15 Mart 2012 Perşembe

Kürt işçilere yönelik linç girişimleri

AKP iktidarında Kürt işçilerine yönelik bir saldırı daha, Kütahya’da bir okul inşaatında çalışan Kürt işçilerine yönelik olarak gerçekleşti. Şimdiye değin Kütahya Emet’tekine benzer nitelikte pek çok olay yaşanırken, Kürt işçilerin yaşadıkları mağduriyetin şiddeti her defasında farklı oluyor.

AKP iktidarı boyunca Kürt işçilerine yönelik pek çok kez linç girişimi gerçekleşti. Irkçı saldırıların bu defaki adresi Kütahya Emet oldu. Bu saldırı da diğerleri gibi yetkililer tarafından “münferit” olarak değerlendirildi. Saldırıya maruz kalan Kürt işçiler Van depreminin ardından Kütahya’ya gelmişlerdi. Olayın gelişimi iddialara göre işçilerle aralarında tartışma çıkan 2 kişinin işçilere saldırması ile başladı. Yaşanan kavganın sonrasında işçilerin çalıştığı şantiye basıldı, eşyaları, çadırları yakıldı.

Yaşanan ırkçı saldırılara bakıldığında kalabalık gruplar halinde gerçekleştirilen linç girişimleri kimi zaman ölüm ile sonuçlanıyor, kimi zaman işçilerin işini kaybetmesiyle. Yaşanan olaylarda Kürt işçiler aynı zamanda maruz kaldıkları baskı nedeniyle şehri terk etmeye zorlanabiliyor.

Darp edilerek yaralandılar

27 Temmuz 2011 tarihinde Eskişehir’de Kürt işçilere dönük ırkçı saldırganlar tarafından linç girişiminde bulunulmuştu. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen tarım işçileri ‘kiraz toplama meselesinden’ çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine darp edilerek yaralandı. İşçiler saldırının ardından Eskişehir'i terk ettiler.


‘Burada çalışmayacaksınız’

1 Aralık 2011 tarihinde Tokat’ta inşaat işinde çalışan Kürt işçilere yönelik ‘Kürtleri burada istemiyoruz’ diyen ırkçı bir grup saldırılarda bulunmuştu. Saldırılar iki gün sürmüştü. Ekonomik durumlarının kötü olması nedeniyle Tokat'a gelen 50 işçi Yazıcıoğlu Kooperatifi'nde bir yılı aşkın süredir çalışıyordu. Saldırgan grup ayrıca sabahın erken saatlerinde inşaat alanına gelerek sloganlar atarak bir kez daha saldırı girişiminde bulunmuştu. Saldırıya maruz kalan işçilerden Ferhat Tuğran saldırı hakkında “şantiye duvarlarına ‘Burası Türk'tür Türk kalacak’ yazıldığını ve yazının şefin talimatıyla silinmesi üzerine ise ırkçı bir grubun 'Bu yazıyı niye sildiniz. Burada Kürtleri istemiyoruz, burada çalışmayacaksınız' dediğini" belirtmişti.


İşçilerin üzerine rastgele ateş açılan linçte işçiler can güvenliklerini korumak için şantiye içerisinde sabaha kadar nöbet tutmuştu ve otobüslerle Erzurum’a gitmek istediklerini belirtmişlerdi.

'Lokantada yemek yerken..'

17 Temmuz 2011'de Trabzon'da inşaat işçisi olan kürt işçilere yönelik lokantada yemek yerken ırkçı saldırıda bulunulmuştu. Olayı yaşayan işçilerden Muhsin Avcı saldırı hakkında şöyle konuşmuştu: "Parkın açılışı sırasında, biz lokantada yemek yiyorduk. O sırada İstiklal Marşı okunuyor. Biz de yemek yediğimiz için ayağa kalkmadık. Daha sonra bir kişi yanımıza gelerek, 'neden ayağa kalmadınız, hepiniz PKK'lisiniz. Burada PKK'lilerin yeri yok, buradan çıkış yok, burası Trabzon' diyerek 'kahrolsun PKK' sloganını attı. Birkaç dakika içinde yüzlerce kişi toplantı ve bize saldırdılar. Ellerinden zor kurtularak Kürt işçilerin kaldığı kahvehaneye sığındık. Can güvenliğimiz yok, yarın İl Emniyet Müdürlüğü ve Valiliğe başvuracağız" dedi.


Bir işçi hayatını kaybetti

19 Mayıs 2009 yılında Sakarya’nın Akyazı İlçesi Kürt işçilere yönelik linç girişimiyle gündeme gelmişti. İlçede Kürtlere yönelik pek çok kez linç girişiminde bulunulmuştu. Fındık işçilerine yönelik saldırı günler sürerken 1 işçi hayatını kaybetmiş, 2 işçi de yaralanmıştı. Olayda aynı zamanda Kürt işçilerin ilçeyi terk etmesine yönelik baskıların olduğu belirtilmişti. Sakarya Valisi Hüseyin Atak tarafından ‘münferit’ şeklinde değerlendirilmişti.


Seralar ve barınaklar taşlandı

12 Aralık 2009 Antalya'da çalışan Kürt işçileri saldırıya maruz kalmıştı. Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Kozağacı köyünde Kürt işçilerin çalıştığı seralar ve barınaklar 200 kişilik ırkçı saldırgan tarafından taşlanmıştı. "Kürtler bir kıza sarkıntılık etti" iddiasıyla başlatılmıştı.


Sopalarla saldırıldı

3 Eylül 2008 Mersin Tepeköy Beldesi’nde şeftali toplamaya giden çoğu kadın 150 Kürt işçi, belde sakinlerinin saldırısına maruz kaldı. Olay işverenin işçilerle anlaştığı gündelik ücrete uymaması üzerine başlarken işçiler hakkında "PKK'liler köyümüzü bastı" sözü yayılarak sopalarla işçilere saldırılmıştı.


İl dışına çıkarıldı

9 Eylül 2006’da Sakarya'nın Akyazı ilçesinde fındık toplamak için Diyarbakır’dan gelen dört Kürt işçi saldırıya uğramıştı. Akyazı Belediyesi Çay Bahçesi'nde MHP'lilerin Kürt işçilere ''Sizler PKK'lisiniz'', ''Pis terörist Kürtler'' şeklinde hakarette bulunması üzerine çıkan kavgada fındık işçilerinin PKK'li olduğu söylentisinin yayılması üzerine yüzlerce kişi Kürtler aleyhine slogan atarak fındık işçilerine saldırmıştı. Güvenlik güçleri olay yerine gelerek dört Kürt işçisini gözaltına alındıktan sonra, gizlice il dışına çıkarılmıştı.


İlçeyi terk ettiler

2006 yılında Eylül ayı içerisinde Kürt işçilere yönelik bir diğer linç girişimi de Konya'nın Bozkır ilçesinde gerçekleşmişti. Saldırı nedeniyle ilçede yaşayan yaklaşık 150 Kürt ailesi can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle ilçeyi terk etmişti.


(soL- Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder