9 Mart 2012 Cuma

Şafak vakti mesaiye KESK yorumu: Osmanlı esintisi


Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “şafak vaktinde” çalışma önerisini KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul’a sorduk. Tombul, AKP’nin her alanda Yeni Osmanlıcılık politikalarına devem ettiğini belirterek, öneriyi Osmanlı dönemindeki ‘gün ışıyınca iş başlar kararınca biter’ şeklindeki uygulamaya benzetti.

Bakan Taner Yıldız’ın, “enerjiden tasarruf edeceğiz”, “daha verimli çalışılacak”, “ülkenin refahı mı arttı ki cumartesi günleri çalışmıyoruz” sözleriyle gündeme getirdiği şafak vakti işe başlama önerisi kamu emekçilerinin büyük tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili soL’a değerlendirmede bulunan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, önerinin kamu emekçileri tarafından ciddiye bile alınamayacağını dile getirdi.







“Mücadeleyle alınan hakkı geri vermeyeceğiz”

Bakan Yıldız’ın işe başlama saati 07.00 bitiş saati ise 16.00 olsun üstelik cumartesi günleri de yarım gün mesai olsun önerisini değerlendiren Tombul, önerinin ciddiye alınacak herhangi bir yanı olmadığını ifade etti.


Bugünkü iş ilişkileri yasasının emekçilerinin mücadelesi sonucunda ortaya çıktığını belirten Tombul, Cumartesi tatilini mücadeleyle kazanan emekçilerin bu hakkını geri vermeyeceğini dile getirdi.


“Kaçakları önle tasarruf edersin”

Küresel sermayenin geldiği aşamada daha düşük ücretle daha uzun süre çalıştırmanın kurallaştığını vurgulayan Tombul, enerjide tasarruf için işe saat 07.00’de başlansın önerisinin gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, “Enerjiden gerçekten tasarruf edilmek isteniyorsa bunun birçok bilimsel yolu mevcut. Örneğin sen kaçakları önlersin ve enerjiden çok ciddi oranda tasarruf etmiş olursun. Bu kadar basit” dedi.



“Yurttaş da emekçide mağdur olacak”

Uygulamanın kamu emekçilerine insanlık dışı çalışma saatleri dayattığına değinen Tombul, aynı zamanda kamu hizmetlerinden yararlanacak vatandaşlarında ciddi anlamda mağdur edileceğini ifade etti.


Kamu hizmetlerinin vatandaşların ulaşabileceği saatlere konulması gerektiğine işaret eden Tombul, uygulamanın bu kuralı açıkça çiğnediğini kaydetti.


“Yeni Osmanlıcılık bu yasayı çıkarttırıyor”

Sabahın yedisinde çalışmaya başlamanın mümkün olmadığını belirten Tombul, AKP’nin Yeni Osmanlıcılık politikalarından esinlenerek bu yasayı çıkarttığını söyledi.


Osmanlı’da çalışma saatleri uygulamasını hatırlatan Tombul şöyle konuştu: “Osmanlı’da gün ışıyınca iş başlar kararınca biterdi. Uygulamada aynen buradan esinleniyor. Hiçbir bilimsel, tasarruf, insani yan yok” dedi.


“Emekçiler zaten 8 saatin üzerinde çalıştırılıyor”

Kamu emekçilerinin çalışma sürelerinin zaten 8 saat olmadığına vurgu yapan Tombul, birçok çalışanın uzun mesailere kaldığını uygulamanın ise bu kuralsızlığı yasalaştırmayı amaçladığını ifade etti.


Uygulamanın en çok iş çevrelerince talep edildiğini belirten Tombul, kuralsız çalıştırmanın oralarda da yaygınlaşması için bu adımın atıldığını dile getirdi.

Uygulamayla birlikte ek mesai ücretinin de verilmeyeceğini belirten Tombul, mantıığın zaten hafta içi daha az çalıştırılacak şeklinde olduğunu ancak bunun tersi şekilde emekçilerin uygulamayla birlikte daha çok çalıştırılacağını söyledi.


“Cumartesi yetmez Pazar da çalışalım”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamalarına dünkü TKP’nin Sesi’nde de tepki vardı. Konuyla ilgili yayınlanan TKP’nin Sesi şöyle:


“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamuda mesai düzenlemesi konusunda yeni bir teklif hazırlıyormuş. Teklide göre memurların mesai saatleri 07:00-16:00 arasında düzenlenecek ve Cumartesi günü de yarım gün çalışılacak.

Mezarda emekliliği getirdiler. Sağlığı tamamen paralı yaptılar. İş güvencesini yok edip her yerde taşeronluğu yaşama geçirdiler. Kıdem tazminatını kaldırmak için çalışmalar devam ediyor.

Zaten bırakın 5 gün 8 saati, haftanın 6 günü 12 saat çalışma her yerde yasadışı şekilde uygulanıyor. Şimdi bu zorbalığı ve hak gaspını memurlara da getirerek, yasallaştırmak istiyorlar.

Sesimizi çıkartmazsak ensemize vuran, ekmeğimizi alan ve hakkımızı yiyen çok olur!”




(soL - Haber Merkezi)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder