22 Mart 2012 Perşembe

DİSK, TİS Yasa Tasarısı'na karşı yürüdü

DİSK üyeleri, Meclis Genel Kurulu'na sevk edilen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi, "Sendikal mücadele tarihi yasalarla değil yasaklara karşı mücadele ile inşa edilmiştir" dedi.
İSTANBUL- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Meclis Genel Kurulu'na sevk edilen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'na karşı Taksim'de yürüyüş yaptı. Yasa tasarısının geri çekilmesini isteyen işçiler, "Sendikal mücadele tarihi yasalarla değil yasaklara karşı mücadele ile inşa edilmiştir" dedi.

DİSK üyeleri sabah saatlerinde Galatasaray Lisesi'nin önünde bir araya geldi. "ILO Sözleşmeleri uygulansın" yazılı pankart taşıyan işçiler, Taksim Meydanı'na yürüdü.

Meydanda açıklama yapan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, 2821 Sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nın 12 Eylül askeri darbesinin ardından çıkartıldığını hatırlatarak, "Türkiye bundan dolayı dünyada ILO'nun Aplikasyon (İzleme) Komitesi'ne alınan ülkelerin başında gelmektedir" dedi.


'12 EYLÜL YASALARININ DA GERİSİNDE'

12 Eylül yasalarında değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, şunları şöyledi: "Meclis gündemine gelen ve adında 'sendika ve toplu iş sözleşmesi' geçmeyen 'Toplu İş İlişkiler Yasası' topluma AKP hükümeti tarafından sunulmaya çalışıldığı gibi sendikal anlamda hak ve özgürlükleri geliştiren yasa değildir. 12 Eylül yasalarının da gerisinde düzenlemeler söz konusudur."

Yeni yasanın işkolu, işletme-işyeri barajlarını devam ettirdiğini belirten Küçükosmaoğlu, "Grev hakkının sınırlandırılması ve yasaklar genişletilerek korunmaktadır. Toplu iş sözleşmesi prosedürü bürokratik, devlet müdahalesi biçiminde devam etmektedir" dedi.


'12 SENDİKA TİS YAPAMAYACAK'

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, yasa tasarısına ilişkin şu eleştirilerde bulundu: "Üyelikte ve istifada noter şartı devam etmekte, bir yıl süre sonrasında e-devlet üzerinden üyelikten getirilmektedir. Yapılan değişiklik sonucu DİSK'e bağlı 3, TÜRK-İş'e bağlı 7, Hak-İş'e bağlı 2 ve toplamda 12 sendika toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kaybetmektedir. Yıllardan beri binlerce işçi adına toplu iş sözleşmesi yapan 12 sendikanın sözleşme yapma hakkı ortadan kaldırılmaktadır."
Yasa tasarısı için, "Bu olsa olsa AKP'nin 'ileri demokrasi' anlayışının gerektirdiği despotik-totaliter-faşizan hukuk anlayışıdır" diyen Küçükosmanoğlu, "Bu yasa tasarısını yasalaştırmak isteyenlerin asıl niyetleri de, tarihin en büyük saldırısının ikinci ayağını, yani Ulusal İstihdam Strateji Belgesi'ni Meclis'te onaylatmaktır" diye konuştu.


'DİSK'E YÖNELİK TEHDİTTİR'
Küçükosmanoğlu, söz konusu yasa tasarısının mücadeleci sendikacılığı hedeflediğini belirterek, "Bu kanun tasarısı aynı zamanda, mücadele deneyimi ve geleneği ile güvencesiz çalışma koşullarına, işçi sınıfının kazanılmış haklarına kararlı bir şekilde sahip çıkan DİSK'e yönelik bir tehdit niteliğindedir" dedi.
Yasa tasarısına karşı mücadele edeceklerini belirten Küçükosmanoğlu, son olarak şunları söyledi: "DİSK'i etkisiz hale getirmeyi hayal edenler işçi sınıfının örgütlenme tarihinden habersizdirler. Bunu onlara hatırlatmak da bizim görevimizdir. Sendikal mücadele tarihi yasalarla değil yasaklara karşı mücadele ile inşa edilmiştir. Sendikalar gerçek yetkisini örgütlü gücünden alır. Örgütlü gücümüzü ve mücadele azmimizi barajlara sığdırmak isteyenler, o barajların altında kalacaklardır."
Küçükosmanoğlu'nun ardında DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi söz aldı. Çelebi, yasa tasarısının grev ve örgütlenme yasaklarıyla dolu olduğunu belirterek, Meclis'te muhalefet edeceklerini belirtti.

etha.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder