24 Mart 2012 Cumartesi

Bursa'da Bosch etkisi:TOFAŞ işçileri de Türk Metal'den memnun değil


Bursa'da Bosch işçilerinin Türk Metal Sendikasından istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olmasının etkileri sürüyor. 6 bin işçinin çalıştığı TOFAŞ fabrikasında işçiler Türk Metal Sendikasına tepkilerini dile getirmeye başladılar.

Bosch'un Bursa'da kurulu üç ayrı fabrikasında Türk Metal'den istifa ederek DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olmaya başlayan 6 bin işçiden yüzde 72'sinin geçişleri tamamlandı. 4 Mart 2012 tarihinde başlayan geçişlere ilişkin açıklama yapan sendika, Bosch'ta çoğunluk sendikası olduğunu ilan etti.

Sendikaya üyeliklerin devam ettiğini belirten Birleşik Metal-İş Sendikası, yasa hükümlerini hatırlattı.

Yasaya göre; Bosch işçilerinin üyeliklerinin Türk Metal'den istifa ettikten 1 ay sonra sona ereceğinden bu sürede toplu iş sözleşmesinden yararlanacaklar. İstifadan 1 ay sonra ise; 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev Ve Lokavt Kanunu'nun 9. Maddesine göre; üyelikten çekilenlerin toplu iş sözleşmeden yararlanabilmeleri için dayanışma aidatı ödemeleri yeterli olacak.

Bosch işçilerinin Türk Metal'den istifa etmesiyle başlayan süreç Bursa'da diğer fabrikalara da yayılacak gibi görülüyor. Bursa'da 6 bin işçinin çalıştığı Tofaş fabrikasında da işçiler yaşadıkları sorunlara tepki göstermeye başladılar. Evrensel gazetesi haberine göre Bosch'ta yaşananlardan cesaret alan işçiler, değişik şekillerde yaşadıkları sorunlara tepki göstermeye başlamış. İşçiler tuvaletlere ve soyunma yerlerine Türk Metal Sendikası'nı istemedikleri yönünde yazılar yazmış. İşçiler bu tepkiler sonunda yıllardır dile getirdikleri halde üzerine gidilmeyen bazı sorunların çözüldüğünü söylüyor.

100 LİRALIK ALIŞVERİŞ PRİMİ

Tofaş'ta yaşanan en dikkat çekici gelişme tüketim kooperatifinden kendilerine dağıtılan 100'er liralık alışveriş primleri olmuş. Tofaş işçileri, "Görünen o ki sendikamız işçilere kendilerini sevdirtmeye çalışıyor, bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü" diyerek, sendika değiştirmelerinden korkulduğunu belirtiyor. Yeni yıl hediyesi olarak kendilerine 5 liralık Çin malı cüzdan verildiğini hatırlatan işçiler, bugün 100 liralık prim verilmesini buna bağlıyor.

PROMOSYONLAR ÖDENİYOR

Fabrikada tartışılan bir diğer konu ise promosyonlar. 6 binin üzerinde çalışanı olan Tofaş'ta işçiler, ücretlerini Yapı Kredi ve İş Bankası'ndan çekiyor. İşçiler bunun karşılığında, bankalardan promosyon alınması gerektiğini söylüyordu. Bosch işçilerinin promosyon aldığı yönünde bir söylenti üzerine bunu sendikacılara sormuşlar. Aldıkları yanıt ise "Tofaş ile Yapı Kredi aynı kuruluşa bağlı. Bu nedenle Koç vermez" olmuş. Ama bu yanıtı çok da inandırıcı bulmamışlar. Bosch'ta yaşanan sendika değişikliğinin hemen ardından ise promosyonlar ödenmeye başlamış. Tüm işçilerin hesabına bankalar tarafından, 150 liralık puan yüklenmiş.

Bugünden kazanmaya başladıklarını anlatan Tofaş işçileri, gözlerini Bosch işçilerinden ayırmıyor. Tofaş işçileri kazanımın nereden geçtiğini yaşadıklarından öğrendiklerini anlatıyor.

TOFAŞ İŞÇİSİ MEMNUN DEĞİL

Fabrikada iki ay önce bir anket yapılmış ve anket sonuçları bölümlerde işçilerle toplantılar yapılarak paylaşılmış. Ankete katılan işçilerin yüzde 80'i fabrikadan memnun olmadıklarını söylemiş. Tofaş işçileri, anketin özellikle ilk beş sorusuna dikkat çekiyor: "Fabrikada çalışma koşullarından memnun musunuz?", "Fabrikayı başkasına tavsiye eder misiniz?", "Fabrikada bir gelecek görüyor musunuz?", "Fırsat bulsanız başka bir fabrikaya gider misiniz?", "Fabrikada çalışmayı başkasına tavsiye eder misiniz?"

Bu sorulara işçilerin sadece yüzde 20'si olumlu yanıt vermiş, geriye kalan işçiler ise fabrikada bir gelecek görmediklerinden ve çalışma koşullarının ağırlığından bahsetmiş. Tabii bu anket hem Tofaş işverenini hem de işyerinde örgütlü olan Türk Metal Sendikası yöneticilerini harekete geçirmiş. Birkaç gün içerisinde tüm fabrikadaki bölüm şefleri, işçileri toplayarak anket sonuçlarını işçilerle paylaşıp; işçilere Tofaş'ın aslında ne kadar güzel bir fabrika olduğunu anlatıp, Tofaş'ın çok büyük bir aile olduğunu, bu fabrikada çalışmanın bir ayrıcalık olduğunu ve bundan sonra her şeyin daha iyi olacağını anlatılmış. Fabrikanın CEO'sunun kısa bir süre önce değiştiğini ve bu olumsuzlukların yeni dönemde olmayacağının anlatıldığını aktaran işçiler, bu sözleri çok da inandırıcı bulmuyor.

EmekDunyasi.Net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder