8 Nisan 2012 Pazar

Said-i Nursi sempozyumu tamam, enstitüsü yolda


Dün (06.04.2012) Mardin Artuklu Üniversitesi'nde başlayan Said-i Nursi sempozyumunda konuşan Rektör Bedii Omay, Said-i Nursi Enstitüsü kurulması projesinin imzada olduğunu, Risale-i Nur Enstitüsü projesinin de yolda olduğunu söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde, Said-i Nursi ile ilgili "devlet çatısı altında bir ilk" olarak nitelenen ve 3 gün sürecek olan "Sadi-i Nursi'nin milliyet fikri ve Kürt meselesine dair görüşleri" adlı sempozyum dün başladı. Harem-selamlık uygulamasıyla dikkat çeken sempozyuma AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de katıldı.

Kürt meselesi üzerine konuşan Çelik, "Bediüzzaman diyor ki; 'biz Kürtler başkasına benzemeyiz'. Bu çok önemlidir. Biz yakinen biliyoruz ki içtimai hayatımız, yani bizim sosyal hayatımız, Kürtler’in sosyal hayatları, Türkler’in hayat ve saadetinden neşret eder. Türkler ve Kürtler asırlardır kader birliği yapmıştır. İç içe olmuştur. Birilerin varlığı diğeri ile kayıp olan ve birlikte yaşamaya mecbur değil, mahkum olanlardır. Bediüzzaman'ı, sürekli bu mesajları vermesine rağmen ve bütün ırkçılık ve ırkçılık hareketlerine karşı bir set gibi durmasına rağmen, bölücülük ile suçladılar ve bugün huzurumuzda talebeleri var. Talebeleri çok önemli bir kısmı gayr-ı Kürt olanlardır. Sadece Kürtler’den değil doğusundan, batısından her yerden talebeleri var. Ve onun misyonunu, her tarafta ırkçılığa karşı büyük bir set oluşturdular" dedi.

"Said-i Nursi Enstitüsü" kurulacak

Harem selamlık bölümlerin oluşturulduğu salonda konuşan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, "Bu sempozyum Said-i Nursi Enstitüsü’nün ilk basamağını oluşturuyor. Bediüzzaman’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin önümüzdeki çağları için mühim bir şahsiyet olduğunu biliyoruz. Herkesin kendi Said-i Nursi’si var. Farklı meşreplerde farklı şekillerde yorumlanıyor. İslami cemaatler, Nur cemaatleri var. Hepsine saygılıyız" dedi.


Rektör Omay'ın haberini verdiği, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Said-i Nursi adına enstitü kurma projesinin bir süredir hazırlanmakta olduğu ve bu projenin üniversite senatosunda imzaya açıldığı; imzalanmasının ardından ise en kısa süre içerisinde YÖK’e ve Bakanlar Kurulu’na gönderileceği öğrenildi.

"Risale-i Nur Enstitüsü" de yolda imiş

Mardin Artuklu Üniversitesi'ne bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise sempozyumda yaptığı konuşmasında, 'Risale-i Nur' ve 'Said-i Nursi' adıyla enstitü kurulması için hazırladıkları projenin kabul görmesi halinde, YÖK’e resmi başvuruda bulunulacağını söyledi.


Yıldırım, "günümüzde Said-i Nursi’nin Kürt reçetesi, Kürt Dili ile ilgili görüşleri, anadilde eğitim bağlamındaki görüşleri, büyük ölçüde yeniden ele alınmalı ve yorumlanmalı. Yorumlamayla da kalmayıp hayata geçirilmeli. Ancak böyle bir durumda Said-i Nursi’nin bir bütün olarak kişiliği ortaya çıkmış olacak. Said-i Nursi’nin bir bütün olarak ele almayı düşünen bir enstitüdür. Yarın öbür gün böyle bir düşüncesini hayata geçirme fırsatını geçirebilir miyiz? Onu zaman gösterir. En azından kuruluş amacı budur. Said Nursi’nin başta Kürt reçetesi olmak üzere, onun sosyal perspektifli bir çok görüşünü burada en azından yer vermek ve özelde de Kürt sorunu ve Kürt anadili ile ilgili görüşlerini raporlar, tezler, kitaplar, makaleler halinde çok iyi bir şekilde güzel bir zemine oturtulmalıdır" dedi.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise, 75 akademisyenin katılımıyla, "Münazarat Ekseninde Kürt Meselesi ve Milliyet Fikri" başlığının tartışıldığı öğrenildi.

(soL-Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder