24 Mart 2012 Cumartesi

"Erdoğan Alevi hakimleri suçluyor"

Financial Times, Türkiye'nin, Suriye'de ve Irak'ta mezhepsel ayrımcılığa karşı çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, "Ancak Sayın Erdoğan aynı zamanda Alevi hakimleri 1990'larda kendisini hapishaneye gönderdiği için suçluyor" diye yazdı. 

ABD'nin Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun 2012 raporunda ağır bir şekilde eleştirilen Türkiye'ye, Aleviler konusunda da İngiliz basınından sert ifadeler geldi.

"Mış" gibi yapmak

Financial Times gazetesi, bir Alevi'nin, "Türkiye'de, Sünni Müslüman'mış gibi yaparak yaşamanın hükümet tarafından yapılan ayrımcılıktan kaçınmanın tek yolu olduğu" iddialarına yer verdi. Gazete ayrıca, Türkiye'nin, Suriye'de ve Irak'ta mezhepsel ayrımcılığa karşı çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, "Ancak Sayın Erdoğan aynı zamanda Alevi hakimleri 1990'larda kendisini hapishaneye gönderdiği için suçluyor" diye yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, "Aleviler, Ankara'nın taraflı olduğunu iddia ediyor" başlıklı haberinde, bir Türk vatandaşının Türkiye'nin merkez şehirlerinden biri olan Kayseri'de yaşarken Sünni Müslüman'mış gibi yaptığını belirterek, Kaya'nın, "Bu hükümet tarafından yapılan ayrımcılıktan kaçınmanın tek yoluydu" iddialarına yer verdi.

Gazete, demecine başvurduğu kişinin Alevi mezhebinin üyelerinin "ikinci sınıf insan" olarak görüldüğünü ve korkutulduklarını hissettiğini yazarak, "Ben Bir Kürt ve bir Aleviyim. Böylece bir azınlık içinde azınlığım" sözlerini yansıttı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Alevi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yine Alevi olduğu için Suriye Başkanı Beşar Esad'a karşı sempati duyduğu suçlamalarda bulunduğunu" ifade eden gazete, ABD'nin Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun 2012 raporunda Türkiye'nin eleştirildiğinin altını çizdi.

"İmamlar, öğretmenlerde fazla maaş alıyor"

Haberde ayrıca, Türkiye'deki 59 bin imamın maaşının 3.9 milyar TL olduğu ve imamların öğretmenlerden daha fazla maaş aldığı, Alevilerin ibadetinin ise harcamalar içinde yer almadığı belirtildi. FT, bir diğer şikayetin ise Sunni İslam bir bakış açısıyla eğitim verilmesinin Alevi çocuklar için zorunlu tutulması olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin uluslarararası çapta Suriye, Irak ya da başka bir yerde mezhepsel ayrımcılığa karşı tekrar tekrar çağrıda bulunduğunu ifade eden gazete, "Ancak Sayın Erdoğan aynı zamanda 1990'larda kendisini hapishaneye gönderen Alevi hakimleri suçluyor" iddiasında bulundu.

Gazete son olarak, 12 Türk askerinin Afganistan'da hayatını kaybetmesinden dolayı Başbakan Erdoğan'ın Almanya seyahatini iptal ettiğini hatırlatarak, "Ancak Almanya'ya gitmeyerek Erdoğan aynı zamanda Almanya'daki binlerce Alevi tarafından düzenlenen geniş bir protestodan da kaçınmış oldu" yorumuna yer verdi.



Bir Gün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder