket yöneticisinin ifadelerini andırdı.

Başkan'dan "Girişimci Zihni Sinir" projeleri

Acun'lu girişimcilik yarışması

Yücel Altunbaşak'ın "projem" diyerek anlattığı tasarılarından birisi bir yarışma programı düzenlemek. Konsepti, "cazip bir fikrini, bir patrona, onunla asansöre çıkma süresi içinde anlatmayı başaran kişiyi ödüllendirmek" olan yarışma Yücel Altunbaşak'tan önce zaten batı ülkelerinde 'Elevator Talk' olarak adlandırılıyor ve düzenleniyor. TÜBİTAK Başkanı'nın bu yarışma için aklından geçen isim ise, düzenlediği yarışma programlarındaki sömürü koşullarıyla anılan ve Acun Ilıcalı olarak bilinen şovmen! Yücel Altunbaşak'ın "yaratıcı parojesi" için aklından geçen bina ise, yapımı için her türlü yasal mevzuatın bir kenara bırakıldığı bir gökdelen olan İstanbul'daki Sapphire. Altunbaşak'ın bu projesi gerçeklerse, bugüne kadar türlü türlü maharetleri olan insanlar arasından "yeni yetenekler" keşfeden Acun, bir de memleketimize yeni "bilim insanları" kazandıracak. Bu projeyle TÜBİTAK Başkanlığı yapan kişinin aklındaki bilim insanı resmi, bir gökdelende, bir patronun peşi sıra koşup ona derdini anlatmaya çalışan kimse" olarak belirginlik kazanırken, Acun'un yarışmacılara uyguladığı meşhur sömürü sözleşmesini, girişimci bilim adamlarına da uygulayıp uygulamayacağı merak ediliyor.


Altunbaşak: Bakanlıktan 100, bizden 500 bin TL!

Yücel Altunbaşak'ın ikinci projesi ise, "Var mı arttıran" tadında. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın 100 bin TL ile desteklediği projeleri incelediğini söyleyen Altunbaşak, "Seçtiklerimize biz 500 bin TL" vereceğiz dedi. "TÜBİTAK'ın elinde 300'ün üzerinde değerli proje olduğunu, artık raftan inip hayatın içine girmesi gerektiğini" vurgulayan TÜBİTAK Başkanı, gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını, TÜBİTAK'ın "girişim sermayesi şirketleri" kurması gerektiğini belirtti. Başbakan Erdoğan'ı kendilerine 2500 km menzilli füze sipariş ettiğini de belirten Altunbaşak, halen uçaktan atılan 1500 km menzilli füze üzerinde çalıştıklarını, Başbakan'ın çizdiği hedefe 2 yıl içinde erişebileceklerini aktardı.


"İngiltere'den bir zengin geldi, beraber iş yapacağız"

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak'ın aktardıklarına göre, 2 ay kadar önce İngiltere'den gelen birisi geliyor ve Yücel Altunbaşak'a iş teklif ediyor. Yine Altunbaşak'ın belirttiğine göre, "5 milyar dolarlık servetiyle İngilitere'nin beşinci zengini" olan bu kişi, adından yola çıkılarak "bilimsel ve teknik araştırmalar yapması gereken bir kurumun başkanı olan kendisine "Amerika, Avrupa, Japonya pazarının artık doyduğundan, yatırımın zorlaştığından" dert yanıyor. "Türkiye'nin hem Batı'ya hem de Doğu'ya bakması nedeniyle çok cazip olduğunu" söyleyen bu kişi 100 milyon dolarını Türkiye'ye ayırıyor ve Yücel Altunsoy'a "Ne yaparız" diye soruyor. "TÜBİTAK gibi güvenilir bir partnere ihtiyacım var" diyen patron, Yücel Altunbaşak'tan "işe 20 milyon dolar koymasını" istiyor. Bunun üzerine Yücel Altunbaşak "Arkadaşlara 'yapabilir miyiz' diye sordum, 'yok' dediler. 'Derinlemesine çalışın' dedim. Bir şeyler buldular'" diyor.


Yoksa Darwin de mi Ergenekoncu!

TÜBİTAK Başkanı'na kahvaltıda sorulan bir soru da "Darwin kuramı" hakkında ne düşündüğü. Bir zamanlar Fethullah Gülen'in ABD'deki Fulton Science Middle adlı okulunun kurucu komitesinde yer alan Altunbaşak'ın soruya verdiği cevap ise Zaman Gazetesi'nin, "Bir zamanlar sağcı-solcu diye toplumu ayrıştıranlar şimdi de alevi-sünni kavgası yaratarak kardeşliğimizi bölmeye çalışıyorlar" tarzı haberlerini anımsatıyor: "Türkiye'nin birliğe ihtiyacı var. Uçak füze diyoruz. Bunlara odaklandık. Evrim teorisine inanan var inanmayan var. Birlikteliğe daha çok ihtiyacımız var"


"Kardeşliğe zarar veriyor" diyerek Evrim kuramı hakkında konuşmayan TÜBİTAK Başkanı'nın "Uçak füze diyoruz" diyerek nasıl bir kardeşlik "projesi" olduğu merak ediliyor.

(soL- Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder