7 Mart 2012 Çarşamba

Cihaner: ‘Sivas Katliamı’nda failleri kim gizliyorsa Katliam’ın sorumlusu odur’


İlhan Cihaner, Sivas Katliamı davasının zamanaşımına uğramaması için verilen önergenin AKP’li vekillerin oylarıyla reddedilmesi konusunda “AKP’nin bu tavrı bizim için sürpriz olmadı” dedi. Cihaner “Sivas Katliamı’nda failleri kim gizliyorsa Katliam’ın sorumlusu odur” diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili ve Sosyalistlerin Meclisi üyesi İlhan Cihaner, Sivas Katliamı davasının zamanaşımı nedeniyle düşmemesi için meclise sunulan önergenin AKP’li vekillerin oylarıyla reddedilmesi konusunda Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu. “AKP’nin bu tavrı bizim için sürpriz olmadı” diyen Cihaner, “AKP faili meçhul cinayetler konusunda da benzer yaklaşımda bulundu. Bu konuda araştırma komisyonu kurulması için verdiğimiz teklifler geri çevrildi. Hükümet bu tür olayları halkı kamplaştırmak için kullanıyor. AKP kadrolarının başka türlü bir tavır almasını beklemiyorduk. AKP'nin acıları sömürmesi ancak bu konularda çözüm üretmemesi, çok sık başvurduğu bir siyasi ahlaksızlıktır” dedi.

İlhan Cihaner sözlerini "O davanın avukatları, kendi müvekkillerini kurtardılar. AKP, çeteleri, karanlık güçleri ve katliamları aydınlatmak yerine üstünü örtüyor" diye sürdürdü.


Sivas Davası’nda zamanaşımı olmaz

Sivas Davası’nda zamanaşımı olamayacağını belirten İlhan Cihaner, “Davada, olayı gerçekleştiren görünürdeki bir çok sanığın yargılaması yapıldı. Firari sanıklarla ilgili arama kararları ise devam ediyor. Ancak Sivas Davasında zamanaşımı olmaz. İddia edildiği gibi bu katliamın arkasında başka bir yapılanma varsa, bu yapılanmanın ortaya çıkartılması lazım. Sivas'ta işlenen suç 'mütemadi suç' kapsamındadır. Kanuna göre 'mütemadi suçlar' zamanaşımı kapsamı dışındadır” diye konuştu.


İlhan Cihaner ayrıca AKP yargısının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri uygulamadığını söyleyerek, insanlığa karşı işlenen katliam suçlarının zamanaşımına tabi olmadığını ve bunun uluslararası hukuk tarafından da garanti altına alındığını vurguladı.


Adıyaman hafife alınamaz

Adıyaman'da Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesi konusunda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına da değinen İlhan Cihaner, “Bu ülkede Maraş, Çorum ve Sivas olayları yaşanmıştır. Alevi yurttaşlarımızın bu konulardaki hassasiyetini hükümetin hafife alma şansı yoktur. Başbakan, bütün toplumun başbakanı olduğunu göstermek yerine ateşle oynuyor. Her türlü ayrışma noktasını kaşıyor ve buralardan oy devşirmeyi tercih ediyor. Bu tür konularda muhalefeti ve medyayı suçlamak bir siyasi ahlaksızlıktır” dedi.




(soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder