23 Mart 2012 Cuma

Tortum'daki HES yaşama zararlı


DSİ, çevre tahribatı yarattığı gerekçesiyle Tortum’daki HES inşaatını durdurdu.

Tortum’un Bağbaşı beldesinde uzun süredir verilen HES karşıtı mücadelede Devlet Su İşleri (DSİ) önemli bir karar imza attı. DSİ, çevre ve doğa tahribatı yapıldığı gerekçesi ile Bağbaşı HES projesi inşaatını durdurdu. DSİ’nin kararıyla HES inşaatı geçici bir süreliğine durdurulmuş oldu.


DSİ yetkilileri, inşaat ile ilgili hukuka aykırı faaliyet yürütüldüğünü tespit etti. Projeyi yürüten şirketin, verdiği taahhütlere uymadığını belirten DSİ yetkilileri proje tanıtım dosyasının gerçeklikten uzak, bilirkişi raporunun da eksik ve hatalı olduğu kabul etti.

HES projesinin iptali için açılan dava ise Danıştay’da. Hukusal anlamda devam eden mücadelede 2011’de “çalışmanın engellenmesi" için Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açılmış ancak ret kararı çıkmıştı. Mahkeme üçüncü kez bilirkişi raporunu beklerken bilinmeyen nedenlerle bu kararından vazgeçmişti. En son, kararın temyizi için Danıştay’a başvurulmuştu.

Bağbaşı Beldesi’nden Ali Dursun, DSİ’nin kararını Sendika.Org’a değerlendirdi. Dere yatağına dolum yapılmasının yasadışı olduğunu belirten Dursun, bu uygulama sonucunda heyelanların başladığını söyledi. DSİ’nin de durdurma kararını can ve mal güvenliği gerekçesiyle aldığını dile getiren Dursun, HES projesinin çevreye zarar verdiğinin DSİ tarafından da kabul edildiğini ifade etti. DSİ’nin kararını Danıştay’daki davaya ek olarak yoladıklarını belirten Dursun, projeye ihtiyati tedbir koydurmaya çalıştıklarını söyledi.


Proje durdu mahkemeler devam ediyor



Bağbaşı halkı uzun süre HES’lere karşı direndi. Direniş sonucunda proje durdurulsa da HES karşıtı direniş sürecinde Bağbaşılılara açılan davalar devam ediyor. Bağbaşılıların HES’lere karşı direnişleri 3 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. 2011 yılında iş makineleri polis ve jandarma koruması altında bölgeye girmeişti. İş makinelerinin beldeye girişi sırasında halk, polis ve jandarmayla uzun süre çatışmıştı. Olayın ardından beldedeki hemen hemen herkese davalar açılmıştı. Mahkeme, 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya’nın HES karşıtı eylemlere katılanlar ile görüşmesini yasaklamıştı.

Sendika.Org



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder