30 Mayıs 2012 Çarşamba

Enerji işçileri, AKP ve ülkü ocakları saldırılarına karşı direnişte!


Maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle anayasal haklarını kullanıp iş bırakan 120 Enerji-Sen üyesi işten çıkarılmalarının ardından BEDAŞ önünde direniş eylemi başlattı. Eylemde AKP’nin taşeronlaştırma sistemine de ülkü ocakları güdümlü sendikaların da saldırılarına boyun eğilmeyeceği dile getirildi.

Haklarını almak için iş bırakan ve işten çıkarılan 120 Enerji Sen üyesi elektrik işçisi BEDAŞ önünde direnişe geçti. Geçtiğimiz hafta ülkü ocakları tarafından grevi kırmak için yapılan saldırıya tepki gösterilen açıklamada, AKP’nin taşeron sistemine teslim olunmayacağı vurgulandı.


“Enerji işi kolu, güvencesizleştirmenin en yoğun olduğu iş kollarından biri”

İşten çıkarmalara karşı direnişe geçen BEDAŞ işçileri saat 12.00’de Taksim’de toplanarak buradan BEDAŞ önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe birçok sendika ve siyasi parti de katılarak destek verirken, işçiler sık sık “taşerona teslim olmayacağız” sloganları attı. BEDAŞ önünde bir araya gelen enerji işçileri adına burada Enerji Sen Genel Başkanı Kamil Kartal bir açıklama yaptı.


Güvencesizleştirme sürecinin en fazla etkili olduğu iş kollarından birinin enerji iş kolları olduğunu belirten Kartal, enerji iş kollarında çalışan işçilerin yüzde 90’ının taşeron adı altında çalıştırıldığını ifade etti.

Bu iş kolunda iş kazalarının en hafif şekilde uzuv kaybı şeklinde gerçekleştiğini vurgulayan Kartal, yaşanan bu sürece karşı Enerji Sen’in, enerji iş kolunda taşeron işçi çalıştırılmaması için önemli bir mücadeleye başladığını söyledi.

Örgütlendikleri her yerde üç şeyin altını çizdiklerini belirten Kartal, bunların işçi sağlığı, kuralsızlaştırmaya karşı mücadele ve işverenin iki dudağı arasında olan işçi işten çıkarmalarına son vermek olduğunu dile getirdi.


“Ülkü Ocakları, BEDAŞ ve AKP tezgâhı var”

DİSK’in örgütlenme ilkeleri ile mücadele verdiklerini ve bunun için bir yıldır örgütlendiklerini vurgulayan Kartal, Ülkücü Ocakları, BEDAŞ, AKP ve polisin tezgâh kurarak sendikayı iş yerlerinden tasfiye etmeye çalıştıklarını söyledi.
Enerji Sen’in yasa dışı sendika olarak gösterilmeye çalışıldığını belirten Kartal, buna kanıt olarak da DİSK’in Enerji-Sen’i üye olarak kabul etmemesinin gösterildiğini ifade etti.



“Enerji Sen’in DİSK’e üyelik başvurusu olumlu sonuçlanacak”

Enerji Sen Genel Başkanı Kamil Kartal’ın ardından söz alan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, AKP’nin kamu emekçilerine, havayolu emekçilerine, enerji işçilerine kısacası tüm emekçilere dönük bir saldırı gerçekleştirdiğini dile getirdi.


DİSK olarak tüm bu saldırılara karşı emekçilerle omuz omuza olduklarını belirten Küçükosmanoğlu, Enerji Sen’in DİSK’e üyelik başvurusunun reddedilmediğini, önümüzdeki süreçte bu konuda olumlu bir karar çıkmasını beklediklerini söyledi.


“Ülkü ocakları zoruyla iş başı yaptırılmak istendi”

Açıklamada son olarak söz alan Enerji Sen üyesi BEDAŞ çalışanı Arif İnan Başgedik, maaşlarının ödenmemesi üzerine anayasal haklarını kullanarak iş bıraktıklarını bunun üzerine ise hukuksuz biçimde işten çıkarıldıklarını dile getirdi.


21 Mayıs’ta iş bırakmalarını ardından 6 bölgenin 5’inde yüzde 100’e yakın bir katılımla iş bırakma eyleminin sürdüğü sırada, kendilerine Ülkü Ocakları üyelerinin saldırdığını ve işçilerin zorla işe çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Başgedik, Ülkü Ocakları bağlantılı bir sendika ile işçi direnişinin kırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

AKP’nin taşeron sistemini kabul etmediklerini vurgulayan Başgedik, işlerini geri alana kadar direnişlerini sürdüreceklerini açıkladı.



(soL – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder