14 Mayıs 2012 Pazartesi

İBB tiyatroları özelleştirmeye başlamış bile!


Başbakan Erdoğan "Devlet eli ile tiyatro olmaz, özelleştireceğiz" dedi ama İBB tiyatroları özelleştirmeye başlamış bile. İBB 2 milyon 750 bin TL bedelle 3 oyun satın almış.

Başbakan Erdoğan 29 Nisan Pazar günü "Devlet eli ile tiyatro olmaz, özelleştireceğiz" demiş, geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından da Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, devlet ve şehir tiyatrolarının özelleştirilmesi için gerekli çalışmaları başlattıklarını açıklamıştı. Zaten İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Şehir Tiyatroları'nın yönetimini belediye bürokratlarına devretmesi ve 'muhafazakar sanat' tartışmaları nedeniyle sanatçılar tepkileri sokağa çıkarak gösterirken, tiyatroların özelleştirileceğinin açıklanması ile tartışmalar büyüdü. Ancak basına da yansıyan bilgiler İBB'nin özelleştirme uygulamalarını şimdiden hayata geçirdiğini gösteriyor.

İçinde bulunduğumuz Mayıs ayından yıl sonuna kadar 100 seans gösterimi yapılacak 3 oyun için İBB'ye ait Kültür AŞ'nin 2 milyon 750 bin liralık ihale açtığı belirtiliyor. İBB Kültür İşleri Müdürlüğü, her biri, üç ay süreyle 100 kez sahnelenmek üzere önce Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak”, Cevat Fehim Başkurt’un “Harput’ta Bir Amerikalı” ve Lyubomir Simoviç’in “Hasan Ağa’nın Karısı” oyunlarını seçti.

İhalelerin Şehir Tiyatroları yönetmeliğine eklenen “Şehir Tiyatroları dışarıdan prodüksiyon alır” maddesi ile ilişkilendiriliyor. İBB'nin ihale ile oyun alması örneği, AKP'nin imza attığı dönüşüm ile sanatın değil ihale bedellerinin tartışılacağını, elbette iktidarın sadece kendi ideolojisine yakın oyunları seçeceğini gösteriyor.


İBB'nin tiyatro ihalesi ile ilgili Meclis'te soru önergesi

Konu, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle kamuoyunun gündemine taşındı. Sorularını Başbakan Erdoğan’ın yanıtlamasını isteyen Oran, Erdoğan’a “Üyesi bulunduğunuz parti tarafından düzenlenen bir kongrede tiyatroları özelleştireceğinizi belirttiniz” dedikten sonra şu soruları yöneltti:


1- Tiyatroları özelleştirme kararı hükümet programınızda bulunmakta mıdır? Parti programında böyle bir özelleştirmeden bahsedilmekte midir?

2- İlgili bakanlığın herhangi bir çalışması bulunmayan bir konuda doğrudan bireysel hissiyatınızla karar vermeniz demokratik bir toplumdaki yönetim standartlarına uymakta mıdır?

3- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kendi iştiraki olan Kültür A.Ş. ile sözleşme imzalayarak "Harput'ta Bir Amerikalı, Bir Adam Yaratmak, Hasan Ağa'nın Karısı" adlı oyunları sahneye koydurdu mu? Bu üç oyun için Kültür A.Ş.’ye 2 milyon 750 bin TL’lik ödeme yapıldı mı? Bu iş ihaleyle Kültür A.Ş.’ye verildi ise söz konusu ihale hangi tarihte yapıldı ve ihaleye başka kim veya hangi şirketler katıldı, onların nihai teklifleri ne oldu? Kültür A.Ş.’nin kuruluş tarihi nedir ve o tarihten bu yana İBB’den aldığı ihalelerin kapsamı, içeriği, ihale bedeli ve ödenen miktarlar kaç TL’dir? Kültür A.Ş. hisseleri kime aittir ve hisse paylarının dağılımı nedir, kurulduğu tarihten bu yana, yıllar itibariyle ortaklarına ne kadarlık kar payı dağıtmıştır?


İBB ilk defa ihale ile oyun satın almış

Gazetecileronline.com’un dün yayımlanan "İşte tiyatro özelleştirmesine 'hazırlık' ihaleleri" başlıklı haberinde yer alan bilgilere göre; Kültür İşleri Müdürlüğü, oyun ihalelerini 17 Şubat 2012’den itibaren açmaya başladı. Mart ayı başına kadar 70’in üzerinde üzerinde ihale düzenlendi.


Oyunlar için önce danışmanlık ihaleleri yapıldı. Bu ihaleler sonunda, oyunların sanat danışmanlığı için Muhammet Nurullah Tuncer, teknik danışmanlığı için Mehmet Emin Kaplan, oyuncu danışmanlığı için Caner Bilginer’le sözleşmeler imzalandı.

Bu ihalelerin her birinin muhammen bedeli (yaklaşık maliyeti) 25 bin lira olarak belirlendi. İhalelerin her biri sanki anlaşmalıymış gibi 19 bin lira üzerinden verildi.

Kültür A.Ş., ardından yönetmenleri belirlemek için ihale yaptı. Bu ihalelerin sonunda “Bir Adam Yaratmak” oyunu için Sedat Bora Seçkin, “Harput'ta Bir Amerikalı” oyunu için Ahmet Kemal Başar, “Hasan Ağa'nın Karısı” oyunu için Boşnak yönetmen Rahim Burhan ile sözleşmeler yapıldı.

Yönetmen ihaleleri de fiyatlar sanki tek bir elden belirlenmiş gibi çıktı. Bu ihalelerin yaklaşık maliyeti 28 bin lira olarak belirlenirken, ihalelerin her biri 20 bin lira üzerinden söz konusu yönetmenlere verildi.


Çifte sözleşme

Belediye şirketi daha sonra oyuncu almak için ihaleler düzenledi. İhalelerden “Harput’ta Bir Amerikalı” oyunu için yapılanlar 34 bin lira yaklaşık maliyet üzerinden açıldı ve tamamına yakını 19 bin liradan verildi. Oyunculardan Metin Çoban ve Fulya Bilginer ile 19 ve 27, Hande Gürak ve Kamil Gençtürk ile 19 ve 20; Mehmet Berk Cöngevel ile 12 ve 19 bin liralık ikişer ayrı sözleşme imzalanmış görünüyor. Dolayısıyla bu oyunculara, 3 ayda 100 oyunda sahneye çıkmaları karşılığında, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda bir oyuncuya bir yılda verilen maaş kadar para ödenecek.


Bu oyunda rol almak üzere ihale verilen tiyatro oyuncularından isimleri belirlenen diğer oyuncular şunlar: Metin Yıldırım, Gülseren Türkan, Süreyya Ebru Vardal, Murat Gülmez.

“Bir Adam Yaratmak” oyunu için sanatçı kiralamak amacıyla yapılan ihalelerden sadece üçü sonuçlanmış görürüyor. Bu ihaleler ise 34 bin lira yaklaşık maliyet üzerinden açılırken, hir biri 26 bin lira üzerinden verildi. İhalelerden birini Gül Yıldız, birini oyunun yönetmenliğini de üstlenen Sedat Bora Seçkin, birini Selçuk Soukçay kazandı.



(soL-Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder