14 Nisan 2012 Cumartesi

Taşeron Cumhuriyeti


TAŞERON ŞİRKETLERDE 498 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Türkiye, beraberinde güvencesiz çalışmayı, örgütsüzlüğü, iş cinayetlerini getiren taşeron sistem için adeta bir cennet.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye’de 27 bin 643 taşeron firmada 498 bin 277 işçinin çalıştığını bildirdi. Çelik, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin şartlarının kadrolu işçilerle eşitlenmesi konusunda bir çalışmaları bulunmadığını da ifade etti.

HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Çalışma Bakanı Çelik’e kamu kurumlarında kaç taşeron işçisinin çalıştığını sormuş, taşeron firmalarda çalışan işçilerinin sorunlarının çözülmesi için Bakanlığın ne tür girişimleri olduğu konusunda bilgi istemişti.

Bakan Çelik, Tüzel’e verdiği yanıtta, geçtiğimiz Ocak ayında bazı derneklerle yapılan toplantılarda taşeron işçilerinin sorunlarını dinlediklerini, bu çerçevede işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenmesini güvence altına almaya, kıdem tazminatı bakımından işçinin hak kaybına uğratılmasını önlemeye ve yıllık ücretli izinlerin kullandırılmasına yönelik çalışmaları gündemlerine aldıklarını ifade etti. Ancak yanıtta çalışmaların ne yönde ilerlediğine dair bilgi verilmedi.

Tüzel’in kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin kadrolu emekçilerle neden aynı mali ve sosyal haklara sahip olmadığı yönündeki sorusuna da şu yanıtı verdi: “Kamu kurum ve kuruluşlarınca alt işveren yanında çalışan işçiler, Kamu İhale Mevzuatı hükümleri uyarınca gerçekleştirilen ihaleler yoluyla istihdam edilmektedir. Bu nedenle alt işveren yanında çalışan işçilerin ‘ihale mevzuatına dâhil olan hususlar’ bakımından kadrolu personel ile eşitlenmesi yönünde bir çalışmamız bulunmamaktadır.”

Bakan Çelik yanıtında, Türkiye çapında alt işveren sayısının 27 bin 643, bu alt işveren yanında çalışan işçi sayısının da 498 bin 277 olduğunu bildirdi.


TAŞERON FİRMALARA NE ÖDENDİ?

Bakan Çelik, Tüzel’in şu sorularına ise yanıt vermedi:

*Kamu kurumları tarafından bir yılda taşeron şirketlere yapılan ödeme miktarı ne kadardır?

*Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan taşeron işçiler asıl işlerde mi, yardımcı işlerde mi çalıştırılmaktadır?

*2002-2012 yılları arasında, kurumlar itibariyle kamuda çalıştırılan taşeron işçilerin sayısı yıllar itibariyle ne kadardır?

*Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç taşeron firma, ne kadar taşeron işçi çalıştırılmaktadır?

*Taşeron şirketler, yıllarca fiilen aralıksız çalışan işçilerin sigorta prim ödemelerini düzenli olarak eksiksiz mi yatırmakta, ya da genellikle on birinci aydan sonra giriş çıkış mı yapılmaktadır?


EVRENSEL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder