7 Mayıs 2012 Pazartesi

'Üç Karanfil mücadelemizde yaşıyor'


Bundan 40 yıl önce, 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara'da idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan mezarları başında anıldı. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anmaya Denizlerin arkadaşları ile demokratik kitle örgütleri ve çeşitli siyasi partileri katıldı. Anmada “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.


Demokratik kitle örgütleri ve çeşitli siyasi parti temsilcilerinden oluşan kalabalık grup üç karanfilin ziyaretinden sonra geçen yıl 5 Mayıs tarihinde yaşamını yitiren Denizlerin avukatı Halit Çelenk'i de unutmadı. “Halit Çelenk mücadelemizde yaşıyor!” sloganları atan kalabalık kitle hem "üç fidan"ın hem de devrimcilerin abisi Çelenk'in unutulmayacağını dile getirdi.




'Üç Karanfil Mücadelemizde Yaşıyor'

Anma töreninde Halit Çelenk’in kızı Serpil Güvenç, “Kürecik’te direnenler Denizlerin yolundan giderek ABD emperyalizmine direniyorlar. Üç Karanfil mücadelemizde yaşıyor. Babam Denizlerin bağımsızlık mücadelesini anlattı” dedi.

Anma etkinliğine Devrimci 78'liler Girişimi, Pir Sultan Abdal Derneği yönetici ve üyeleri, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Bölge Temsilciliği, TMMOB, Çağdaş Gazeteciler Derneği, ÖDP, TKP, Halkevleri, Gençlik Muhalefeti üyelerinin de bulunduğu onlarca örgüt ve siyasi parti katıldı.




İSTANBUL


Dolmabahçe'de Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının 6. Filo'yu denize döktüğü yerde bir araya gelen 78'liler Girişimi üyelerine, Dersim Dernekleri Federasyonu, Devrimci Öğrenci Hareketi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve Gök Kuşağı Kadın Derneği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve dernek üyesi de destek verdi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın fotoğraflarıyla karanfiller taşıyan 78'liler Girişimi üyeleri, "Gündoğdu Marşı"nı ve "Şarkışla" türküsünü söyledi. Anma sırasında Samsun Sanat Tiyatrosu'ndan bir oyuncu Deniz Gezmiş'i canlandırdı. 78'liler Girişimi adına açıklama yapan 78'liler Girişimi İstanbul Temsilcisi Yunus Bircan, "Onların bıraktığı miras, gençliğin devrimcileşmesi, devrimcilerin gençleşmesi ve halk için devrimcilikti. Kapalı mekanlarda dünyayı yorumlamaktan öte, sokaklara ve dağa çıkmak, emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı sahici bir başkaldırıydı" diye konuştu. Böyle olduğu için egemen sınıfın onlara karşı yöntemlerinin son derece kıyıcı olduğunu belirten Bircan, Gezmişlerin Kürt ve Türk halklarının emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadelesinde yaşadıklarını dile getirdi.



68'LİLERDEN DE ANMA


Dolmabahçe'de 68'liler Birliği Vakfı üyeleri de basın açıklaması yaparak, Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını andı. Vakıf Başkanı Sönmez Targan, "Aradan 40 yıl geçmesine karşın, yitirdiğimiz yoldaşlarımızın fiziksel varlıkları bugün aramızda değilse bile onların düşün ve inançları bütün canlılığı ile halklarımızın bağrında bayraklaşarak, yaşamaktadır" dedi. Basın açıklamalarının ardından denize karanfiller bırakılması ile anma sona erdi.
  



KADIKÖY'DE MİTİNG



40 yıl önce, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Kadıköy'de düzenlenen mitingle anıldı.

Mücadele Birliği Platformu'nun öncülük ettiği anma etkinliği saat 13.00'te Tepe Nautilus önünde başladı.

Buradan Kadıköy'e düzenlenen yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan grup, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Gezmiş, Aslan ve İnan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Gezmiş, Aslan ve İnan'ın yazdığı son mektuplar Rodrigo'nun gitar konçertosu eşliğinde okunduktan sonra İstanbul dışında anma etkinliği düzenleyen gruplara selam gönderildi.



"Faşizm bile Deniz'in adını kullanıyor"


"Devrim savaşçıları ölümsüzdür", "Faşizmi döktüğü kanda boğacağız", "Deniz, Yusuf, İnan kurtuluşa kadar savaş", "İdamlar bizi yıldıramaz" ve "Yaşasın siper yoldaşlığı" sloganlarının atıldığı etkinlikte sahneye ilk olarak Mücadele Birliği Platformu'ndan Ali Ekber Sever çıktı.

Sever konuşmasında, Deniz, Yusuf ve Hüseyin'i bundan 40 yıl önce faşizmin aramızdan aldığını belirterek Denizlerin öldürülerek mücadelenin bitirilmesinin hedeflendiğini ama bunun gerçekleşmediğini söyledi.

"Siz Denizleri alsanız da biz bugün milyonlarca Deniz olarak geliyoruz. O bayrak bugün işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin, Türk ve Kürt halklarının elinde."

"Bugün faşizm bile Deniz'in ismini kullanıyor; Deniz'in devrimci özünü boşaltmaya çalışıyor."

"Denizleri anmak, onlar gibi savaşmaktan, devrimci olmaktan geçiyor. Deniz demek isyan demek, Deniz demek mücadele demek."



MİLYONLARCA DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN



Devrimci Öğrenci Birliği'nden Kenan Aktaş, faşizmin Denizleri idam edince kendilerini susturabileceklerini sandığını ama 7 Mayıs 1972'den itibaren doğan milyonlarca çocuğa Deniz, Yusuf ve Hüseyin adının verildiğini söyledi.


ADANA


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana bileşenleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin 40'ıncı yıldönümü nedeniyle Beşocak Meydanı'nda bir araya gelip İnönü Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte grup, "Katledişlerinin 40'ıncı yılında Denizleri anıyoruz" ve "Bağımsız Demokratik Türkiye mücadelemizde yaşıyor" pankartı ile Denizlerin fotoğrafını taşıyarak sık sık, "Gençlik gelecek gelecek sosyalizmde", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" ve "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz" sloganları attı. Grup, Deniz şahsında bütün devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından açıklama yapan EMEP Gençliği'nden Volkan Pekal, Denizlerin mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedeflerin, emperyalizme karşı Türkiye'nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halklarının kurtuluşunun gerçekleşmesi olduğunu vurguladı. Pekal, üniversite gençliğinin parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim mücadelesinin iktidara gelen tüm hükümetler tarafından copla, gazla ve polis baskısıyla karşılık bulduğunu kaydetti. Pekal, "Bugün Denizleri anmanın ve onların mücadelesini yarınlara taşımanın aciliyeti ortadadır. Çünkü tüm dünyada esen neoliberalizm rüzgarı Türkiye'de AKP hükümeti eliyle işçi, emekçi, kadın, genç tüm emekçi halkın kazanımlarına karşı saldırıya dönüşmüştür" diye konuştu.


HATAY


Hatay'da da Denizler anıldı. Hürriyet Caddesi Kemancı Kafe önünde toplanan Halkların Demokratik Kongresi ve KESK'in oluşturduğu grup yürüyüşe Uğur Mumcu Meydanı'na geldi. Grup "Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Suriye halkı yalnız değildir", "Savaşa hayır halklar kardeştir" sloganları attı. sloganlar 6 Mayıs'ın Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan şahsında devrim ve özgürlük mücadelesi yürüten ve katledilen devrimcilerin anıldığı bir gün olduğu belirtilen açıklamanın ardından açıklama sona erdi.


ANTEP


Antep'te Mücadele Birliği Platformu üyeleri de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 40. yıldönümü nedeniyle yürüyüş düzenledi. Kırkayak Parkı'nda toplanan çok sayıda kişi, "Denizleşenlerimizle yürüyoruz" pankartı eşliğinde Yeşilsu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte sık sık "İdamlar bizi yıldıramaz" ve "Yaşasın halkların mücadele birliği" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapmak isteyen grup, polis tarafından engellendi. Başbakan Tayip Erdoğan'ın Antep'e geleceğini söyleyen polis, "Güvenliğinizi sağlayamayız" diyerek açıklama yapılmasına izin vermedi.

Açıklama yapmayan grup, burada saygı duruşuna geçti. Ardından tiyatro gösterileri sahnelenirken, Grup Emeğe Ezgi de sahne alarak konser verdi.


İZMİR


Mücadele Birliği Platformu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 40. yıldönümü dolayısıyla Konak YKM önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşe, İzmir'deki emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Üzerinde Gezmiş, Aslan ve İnan'ın resimlerinin bulunduğu "Halkın Deniz'i Denizleşen halkla Denizleşenlerimizle yürüyoruz" pankartının taşındığı yürüyüşte, sık sık "Yaşasın halkların mücadele birliği" sloganı atıldı. Yürüyüşte, Kürtçe ve Türkçe yazılı "Navê min Deniz (Benim adım Deniz " yazılı dövizler taşındı.


'İSİMLERİNİ KÜRT VE TÜRK HALKLARININ YÜREĞİNE YAZDIRDILAR'


Mücadele Birliği Platformu adına açıklama yapan Mercan Demir, Deniz, Yusuf ve Hüseyinlerin isimlerinin Kürt ve Türk halklarının yüreğinde ve bilincinde devrimci önderler olarak kazındığını belirterek, onların işçi sınıfı ve emekçi haklarının mücadelesi ve devrime olan bağlılıklarıyla milyonlarca insanın devrimci duygularının simgesi olduklarını vurguladı. Denizlerin insanlığı yaşadığı acıların kaynağı olan kapitalizm ve emperyalizmi yıkmak için mücadele ettilerini hatırlatan Demir, bunu gören sermaye sahiplerinin devrimin 3 önderini idam ettiğini söyledi. Demir, Denizleri idam etmeninin faşizm için kurtuluş olmadığını vurgulayarak, Denizlerin kavga bayrağının Denizlerden sonra gelen binlerin ellerinde yükseldiğini kaydetti. Açıklama, müzik ve şiir dinletisiyle sona erdi.



BirGün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder