10 Mart 2012 Cumartesi

Merkez Bankası, yoksulları bankalara gammazlayacak


Merkez Bankası, "sicili bozuk" başlığı altında, çeşitli borçları olan yurttaşların listesini bankalara veriyor. Merkez Bankası'nın bu uygulamasıyla devlet, "sicili bozuk" diyerek yoksul yurttaşları bankalara gammazlamış olacak.

Merkez Bankası’ndaki "kara liste"nin bankalara devredilmesiyle ilgili çalışma son aşamaya geldi. Merkez Bankası, "sicili bozuk" ve "temiz" şeklinde ikiye ayrılacak listeyi Türkiye Bankalar Birliği'ne devrederek, kredi, elektrik, su vb. borçları olan yurttaşları bankalara gammazlamış olacak. Bankaları, kendi yoksul yurttaşlarına karşı korumayı kendisine görev edindiği anlaşılan Merkez Bankası'nın bu listesi kamuoyunda "kara liste" olarak da biliniyor.

Merkez Bankası bünyesindeki kara liste bilgilerinin tamamı Bankalar Birliği’nin oluşturacağı merkeze devredilecek. Bankalar tarafından oluşturulacak kara liste, iki ayrı sınıftan oluşacak. Birinci sınıfta, "sicili temiz olan" müşterilerin bilgileri yer alacak. İkinci listede ise, "sicili bozuk olan", kredi borçlarını düzenli ödemeyen kişilerin bilgileri bulunacak.

Bankalar tarafından oluşturulacak kara listenin kapsamı da genişletiliyor. Yeni risk merkezine, tapu, Maliye Bakanlığı, telefon şirketleri, elektrik ve su şirketlerinden de bilgi alma hakkı verilecek. Böylece, risk merkezinde tüketicilerin, vergi, elektrik, telefon ve su borçları da sorgulanabilecek. Bankalar tek tuşla, tüketicilerin tüm bilgilerini görebilecekler. İlerleyen dönemlerde ise, kara listenin, finans kurumları dışındaki kurumlara da açılması öngörülüyor.

Merkez Bankası bünyesindeki kara listenin Türkiye Bankalar Birliği’ne devredilmesine ilişkin hükme torba yasada yer verilmişti. BDDK, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği yeni kara liste için çalışmalara başladı. Bankalar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yeni kara liste ile ilgili yönetmelik bir türlü hazırlanamamıştı. Şimdi bankalar arasında uzlaşma sağlandı. BDDK da, yeni kara listenin uygulama esaslarına ilişkin bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yönetmeliğin ardından ise, yeni kara listenin yönetimi için 9 kişilik yönetim kurulu oluşturulacak.



(SoL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder