7 Mart 2012 Çarşamba

AKP-TÜSİAD kavgası Brüksel'de 'tatlıya' bağlandı


AKP-TÜSİAD tartışması, Ümit Boyner'in Egemen Bağış'ı Brüksel'de ziyaretiyle son buldu. "Barış"ın Brüksel'de gerçekleşmesi manidar olurken, Egemen Bağış, Boyner'in çikolata jestine karşılık, "Biz sizin görüşlerinize çok değer veriyoruz, görüşlerinizi doğrudan bize değil, medya aracılığıyla açıklamanıza kırıldık" dedi.

TÜSİAD'ın 12 yıllık kesintili eğitim tasarısı içerisindeki belirli maddelere getirdiği eleştirilerle başlayan AKP-TÜSİAD tartışması, Ümit Boyner'in, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı Brüksel'de ziyaretiyle son buldu.

Egemen Bağış'ın Brüksel'deki Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği binasındaki makam odasına elinde çikolata ile gelen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, bu davranışıyla beklendiği gibi tartışmanın nihayete erdirilmesinde ilk adımı da atmış oldu. Çikolata paketini uzatan Boyner'in, "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" demesi üzerine Egemen Bağış da "TÜSİAD hazırsa biz de tatlı konuşmaya hazırız" şeklinde karşılık verince, ortaya "göz dolduran bir sınıf kardeşliği manzarası" da çıkmış oldu.

Görüşmenin AB'nin başkenti Brüksel'de, Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği binasında gerçekleşiyor olması atmosferi daha da güçlendirdi.


"Doğrudan bize açılmadınız, ona bozulduk"

Yaşanan tartışma hakkında konuşan Egemen Bağış, AKP'nin TÜSİAD'ın görüşlerini açıklamasına karşı olmadığını, zaten TÜSİAD'ın görüşlerine çok değer verdiklerini, bu yüzden TÜSİAD'ın görüşlerini doğrudan AKP'ye iletmek yerine medya aracılığıyla açıklamasına içerledikleri mesajını verdi. Bağış, "TÜSİAD'ın ana sorunu, medya üzerinden hükümete mesaj veriyorlar. Halbuki bir telefon açsaydınız; dediklerinizi dikkate alırdık. Biz zaten sizin görüşlerinize değer veriyoruz" dedi.

Ortada ciddi bir kavga var mıydı?

AKP ile TÜSİAD arasında 12 yıllık kesintili eğitim tasarısının kimi ayrıntıları üzerinde yaşanan tartışmanın ciddi boyutlara ulaşması zaten beklenmiyordu. Eğitim sistemi konusunda, özelleştirme, dinin eğitimde ağırlık ve yaygınlığının arttırılması, meslek liselerinin doğrudan sermayedarların ellerine teslim edilmesi gibi başlıklarda uzun zamandır mutabakat halinde olan ikili arasındaki tartışma, Ümit Boyner'in çocuklara 16 yaşından önce mesleki eğitim verilmesinin sakıncalı olduğu yönünde açıklamalarıyla başlamıştı. Ümit Boyner'in bu açıklamasına ise Tayyip Erdoğan vakit kaybetmeksizin karşılık vermiş ve adeta TÜSİAD'ı "fırçalamıştı." Erdoğan, "sana neredeyse bedavaya çalıştıracağın, 10 yaşında kalifiye işçi vereceğiz, daha ne istiyorsun"a karşılık gelecek şekilde TÜSİAD'ı "Kendi ayağına kurşun sıkmakla" suçlamış ve "Senin dediğin olmayacak TÜSİAD" diyerek de gerekirse "Patronlar için patronlara rağmen" anlayışıyla hareket edeceklerini ilan etmişti.


Bugüne kadar ikili arasında yaşanan benzer tartışmaların tamamının TÜSİAD'ın yelkenleri indirmesiyle sonuçlanmış olması, bu kez de benzer beklentilerin doğmasına neden olmuştu.

Ümit Boyner'in, Brüksel'de, elinde çikolata paketiyle Egemen Bağış'ı ziyareti de beklentileri doğruladı.



(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder