26 Mart 2012 Pazartesi

Başbakan’a uluslararası kınama


Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC)  Başkanı Michael Sommer ve Genel Sekreteri Sharan Burrow, Başbakan Erdoğan’a basın özgürlüğü ihlalleri nedeniyle kınama mektubu gönderdi. Mektupta, AA’da TGS üyelerine yönelik istifa baskılarına da yer verilerek, “TGS aleyhine yürütülen bu sendika karşıtı ortaklaşa faaliyetler; Türkiye’de hükümet ile işverenlerin giderek büyüyen sendika karşıtı yıldırma çabalarının genel görünümüne de denk düşmektedir” denildi.

ITUC Başkanı Michael Sommer ve Genel Sekreter Sharan Burrow imzasıyla Başbakan Erdoğan’a gönderilen, “Türkiye: Basın özgürlüğü kampanyasının ardından gelen sendika karşıtı faaliyetler” başlıklı mektupta Başbakan Erdoğan ve AKP Hükümeti uyarıldı.

Mektupta ITUC’un, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 151 ülkedeki 305 üye kuruluştan 175 milyon işçiyi temsil ettiği hatırlatılarak, “Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini ve cezaevlerindeki gazeteci sayısının artmasını protesto etmek amacıyla size bu mektubu yazıyoruz” denildi.

AA’DA İSTİFA BASKISI HATIRLATILDI

Mektupta, 30’dan fazla Avrupa ülkesinden 260 binin üzerinde gazeteciyi temsil eden Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (FIJ), kendilerini, Türkiye’deki en büyük üyeleri olan TGS’ye yönelik resmi makamlardan saldırılar olduğu yönünde bilgilendirdiği ifade edildi. TGS’nin, Türkiye’de cezaevindeki 100’den fazla gazetecinin serbest bırakılması için kampanya yürüten Gazetecilere Özgürlük Platformu içerisinde öncü bir rol oynadığına yer verilen mektupta, “EFJ ve FIJ’in bildirdiğine göre, doğrudan hükümet tarafından atanan Anadolu Ajansı Genel Müdürü, gazetecilerin TGS’den istifa etmeleri için baskı yapmaktadır. Anadolu Ajansı (devlet ajansı), TGS üyelerinin bağlı olduğu en büyük işverendir ve bu kişilerin üyeliği, sendikanın, gazetecilerin haklarını savunabilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır” denildi.

AA’da TGS’ye karşı, işveren ve hükümetin desteklediği yeni bir sendika kurdurulduğuna da dikkat çekilen mektupta, “Bu, bağımsız sendikaları zayıflatmak isteyenlerin sıkça başvurduğu bir taktiktir” görüşü ifade edildi.

İPEKÇİ’YE DESTEK

Mektupta, Hükümet ve AA işvereninin doğrudan hedef aldığı TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi’ye sahip çıkılarak şu görüşler ifade edildi: “Hükümet, Türkiye’deki basın özgürlüğü kampanyalarında öncü bir aktivist olan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi’yi hedef almak için de özellikle uğraşmaktadır. Aynı zamanda EFJ Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ercan İpekçi’nin adı, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında belirtilerek eleştirilmiş ve akabinde Anadolu Ajansı yönetimi, kendisinin sendikadaki pozisyonunu zayıflatmak için girişimlere başlamıştır. TGS aleyhine yürütülen bu sendika karşıtı ortaklaşa faaliyetler; Türkiye’de hükümet ile işverenlerin giderek büyüyen sendika karşıtı yıldırma çabalarının genel görünümüne de denk düşmektedir.”

‘SENDİKALARA ŞİDDET UYGULANIYOR’

Mektupta ITUC’un yakın bir zamanda yayımlanan raporunda, “sendikal örgütlenme hakkıyla ilgili ağır kısıtlamaları, sendika üye sayıları üzerindeki hükümet manipülasyonlarını ve çalışanların sendika kurma ve sendikaya girmelerini engellemek için yaygın olarak tehdit ve gözdağına başvurulmasını” açıkça eleştirdiği de hatırlatıldı. Bu uygulamaların anlamının, “çalışanların yalnızca yüzde 5,4’ünün toplu pazarlık sözleşmelerinden yararlanabiliyor olması” olduğu vurgulanan mektupta, “Sendikadan yana olanlara yönelik hukuki tacizler devam ediyor. Pek çok sendikacı hapiste, ayrıca barışçıl sendika gösterileri çoğu zaman yetkililerin şiddetine maruz kalıyor” denildi.

‘ILO SÖZLEŞMELERİNİ İMZALADINIZ’

Mektupta Başbakan Erdoğan’a, Türkiye’nin imzaladığı ILO sözleşmeleri de hatırlatıldı. Gazetecilerin bireysel olarak, TGS üyesi olup olmamaya karar verme hakkına sahip olduğu vurgulanan mektupta, “Üye olanların, TGS’nin demokratik yapısı içinde, sendika liderliğini seçme hakkı da bulunmaktadır. Ancak bu kararları, hükümetin veya işverenlerin baskısına maruz kalmaksızın verme hakları da vardır” denilerek, sendikanın iç işlerine karışılamayacağı mesajı verildi.

‘TGS GENEL KURULUNU ÖZGÜRCE YAPABİLMELİ’

TGS’nin 14-15 Nisan’da yapacağı olağanüstü genel kuruluna da atıf yapılan mektupta, kendileri açısından sendika üyelerinin görevlerini özgürce yerine getirmelerinin büyük önem taşıdığı vurgulanarak, “Gazeteciler, sendika ile ortak paydaya sahip olmayan dış güçlerin baskısı olmaksızın, güçlü ve bağımsız bir ses verebilmelidir” görüşü ifade edildi.
TGS üyelerinin işverenin veya yetkililerin misilleme yapmasından endişe duyduklarına da yer verilen mektupta, Başbakan Erdoğan ve yetkililere “meşru sendikal faaliyetlerin özgürce sürdürülmesi için önlemleri alın” uyarısı yapıldı.




EVRENSEL-Ankara


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder