8 Mart 2012 Perşembe

‘Biz bu yasaya müdahiliz’


Şiddet yasa tasarısının Meclis’teki görüşmelerinin devam ettiği saatlerde, Ankaralı kadınlar talepleriyle alanda. “Meclis’te görüşülmekte olan yasaya müdahiliz” diyen kadınlar, yanyana durarak mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu. KESK’li kadınların iş bırakarak katıldığı eylemde öne çıkan taleplerden biri de 8 Mart’ın resmi tatil ilen edilmesi oldu.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bugün Kolej metrosunda bir araya gelen kadın örgütleri, LGBTT, sendikalar ve siyasi partiler, şiddete, baskıya, ötekileştirmeye, güvencesiz çalıştırmaya, erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı tepkilerini dile getirdi. Ziya Gökalp Caddesi boyunca yürüyen kadınlar, dövizleri, pankartları, resimleri ile adeta tüm caddeyi doldurdu.

 
AKP’YE DE ŞAHİN’E DE TEPKİ

Halkevci kadınlar, Bakan Fatma Şahin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanyana fotoğraflarını kullandıkları “Şiddetin iki yüzüne de karşı çıkıyoruz” yazılı pankartla dikkat çekti. Feminist kadınlar ise “Mezar değil, sığınak istiyoruz”, “Beyaz atlı prens, boşuna gelme” dövizleri taşıdı.

KESK’li kadınlar tutuklanarak cezaevine konulan kadın yönetici ve üyelerinin fotoğrafları ile alandaydı. KESK Ankara Şubeler Platformu Kadın Dönem Sözcüsü Acun Karadağ, eylem öncesi yapılan basın açıklamasında, “Biz KESK’li kadınlar, yükselteceğimiz mücadelemizle arkadaşlarımızla tekrar alanlarda özgürlük türkülerini söyleyeceğiz! Korkmuyor, susmuyor, taleplerimiz için alanlara çıkmaya devam edeceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz” dedi.


TECAVÜZÜ AKLAMA!

“İş, eşitlik, özgürlük ve barış” taleplerini dile getiren Emek Partili (EMEP) kadınlar, Fethiye’de, Ankara’da ve Türkiye’nin her yerinde yaşanan cinayet, tecavüz ve taciz davalarını dövizlerine yansıttı. “Fethiyeyi unutma, tecavüzü aklama”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katliamlara, göçe, tecride karşı kadınlar barış istiyor”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “Jin, jiyan, azadi” dövizlerini taşıdı.

TMMOB’lu kadınlar ve DİSK Kadın Komisyonu da, taşerona karşı ve örgütlenme özgürlüğü için alandaydı. LGBT bireyler her zamankinden daha da kalabalık bir şekilde eyleme katıldı. Sosyalist Kadın Meclisleri, Pir Sultan Abdal Derneği, Feministbiz, ESP’li kadınlar ve daha pek çok örgüt şiddete ve sömürüye karşı talepleriyle yürüdü.


AYNA: YOK SAYILMAYA KARŞI BURADAYIZ

BDP Ankara Kadın Meclisi, “Yok sayılmaya çalışılan bir halkın ezilen kadınları olarak burdayız” diyerek, bir basın açıklaması yaptı. BDP Milletvekili Emine Ayna, burada yaptığı konuşmada, “Biz yarınları kendimiz kuracağız. Kadınlar olarak bu devrimin öncülüğünü yapacağız” dedi.


KADIN BAKANLIĞI OLUŞTURULSUN

Ankara Kadın Platformu adına okunan basın bildirisinde yer alan taleplerden bazıları şöyle:
* Taciz ve tecavüzlerde kadının beyanı esas alınsın ve adli tıp işlemlerine son verilsin,
* Kadın örgütlerinin taciz, teavüz cinayet davalarına müdahilliği yasal hale getirilsin,
* Yeniden Kadın Bakanlığı oluşturulsun,
* Yeni bir şiddetle mücadele yasası çıkarılsın,
* Sığınma evleri niteliksel olarak iyileştirilsin ve sayıları artırılsın
* 8 Mart resmi tatil ilan edilsin,
* Ev ve bakım hizmetleri kamusallaştırılsın,
* Nefret suçları yasası LGBT bireylerin de taleplerini içerecek şekilde düzenlensin.


MERSİN’DE POLİS ENGELİ

Mersin Valiliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde alanlara çıkan kadınların yürüyüşüne de izin vermedi. Mersin Kadın Platformunun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Metropol Alanı önünde toplanarak Taş Binaya yürümek istemesi polis tarafından engellendi. Polis barikatının kaldırılması için BDP Milletvekili Pervin Buldan’ın yaptığı görüşmeler de sonuç vermedi. Bu engellemeye rağmen binlerce kadın dağılmayarak yürüme kararlılığını dile getirdi. Buldan’ın Bakan Fatma Şahin’le yaptığı görüşmenin ardından Metropol’ün arka tarafından yürünmesine izin verildi. Ancak kadınlar 50 metre dahi yürümeden daha büyük bir polis barikatıyla karşılaştılar. Bu engellemeye tepki gösteren kadınlar yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı.


MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

HDK Antalya Kadın Meclisi, Antalya Kadın Dayanışma ve Devrimci İşçi Partili Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir araya geldi. Attalos Heykeli önünde toplanan kadınlar, sloganlar eşliğinde Antalya Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüdüler. Kadınlar, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor” sloganları atarak, “ “Biz kadınlar bedenimize, emeğimize ve kimliğimize yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadeleye devam ediyoruz” dediler.

TALEPLERİNİ KUMAŞLARA İŞLEDİLER

Avcılar Kadın Platformu da 8 Mart etkinliği düzenledi. Avcılar ana cadde girişinde iki masa üzerine mor kumaşlar serildi, renkli boyalarla talepler yazıldı. Ellerinde megafonlarla vatandaşlara 8 Martın tarihçesini aktaran kadınlar, daha sonra Avcılar’da yaşayan kadınların serili kumaşlara yazdıkları talepleriyle yürüyüşe geçti. Avcılar merkezde yürüyen Platform üyesi kadınlar, “Sendika,sigorta 8 saat iş günü” ve “Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son” sloganları attılar. Etkinlik kadınların halaylarıyla sona erdi.

KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI KURULSUN

Kayseri Kadın Platformunun öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe birçok kitle örgütü ve siyasi parti destek verdi. Yüzlerce kişi “Kadın erkek el ele, örgütlü mücadeleye” sloganlarıyla Kayseri Meydanına yürüdü. Platform adına konuşan SES Şube Yöneticisi Mehtap Yıldız, “Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulması için bugün alanlardayız” diyerek bu sistemin değişmesi için ellerinden geleni sonuna kadar yapacaklarını vurguladı.


ÇOCUK GELİNLER YÜRÜDÜ

KESK Kadın Komisyonunun çağrısıyla Manisa’daki siyasi parti, kitle örgütleri Manisa Eğitim Sen önünde toplanarak Manolya Meydanı’na yürüdü. Kadınlar, davul, zurna, düdük ve taşıdıkları pankart ve dövizlerle yürürken, çocuklara giydirilen gelinlik, damatlık ve işçi elbiseleriyle 4+4+4 eğitim sisteminin getireceği sorunlara tepki gösterildi. Çocuklar ellerinde “Çocuk işçiliğine, Gelin Çocuklara Hayır” dövizleri taşıdı.


ÖDP’Lİ KADINLAR: SUSMUYORUZ!

ÖDP’li kadınlar da 8 Mart nedeniyle yazılı açıklama yaptı. “8 Martın üzerinden 102 yıl geçmiş olmasına rağmen, özellikle ülkemizdeki kadınlar açısından, toplumsal yaşamdaki konumumuzdan, çalışma yaşamındaki koşullarımıza, değişen pek bir şey olmadı” denilen açıklamada, “AKP hükümetince; yasaların ve ulusal politikaların bütününde kadınları birer ‘birey’ olarak gören bir yaklaşımın değil, geleneksel aileyi kutsayan; kadın ve erkeklerin toplumsal rollerini pekiştiren bir yaklaşımın hakim kılınmaya çalışıldığını görüyoruz” denildi. 8 Martın resmi tatil ilan edilmesini talep eden ÖDP’li kadınlar, “Biz kadınlar olarak, dünyayı değiştirecek örgütlü gücümüz olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, toplumun diğer kesimleriyle, özellikle kadınların şiddetten arındığı, kadın erkek eşitliğinin, anayasal güvence altına alındığı, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız, barış içinde bir Dünya ve Türkiye yaratmak için susmuyoruz, korkmuyoruz, direniyoruz!” dedi.


CENGİZ KİTABINI İMZALADI

Tepebaşı Belediyesinin, 8 Mart etkinliği nedeniyle düzenlediği etkinlikler devam ediyor. Bu etkinlikler kapsamında Şair Gülsüm Cengiz, Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde söyleşi gerçekleştirdi, “Kadınlar İçin Söylenmiştir/Anadolu’da Kadınların Şiirli Tarihi” adlı kitabını imzaladı. 8 Martın birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu söyleyen Cengiz, kadına şiddetin sürdüğünü vurguladı. Şiirlerinden örnekler veren Cengiz, şiirlerin tarihsel süreç içinde yazıldıkları dönemin tanıklığını da yaptığını belirtti. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Cengiz’in kitabını çok başarılı bulduğunu belirterek kutladı.




EVRENSEL-Ankara


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder